Instagram använder hatmail som reklam

Nyligen uppmärksammade reportern Oliva Solon att Instagram marknadsför sig med ett av hennes gamla inlägg på Instagram, nämligen ett hatmail med hot om våldtäkt och mord.

Instagram har nyligen bevisat hur fel det kan gå när man förlitar sig för mycket på smarta algoritmer. Inlägg som får mycket uppmärksamhet i form av gilla-markeringar och kommentarer är inte alltid de bästa reklambilderna.

För ungefär ett år sedan postade Olivia Solon, reporter på The Guardian, en skärmdump på sitt Instagram- och Facebook-konto. Skärmdumpen visade ett hatmail som Solon mottagit med texten: ”Jag ska våldta dig innan jag dödar dig, din smutsiga hora!” Inlägget fick tillräckligt mycket spridning för att Instagrams algoritmer skulle plocka upp inlägget som bra kandidat för reklam.

Inlägget spreds sedan som reklam för Instagram på Facebook och det var först när inlägget dök upp i Solons systers flöde som Olivia Solon upptäckte detta och uppmärksammade inlägget i en tweet.

Förutom att inlägget är väldigt opassande som reklam för Instagram så kommer incidenten också väldigt olägligt. Facebook som äger Instagram befinner sig redan i hetluften för hur deras algoritmer och marknadsföringsverktyg fungerar. Facebook har nämligen tillåtit annonsörer att nå personer som gillat ämnen som judehatare, hur man bränner judar med mera.

Kommentarer
10 svar

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.