Säkerhetshål i High Sierra kan avslöja dina lösenord

Igår släppte Apple Mac OS High Sierra i en skarp version men ett säkerhetsproblem har upptäckts som kan avslöja dina lösenord.

I måndags släppte Apple den senaste uppdateringen av Mac OS i en skarp version. Nu har det dock dykt upp rapporter om ett säkerhetsproblem i High Sierra som kan avslöja dina lösenord. Rapporten kommer från säkerhetsforskaren Patrick Wardle på amerikanska säkerhetsföretaget Synack.

Han publicerande en video redan i måndags som visar hur han med hjälp av en kod kan hämta lösenord direkt från Nyckelringen i Mac OS. Nyckelringen är en inbyggd lösenordshanterare i Mac OS som vanligtvis kräver ett huvudlösenord men med Wardles kod behövdes inte detta för att komma åt alla lösenord. Apple kommenterade händelsen under gårdagen och sade följande i ett uttalande:

”Mac OS är utformat för att vara säkert från start och Gatekeeper varnar användare från att installera osignerade appar, som den vi såg här, och hindrar användare från att starta appen utan sitt direkta godkännande.

Vi uppmanar användare att bara ladda ned programvara från pålitliga källor såsom Mac App Store, och att vara vaksam på de dialogrutor Mac OS visar.”

Om du ännu inte laddat ner uppdateringen kan det vara läge att avvakta till Apple släpper en ny uppdatering som rättat till problemet. Om du redan laddat ner High Sierra bör du inte ladda ner eller öppna program som ser misstänkta ut, beter sig konstigt eller gör dig misstänksam.

Kommentarer
8 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?