Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Samsung Galaxy Note 8

Samsungs bokstavligt stora flaggskepp tar plats i testlabbet. På samma gång får Note 8 sällskap av skrivbords-dockan Dex och tillsammans utgör de ett produktivitetsmonster.

Dex – mellan mobilen och skrivbordet

Det har gjorts försök med att förena mobiliteten hos en telefon med produktiviteten hos en skrivbordsdator. Motorola försökte det med de Android-baserade telefonerna i Atrix-serien, och Microsoft har försökt göra detsamma med Windows Phone-plattformen och den tillhörande Continuum-funktionen. Tidigare Android-lösningar har varit ytterst begränsade, och Microsofts försök har fallit på plattformens begränsade spridning. Den tidigare historiken gör oss naturligt skeptiska till mobila skrivbordskonverteringar, men faktum är att Samsungs tillbehörs-docka Dex faktiskt är en genuint användbar hybrid mellan skrivbord och mobil.

Att ta upp ett tillbehör i en recension av en annan produkt är något oortodoxt, men då kunder som förbokat Note 8 får Dex-dockan på köpet är det ändå värt att utvärdera vad den tillför paketet. Då Note 8 är en av de första telefonerna som har ett startpris på cirka 10 000 kronor blir inkluderingen av ett tillbehör som kostar nära tusenlappen en viktig faktor att ta med i beräkningen. Och faktum är att Dex-dockan är ett genuint användbart tillägg som i många situationer kan ersätta enklare skrivbordsdatorer.

Rent praktiskt fungerar lösningen på så sätt att du placerar telefonen i Dex-dockan via USB Type-C-kontakten i dockan. Telefonen växlar då över till en skrivbordsmiljö som körs ovanpå Android 7.1.1-basen. Skrivbordsmiljön påminner mycket om Googles Chrome OS-system sett till gränssnitt och menysystem, med en applikationslist längst ner i gränssnittet och genvägar till funktioner som nätverk, notifikationer med mera längst ner till höger. Tangentbordsgenvägar som fungerar på traditionella skrivbordssystem fungerar även här, exempelvis att trycka in Alt-Tab för att växla mellan appar och Ctrl+C för att kopiera.

På tal om tangentbord är Dex-dockan utrustad med traditionella USB Type-A-portar, vilket innebär att du kan ansluta både trådbundna möss och tangentbord och trådlösa sådana via telefonens Bluetooth-stöd. USB-portarna kan även använda för att ansluta andra tillbehör, exempelvis extern lagring. Jag har använt en trådlös lösning från Logitech där både mus och tangentbord ansluter trådlöst till en mottagare som sedan ansluts till Dex-dockan, och detta har fungerat utan problem. Inför denna recension har jag använt Galaxy Note 8 i kombination med Dex-dockan som min primära arbetsstation i en veckas tid. Under denna tid har jag stött på förvånansvärt få riktigt stora problem, där bildredigering tillhör det enda egentliga område där jag inte har kunnat utföra mina arbetsuppgifter ordentligt.

Under det dagliga arbetet har jag dock främst använt de appar som Samsung har anpassat för Dex-miljön, vilket de gjort förnämligt. Men utbudet av appar som anpassats för miljön är begränsad, och börjar du använt utbudet av appar utanför Samsungs kurerade utbud blir du snart varse att det är många gränssnitt som anpassas dåligt till skrivbordsformatet, eller inte anpassas över huvud taget.

Det finns till och med appar som inte ens vill starta i denna miljö, vilket lustigt nog även inkluderar vissa Samsung-appar (som Gear 360-appen exempelvis). Utbudet av anpassade appar kommer säkert att växa med tiden, men i dagsläget får du vara beredd på att rycka ut telefonen ur dockan med jämna mellanrum för att använda appar som inte skalar till skrivbordsformatet.

Att ha telefonen som central hubb för både ditt mobila liv och din skrivbordsbaserade produktivitet har både sina fördelar och nackdelar. Det är en fördel på så sätt att du alltid har allting tillgängligt som du senast använde det, oavsett om det är hemma eller på jobbet. Att ha samma flikar öppna hemma som när du kommer hem är trevligt, och att kunna författa långa textmängder i sms-meddelanden eller sociala chat-konversationer från skrivbordet är en mycket trevligare upplevelse för en gammal räv som mig som inte riktigt blivit kompis med virtuella skrivbord. Att upplevelsen i grunden bygger på en telefon för dock också med sig nackdelar i form av att du kan tvingas rycka ur telefonen ur dockan titt som tätt för att utföra uppgifter som inte går att utföra i dockat tillstånd.

Att fotografera eller ta telefonsamtal som inte bör äga rum i öppna kontorslandskap är bara några exempel som ibland gör Dex-upplevelsen något omständlig. Till syvende och sist är Samsung Dex ändå en trevligt positiv överraskning som kan komma till nytta i många situationer. För professionellt bruk lär bristen på skrivbordsklassad mjukvara sannolikt representera ett för stort hinder, med för de allra flesta hemmaanvändare lär den kunna ersätta det mesta den befintliga skrivbordsdatorn hanterar idag.

Kommentarer
142 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.