snabbtest

Jakob kikar på Harman Kardon Aura

Harman Kardon Aura är en smidig och nätt liten högtalare med fin design som bjuder på bra ljud och en riklig mängd anslutningsmöjligheter. Jakob har köpt, och testat.

Som jag nämnt bland annat i vår poddradio har jag en tid varit på jakt efter en smidig högtalare att ha som komplement där hemma. Min kravlista var ett schysst utseende, inte alltför dyr och framförallt bra anslutningsmöjligheter. Jag ville ha en högtalare med optisk ljudingång samt trådlöst stöd för både Airplay och Spotify Connect.

Efter lite efterforskningar och provlyssning föll valet på högtalaren Aura från Harman Kardon. Det är en modern uppföljare till den klassiska datorhögtalaren Soundsticks, som länge var ett naturligt komplement till Apples datorer. Faktum är att basdelen såldes under namnet Isub, särskild avsedd för just Imac.

Aura lånar designen från bashögtalaren, men rymmer även sex mindre högtalarelement för diskant och mellanregister utöver det nedåtriktade baselementet på 4,5 tum. Elementen är riktade så att stereoljud ska upplevas oavsett i vilken riktning högtalaren står, något som är praktiskt med den här typen av produkt som i hemmet tenderar att ställas där den får plats.

Anslutningar

Aura är också uppdaterad för den moderna tiden, och här hittar vi både stöd för Bluetooth och Wifi-anslutning via Airplay eller Spotify Connect. Stöd finns också för DLNA (Digital Living Network Alliance), en standard som bland annat Microsoft, Samsung och Nokia står bakom. För anslutning via kabel finns både digital/optisk ingång och vanlig AUX-ingång.

Oavsett enhet är alltså chansen stor att du kan skicka ljud i bra kvalitet till Aura. Bluetooth-anslutningen erbjuder dessutom ett föredömligt utbud av kodeks, och kan ta emot ljudet både via SBC, AAC eller Aptx beroende på vilken enhet som används. Här borde fler tillverkare ta efter!

Komma igång

I kartongen ingår högtalaren och strömsladd, men inga ljudkablar för den som hade tänkt använda det. En optisk ljudkabel går att köpa för knappa hundralappen, och en AUX-kabel billigare än så, men planera i förväg för att undvika dålig stämning vid uppackningen. Chansen är dock stor att Aura mestadel kommer att ta emot ljudet trådlöst, och här är det inga konstigheter att komma i ordning.

Att parkoppla med Bluetooth görs som väntat genom att aktivera högtalaren och välja från en mobiltelefon eller dator. Att ansluta till Wifi-nätverk görs via den tillhörande Harman Kardon-appen som finns för både IOS och Android. Antingen går det att välja nätverk och knappa in lösenordet manuellt, men ett enkelt alternativ är att plugga in mobilen med USB-kabel i högtalaren och trycka på Wifi-knappen för att dela nätverksinställningarna. På någon minut är högtalaren med i leken, och det är bara att välja från Apple Music, Spotify, Apple TV eller varifrån ljudet nu kommer.

Ljudet

Med tanke på de ganska små högtalarelementen i Aura hade jag modesta förväntningar på ljudet, men är ändå glatt överraskad och klart nöjd med vad den lilla högtalaren kan leverera. Störst fokus ligger på ett tungt basljud, och här slår Harman Kardon verkligen på stora trumman. Om du kopplar Aura till TV:n kan du förvänta dig explosioner och andra actionsekvenser med en tung bas som verkligen tar filmupplevelsen till nästa nivå. Den tunga basen följer också med när det är musik som spelas, och det är faktiskt bra att basen går att minska via appen, för den är ibland rentav nästan för framträdande.

Diskanten är överlag mjuk och len, men vad gäller mellanregister skulle jag önska mig lite mer detaljrikedom. Som det är nu drunknar en del ljud och ju mer som pågår i mellanregistret, desto mer grötigt blir det. Helhetsintrycket är ändå riktigt bra, och det är ingenting som låter direkt dåligt. Sammanfattningsvis en högtalare mer lämpad för vardagslyssning än när du schemalagt tid för att avnjuta favoritskivan i en stoppad fåtölj med neddragna gardiner. I de flesta situationer bör Aura dock räcka mer än väl.

Priset

Harman Kardon har satt ett rekommenderat pris för Aura på svindlande 4 500 kronor. För de pengarna går det att köpa sig till en förnämligare ljudupplevelse, om än inte i samma smidiga format eller med lika många anslutningsmöjligheter. Däremot går det att hitta Aura betydligt billigare genom att leta runt lite. Mitt eget exemplar gick på 2 577 kronor och det tycker jag Aura är väl värd.

Det är en snygg och praktisk högtalare, som kan ansluta till det mesta och ger ett bra ljud där särskilt basen är i framkant. Harman Kardon Aura rekommenderas som en huvudhögtalare för det lite mindre hemmet, som schysst datorhögtalare eller som ett komplement till värstingstereon. Den är perfekt för den som uppskattar poddar och musik, och primärt använder mobilen som musikmaskin.

Namn
Aura Plus
Tillverkare
Harman Kardon
Funktioner
Högtalare med sex element + ett baselement på 4,5 tum. Anslutning via AUX eller digital/optisk kabel, eller trådlöst via Bluetooth (AAC, SBC, Aptx), Airplay, Spotify Connect eller DLNA.

Fördelar

+ Snygg design
+ Bra ljud
+ Gott om stöd för trådlösa anslutningar
+ Optisk anslutning

Nackdelar

- Ganska dyr
- Lite grötig ljudåtergivning i mellanregister

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.