Första intrycken av Ipad Pro 10,5 tum

Apple har uppdaterat Ipad Pro och 10,5-tums versionen har landat på redaktionen. Ida rapporterar om sina första intryck av Apples senaste prestandaplatta.

När vi testade den första generationens Ipad Pro (med den något mindre skärmen 9,7 tum) summerade vi testet med att det var den bästa Ipad-modellen. Nu när Apple uppdaterar modellen med lite mer skärmyta och en hel del extra prestanda kan jag efter bara någon dag med enheten konstatera att framtiden är nu. Då var jag nära att överge min dator för en Ipad Pro, men tog i slutändan inte steget – det här känns som enheten jag väntade på.

Av flera anledningar är jag inte redo att byta ut jobbdatorn mot en Ipad (däremot tror jag nya #Ipad Pro blir ett utmärkt komplement), men datorn där hemma – den kommer att pensioneras.

Låt oss försöka bryta ned vad det är som gör mig så uppspelt. Förutom att Apple fått till imponerande prestandaförbättringar med A10X (det kommer jag att återkomma till i det större testet jag håller på med) så finns det egentligen bara en grej till att prata om så här före IOS 11 släppts – och det är skärmen.

Mindre reflektioner och högre ljusstyrka

Apple har förbättrat flera saker med skärmen på sina nya Ipad Pro – båda modellerna har samma typ av skärm, så vad jag säger här ska också gälla den nya 12,9-tumsmodellen även om vi inte fått in något sådant exemplar för test än.

Först och främst har Apple förbättrat antireflexbehandlingen som täcker bildskärmen ytterligare. Redan innan jag ens fått igång den nya plattan märks det att lampor och annat stör mycket lite eller inte alls. Tillsammans med skärmens högre ljusstyrka hoppas jag att det här betyder att jag kommer kunna använda plattan utomhus nu under sommaren och slippa kisa för att se vad jag håller på med.

Än så länge har himlen utanför redaktionen envist varit mulen så jag har inte kunnat slå mig ner på balkongen med kaffet och testa plattan i riktigt starkt solsken än – men det kommer!

Bättre flyt

När jag väl startat upp enheten och kommit igång med inloggningar och nedladdninar av appar märks det väldigt fort att något är annorlunda till det bättre. Skrollandet i Safari flyter bättre, ja, allt jag vill dra runt på skärmen rör sig mer precist efter mitt finger och är skarpt och läsbart. Apple kallar tekniken bakom för Promotion.

Rent tekniskt kan skärmen variera uppdateringsfrekvensen upp till 120 Hertz beroende på vad du gör. Ser du på exempelvis stillbilder uppdateras skärmen mindre ofta, vilket är snällt för batteriet utan att påverka din upplevelse. Nya Ipad Pro har en bättre skärm, men samma batteritid som sin föregångare.

Även om jag i teorin förstod vad som väntade mig – blev jag faktiskt överraskad över vilken skillnad det är i praktiken. Den nya skärmen är helt klart något du måste känna på och se själv. Nu när jag gjort det har jag börjat störa mig lite på min Iphone. Jag hoppas verkligen att vi får se den här skärmen i nästa modell som Apple förväntas visa upp i höst.

Samma penna fungerar bättre

Apple har inte gjort något med sin Apple Pencil, men samma penna fungerar faktiskt bättre med nya Ipad Pro. Jag tyckte om pennan redan med den första Ipad Pro:n, men nu är jag ännu ett steg närmare känslan av att använda penna och papper.

Det finns knappt någon fördröjning alls från att jag börjar skriva eller rita till att det händer något på skärmen. Själv är jag ingen digital konstnär, men jag tycker om att använda pennan för att exempelvis ta anteckningar, göra snabba skisser och markera saker på bilder eller i dokument och skicka till andra.

När kommer IOS 11?

Hårdvaruuppdateringarna i den här Ipad-modellen är imponerande, men det är något om ännu saknas för att skapa det där verkliga köpsuget och det är IOS 11.

Nästa version av Apples mobila operativsystem kommer först i en publik beta senare i sommar och i en skarp version till hösten. Många av nyheterna i IOS 11 känns som att de är utvecklade med Ipad Pro i åtanke. Dockan, filhanteraren, klipp och klistra mellan appar... Jag räknar ner dagarna helt enkelt!

Har du klämt på nya Ipad Pro? Vad tycker du?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
32 svar

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.