Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rapport från testlabbet

Macbook (2017) – tredje gången gillt

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Sammanfattning och omdöme

På redaktionen har vi de senaste dagarna testat både nya Macbook och nya Ipad Pro 10,5" parallellt. När det var dags för prestandatesterna blev det inte särskilt roligt för Macbook. Medan min kollega uppmätte lysande resultat med Ipad granskade jag noga siffrorna för Macbook för att försöka hitta tydliga förbättringar jämfört med förra årets modell.

Macbook har aldrig varit någon prestandamaskin, utan en begränsad bärbar dator där de stora fördelarna är extrem portabilitet. Den som vill ha en Mac med hög prestanda rekommenderas även fortsättningsvis att söka sig till Macbook Pro, eller rentav stationära datorer.

Men Ipad Pro är också ultraportabel, och kostar dessutom en ordentlig slant mindre än Macbook, även när vi lägger på pris för tillbehör som Apple Pencil och externt tangentbord. Det är inte längre självklart vilka fördelar Macbook har över en fullt utrustad Ipad Pro. Prestandan är hursomhelst inte en sådan, för Ipad och A10X sopar fullkomligt banan med Intel Core m3-processorn, trots Kaby Lake-uppdateringen.

Det var inte särskilt länge sedan som prestandan var tveklöst till Mac-datorns fördel. En Ipad var en kuriositet, och extremt långsam jämfört med bärbara datorer. Tänk hur snabbt saker och ting ändras.

Operativsystem och tangentbord

En faktor är såklart att Macbook kör Mac OS, och det räcker förmodligen som skäl för ett stort antal användare. Möjligtvis kommer nya IOS 11 göra att Ipad Pro knappar in där ifråga om kraftfulla funktioner, men just nu är det ur OS-synvikel som att jämföra äpplen med päron. Beroende på vad du tänkt göra med datorn kanske en Ipad Pro passar lika bra eller bättre, men det finns en lång rad användningsområden där Mac OS fortfarande är överlägset. Den som föredrar att arbeta enligt den gamla skolan med full åtkomst till terminal, filsystem och flera användare hittar detta i Mac OS, inte i IOS.

Det starkaste triumfkortet Macbook har jämfört med sitt Ipad-syskon är faktiskt tangentbordet. Jag uppskattar inte det löstagbara tangentbordsfodral som finns till Ipad Pro, även om det blivit bättre med senaste modellen. Här finns också en solklar förbättring för Macbook jämfört med förra årets version; tangentbordet har blivit ordentligt mycket trevligare att skriva på, med distinkta tangentnedslag och en skön känsla.

Det bästa tangentbord som finns enligt min åsikt är Magic Keyboard, och dessa går att ansluta tll både en Macbook eller en Ipad Pro. En av mina huvudsakliga arbetsuppgifter på 99mac är att producera text, vilket innebär åtskilliga timmar av knappande på tangentbordet. Här vill jag ändå fortfarande lyfta fram Mac-plattformen som överlägsen Ipad, vilket framförallt beror på hur jag är van att arbeta. Jag vill kunna snabbt markera text i ett dokument med en musmarkör, blixtsnabbt växla mellan dokument med ett tangentbordskommando och arbeta sömlöst i tre eller fyra olika program samtidigt. Detta kan jag göra i Mac OS idag, och med nya Macbook går det snabbare och bättre än i förra modellen. På en Ipad måste jag fortfarande markera texten genom att trycka direkt på bildskärmen med mitt finger eller en Apple Pencil. Jag måste lyfta fingrarna från tangentbordet för att svepa, trycka eller dra.

Framtiden oviss för Macbook

Det här kan förändras, kanske redan med IOS 11 i höst. Jag ser dock inte IOS få stöd för en indirekt inmatningsmetod som en mus eller Trackpad, och följaktligen jobbar jag snabbare i Mac OS. Men det är jag, en ny yngre generation uppfödda på Iphone och Android tycker förmodligen att arbetsförfarandet med en muspekare är hopplöst ålderdomlig. Inom ett år kanske jag själv konverterat till Ipad-sättet att göra saker.

Men Mac OS finns för sådana som oss, och Macbook är den tunnaste och lättaste datorn för de som vill arbeta i Mac OS. Upplevelsen av att använda datorn är det inget fel på, och förbättringen jämfört med förra årets generation är hygglig. Men jag kan inte annat än konstatera att målgruppen för Macbook är rätt smal, och knappast kommer växa i en tid där Ipad Pro finns.

Om Macbook kostade runt 10 000 vore det en utmärkt liten laptop för studenter och det som brukar kallas "vanliga" datoranvändare, samt professionella kreatörer med låga prestandakrav. Men nu kostar datorn inte det utan över 15 000 kronor, vilket troligtvis för den för dyr för de flesta studenter och vardagsanvändare. Den som har pengarna kan också istället köpa den nya instegsmodellen av Macbook Pro, som ger rejält mycket mer datorkraft för pengarna och dubbelt så många USB-anslutningar, därtill med stöd för Thunderbolt 3. Eller som sagt går det att inleda Ipad-livsstilen för betydligt mindre slantar.

Den som kommer att älska Macbook är alltså en användare med gott om pengar, låga krav på prestanda men som absolut vill köra Mac OS. Jag kan på rak arm föreställa mig skribenter, och andra professionella som reser mycket och behöver nånting lätt. Men många som vill ha lite mer prestanda lär söka sig till Macbook Pro, också det en tunn och smidig bärbara dator. Andra kan mycket väl komma att inse det som Apple själva förmedlar i sin marknadsföring; att framtidens persondator är en Ipad.

Därför tycker jag lite synd om Macbook, för det är en datormodell jag själv använt och älskat under det senaste året. Men det är en nisch-produkt, och priset är därefter. Därför kan den inte få någon allmängiltig rekommendation, trots att den blivit bättre än sin föregångare. För den som vill ha en Macbook är årets modell ett bättre köp än förra årets, trots att den blivt dyrare. Det är bara det att de som vill ha en Macbook förmodligen är färre än någonsin. Apple har själva skapat datorns värsta konkurrenter i form av Macbook Pro och Ipad Pro.

Fördelar

+ Mycket lätt och tunn
+ Bättre prestanda än sin föregångare
+ Bättre tangentbord än sin föregångare

Nackdelar

- Dyr
- Prestandamässigt sämre än Ipad Pro, och Macbook Pro

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.