Guide: Uppdatera till Mac OS High Sierra

Nu släpper Apple snart Mac OS High Sierra. Läs vår guide för att se om du kan uppdatera samt vad du bör tänka på innan du trycker på knappen.

I samband med Apples Iphone X-event uppdaterade företaget sina sidor om Mac OS High Sierra med ett släpp-datum. Idag den 25 september kommer kompatibla Macar att kunna uppdateras till Apples senaste operativsystem. I skrivande stund är uppdateringen inte släppt, men den kommer troligen först klockan 19 ikväll.

Vad är nytt?

Apple bjuder den här gången mestadels på nyheter som inte syns så mycket som de märks. Bland annat ryker det gama filsystemet HFS till förmån för Apple File System, APFS. Det nya systemet är betydligt snabbare, har mer avancerade funktioner med naturlig kryptering som en central funktion i systemet. APFS kommer att samexistera med HFS för att bibehålla kompatibilitet med äldre mjukvara.

För dig som använder så kallade Fusion Drive-lagring, där flash-lagring kombineras med en mekanisk lagringsenhet, är det viktigt att veta att detta inte stöds med APFS. Både HFS och APFS-filsystem stöds av High Sierra men just Fusion Drive-tekniken kan alltså inte användas i en High Sierra-installation som använder APFS som filsystem. Apple har inte angett varför Fusion Drive-lagring inte stöds av APFS, men har sagt att stöd för funktionen ska tillkomma i en framtida uppdatering.

Safari blir betydligt bättre och kommer enligt Apple att "blåsa alla andra webbläsare ur vattnet". Javascript-exekvering blir upp till 80 procent snabbare jämfört med konkurrenterna. Det går att stänga av automatisk uppspelning av ljud istället för som tidigare att stänga av ljudet per flik. Webbläsaren använder också maskininlärning för att se till att webbsidor inte spårar dig om du inte vill det. Mail börjar använda Spotlight för bättre sökresultat och tar upp mindre plats på datorn.

High Sierra innehåller också ramverket Metal 2 som handskas med grafikrendering. Ramverket är tio gånger snabbare än Metal och har också stöd för virtuell verklighet, VR. Metal 2 introducerar även stöd för externa grafikkort, vilket kommer underlätta för spelentusiaster och VR-upplevelser. Externa grafikkorts-enheter skickas dock endast ut till utvecklare just nu och det lär dröja till någon gång nästa år innan konsumenter får möjligheten att sätta tänderna i externt grafikstöd.

Mac OS High Sierra har betatestats sedan i juni i år och har testats både av utvecklare och via ett publikt betaprogram.

Vad krävs för att köra Mac OS High Sierra?

Följande modeller har stöd för Apples senaste version av Mac OS:

  • Imac: (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook/Macbook (Retina): (sent 2009 eller nyare)

  • Macbook Pro: (mitten 2010 eller nyare)

  • Macbook Air: (sent 2010 eller nyare)

  • Mac Mini: (mitten 2010 eller nyare)

  • Mac Pro: (mitten 2010 eller nyare)

  • Imac Pro (2017)

För att kolla vilken modell du har går du exempelvis upp till Apple-menyn () och väljer Om den här datorn. I fönstret som öppnas går det att läsa bland annat vilken datormodell du har.

Gör det här innan du uppdaterar

Det viktigaste att göra efter att du kontrollerat att du kan installera Mac OS High Sierra är förstås att göra en ordentlig säkerhetskopia ifall något skulle gå snett under installationsprocessen.

Det finns flera sätt att göra det här på, men inbyggt i Mac OS finns Time Machine som kan göra säkerhetskopior till en extern hårddisk eller till en Time Capsule. En hel del data kan också lagras i molntjänster som Icloud, exempelvis e-post, kontakter och bilder.

När du har en säkerhetskopia behöver du också se till att du har inloggningsuppgifterna till ditt Apple ID tillgängligt så du kommer igång med exempelvis Icloud och App Store efter installationen. Se också till att du har tillräckligt mycket ledigt lagringsutrymme tillgängligt för att systemet ska kunna uppdateras, runt 15 gigabyte brukar vara ett bra riktmärke.

Hur gör du för att uppdatera?

Öppna Mac App Store som du hittar under Apple-menyn. Klicka på Uppdatera i verktygsfältet. När systemet finns tillgängligt kommer det att dyka upp där om du har en kompatibel Mac. Har du andra uppdateringar där redan nu kan du passa på att stöka undan dem inför High Sierra. När High Sierra finns där, klicka på Hämta/Installera för att påbörja nedladdningen. Det kan ta ett tag, särskilt i början när trafiken till Apples servrar brukar vara hög. När installationsfilen är nedladdad kommer din dator att vilja starta om för att sedan installera det nya systemet.

Kommentarer
52 svar
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.