Instagram använder hatmail som reklam

Nyligen uppmärksammade reportern Oliva Solon att Instagram marknadsför sig med ett av hennes gamla inlägg på Instagram, nämligen ett hatmail med hot om våldtäkt och mord.

Instagram har nyligen bevisat hur fel det kan gå när man förlitar sig för mycket på smarta algoritmer. Inlägg som får mycket uppmärksamhet i form av gilla-markeringar och kommentarer är inte alltid de bästa reklambilderna.

För ungefär ett år sedan postade Olivia Solon, reporter på The Guardian, en skärmdump på sitt Instagram- och Facebook-konto. Skärmdumpen visade ett hatmail som Solon mottagit med texten: ”Jag ska våldta dig innan jag dödar dig, din smutsiga hora!” Inlägget fick tillräckligt mycket spridning för att Instagrams algoritmer skulle plocka upp inlägget som bra kandidat för reklam.

Inlägget spreds sedan som reklam för Instagram på Facebook och det var först när inlägget dök upp i Solons systers flöde som Olivia Solon upptäckte detta och uppmärksammade inlägget i en tweet.

Förutom att inlägget är väldigt opassande som reklam för Instagram så kommer incidenten också väldigt olägligt. Facebook som äger Instagram befinner sig redan i hetluften för hur deras algoritmer och marknadsföringsverktyg fungerar. Facebook har nämligen tillåtit annonsörer att nå personer som gillat ämnen som judehatare, hur man bränner judar med mera.

Kommentarer
10 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.