Tv-avgiften ser ut att skrotas och blir istället public service-skatt

Enligt flertalet källor är det mer eller mindre klart att den befintliga tv-avgiften ska skrotas helt till förmån för en public service-skatt som baseras på inkomstnivåer.

Den nuvarande tv-avgiften formulerades under en tid som väsentligt skiljer sig från dagens teknikfokuserade samhälle, och dess utformning och regelverk har därför ifrågasatts under en längre tid. För ett tag sedan rapporterade vi om att en utredning tillsatts med målet att hitta ett nytt sätt att finansiera public service, och nu ser det alltså ut som att en överrenskommelse redan är nådd.

Det är medieprofilen och tidigare vd:n för TV4 Jan Scherman som skriver åt Resumé att Public Service-kommittén som arbetat med utredningen har kommit överrens om att den befintliga mottagaravgiften ska slopas och ersättas av en skatt. Kommittén har lyckats ena åtta olika politiska partier om bytet till den skattebaserade finansieringen. Skatten ska bygga helt och hållet på beskattningsbar inkomst, och anpassar avgiften efter denna.

Taket för den skattebaserade avgiften går i flera nivåer med ett maxtak på 1 300 kronor per skattebetalare, cirka hälften av dagens licensavgift på 2 340 kronor som dessutom skulle öka till en beräknad utgift på 2 500 kronor till 2019. Utifrån detta blir konstnaden för en traditionell svensk familj med två skattebetalande vuxna och två barn ungefär på samma nivå som den tidigare licensavgiften. För hushåll med uppsättningar av flera skattebetalande vuxna ser däremot den skattebaserade finansieringen ut att bli dyrare per hushåll.

Brytpunkten för den som ska betala den fullständiga skattenivån är en beskattningsbar inkomst som överstiger 130 000 kronor, vilket bedöms gälla för cirka 70 procent av de svenska medborgarna. De vars inkomst understiger detta ska få reducerad utgift, men exakt hur stor minskning detta innebär avslöjas inte. Denna grupp förväntas motsvara cirka 20 procent, och de återstående 10 procenten ska inte betala public service-skatten.

Planen ska presenteras för kulturminister Alice Bah Kuhnke den 16 oktober och målsättningen är att den nya skatten ska kunna införas redan den 1 januari 2019, och att den kan röstas igenom i riksdagen före valet 2018.

Kommentarer
25 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.