Krönika: Snälla, fixa Meny-knappen

Fjärrkontrollen till Apple TV har fått en vit ring runt sig för att särskilja den, men det största och mest irriterande problemet med knappen finns fortfarande kvar. Snälla Apple, hjälp till att åtgärda det. Dessutom är Youtube i behov av en totalrenovering.

Apple TV har på sistone blivit en av de mest använda teknikprylarna i mitt hem, och i princip det enda vi använder för att titta på tv. Den svarta lådan är inte billigast på marknaden, men lovar mycket inför framtiden tack vare IOS-systemet och sin App Store. Förra veckans uppgraderade modell bjöd bland annat på en A10-processor som ger prestandan en ordentlig boost, samt stöd för upplösningen 4K och bättre färgåtergivning genom HDR.

Jag kommer inte köpa någon ny Apple TV just nu. Visserligen är det lockande med 4K och HDR, som blir allt mer vanligt i utbudet av tv-serier och filmer. Men för att få njuta av det skulle jag också behöva köpa en ny tv, och då även passa på att köpa en större, och därmed tvingas möblera om i mitt vardagsrum, och kanske rentav flytta till en rymligare lägenhet... kanske nästa år!

Istället koncentrerar jag mig på produktens mjukvara. Det är fortfarande onödigt krångligt att mata in text med fjärrkontrollen, även om jag allt som oftast använder min Iphone till det. Många brukar annars lyfta fram själva fjärrkontrollen som den svagaste länken hos Apple TV, men jag har faktiskt vant mig vid den. Visst vore det fint om den var asymmetrisk så att jag inte ideligen råkade plocka upp den åt fel håll från soffbordet, men kanske kan den nya vita ringen runt Meny-knappen hjälpa till med det problemet. Det är inte här mina största bekymmer ligger.

Nej det som stör mig allra mest är den så kallade Meny-buggen. Meny-knappen på fjärrkontrollen används som bekant för att backa i en app, och backar du tillräckligt långt kommer du tillbaka till hemskärmen. Den som vill komma direkt dit kan istället trycka på TV/Hem-knappen. Problemet är att många appar inte lyckats göra knapptryckandet konsekvent. Så här kan det gå till: jag har öppnat Youtube-appen och tittat på en video. Jag trycker på Meny-knappen för att backa tillbaka och välja en ny Youtube-video. Men istället får systemet blackout och tar mig hela vägen tillbaka till hemskärmen, och jag måste öppna Youtube-appen på nytt. Detta inträffar kanske en gång på tio, och är lika irriterande varje gång. Det är inte bara Youtube som är drabbat, utan det inträffar även i appar som SVT Play.

Jag närde vissa förhoppningar om att den uppdaterade mjukvaran, alltså TV OS 11, skulle åtgärda problemet, men tyvärr finns det kvar. Eftersom det aldrig verkar hända i vissa appar, som till exempel Apples egen Filmer-app eller i Plex tror jag inte att det handlar om en övergripande system-bugg, utan brister i själva apparna. Intressant nog har jag aldrig det här problemet i HBO Nordic-appen, trots mina många klagomål gällande den. Jag vet inte om Apple själva kan göra något för att åtgärda det här problemet, men det är ändå oerhört störande och drabbat hela användarupplevelsen av Apple TV negativt. Kanske kan någon av Apples ingenjörer ringa upp Youtube-utvecklarna och ge några programmeringstips?

Renovering av Youtube

När vi ändå är inne på Youtube kanske den appen skulle kunna få en totalrenovering? Youtube är förmodligen den app som jag använder mest, tillsammans med Netflix, men det är rentav sorgligt att försöka hitta rätt bland de hundratusentals videoklippen, och många funktioner från webbsidan saknas helt i Apple TV-appen. För det första, om jag upptäcker ett videoklipp som jag gillar vill jag snabbt och enkelt kunna ta mig till den kanal som skapat videon. Förmodligen vill jag ju nämligen se fler videor från samma skapare. Som det är nu finns det inget snabbt sätt att gå från videon till kanalen, utan det enda som går att göra är att gå till sökfunktionen och söka. På samma sätt vill jag snabbt kunna spara en video till en av mina spellistor, så som Favoriter eller Titta senare. Youtube på Apple TV har ingen möjlighet till detta alls.

Istället förlitar sig appen till stor del på Youtubes automatiska rekommendationer, där Googles algoritmer försöker fånga upp mina intressen baserat på visningshistorik och andra mer okända faktorer. Dessa fungerar okej, men jag skulle vilja ha möjligheten att direkt i appen hjälpa algoritmen på traven genom att kunna gilla eller ogilla videor. Som det är nu känns rekommendationssystemet också alltför fyrkantigt, och om jag tittar på en eller två klipp om ett visst ämne kommer liknande videor snabbt vara det enda som syns i flödet. Youtube, jag kan faktiskt ha flera intresseområden samtidigt!

När jag ändå är på gång med önskningar, vore det kul om Apple till nästa år gör en mer omfattande uppdatering av gränssnittet i Apple TV. Den statiska och stela hemskärmen kunde gärna få vara mer dynamisk och proaktiv. Appen TV kommer snart till Sverige, och kanske kan den bidra till att på ett bättre sätt ge mig snabb åtkomst till tv-programmen jag helst vill se. Men jag skulle gärna se även App Store tipsa om nya spel och appar direkt på hemskärmen, utan att jag aktivt måste välja och öppna App Store. Även appar från tredje part kunde få utrymme på hemskärmen för att visa information, till exempel hur vädret är, när nästa pendeltåg går och den kommade leveransen från Mathem. Som det är nu måste dessa appar öppnas aktivt för att kunna visa information, och det känns som att den stora tv-skärmen skulle kunna bli ett mer kompetent notiscenter om Apple lät appar visa info direkt ungefär som widgets fungerar på Iphone och Ipad.

Och så en sista sak på önskelistan, gör det möjligt att parkoppla spelkontrollerna från Playstation, Xbox och Nintendo Switch till en Apple TV. Om jag ska spela spel på Apple TV vill jag gärna använda de spelkontroller jag redan har.

Apple, Google och SVT Play, nu har ni att göra.

Kommentarer
12 svar

Oneplus rullar ut en uppdatering nu, som innebär att deras inbyggda telefonapp får stöd för både ljud och videosamtal via Googles tjänst Duo.

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.

Frostat glas på baksidan, precis som Pixel 3 och stöd för utgående laddning precis som Huawei Mate 20 Pro. Om de senaste ryktena stämmer kommer årets Iphone låna flera funktioner från Android-lägret.

Sam Jadallah har arbetat både hos Microsoft och lett ett företag som tillverkar smarta lås. Nu har han börjat hos Apple, som också köpt ett företag som arbetar med röststyrning.

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.