Iphone 8 – Apples tråkigaste Iphone

Istället för att vara Apples bästa telefon för ett år framåt, hamnade Iphone 8 direkt i skuggan av Iphone X. Ida Blix testar en kraftfull, men tråkig telefon.

I september lanserade Apple hela tre nya Iphone-modeller. Iphone 8 och Iphone 8 Plus hade kunnat vara två starka ersättare till Iphone 7 och Iphone 7 Plus om det inte vore för att Apple också lanserade Iphone X med nästan kantfri skärm och Face ID. Ha-begäret minskade direkt, eller dog kanske helt, för de första två modellerna.

Iphone 8 och 8 Plus har fått förtur ut på butikshyllorna, medan sugna Iphone X-köpare får vänta till november som tidigast. När Iphone X bjuder på de coola nyheterna och Iphone 8 Plus bjuder på en bättre kamera med två linser och porträttläge – vad finns det då för skäl att slå till på en Iphone 8?

Jo, Iphone 8 är den minsta modellen med sin 4,7-tumsskärm och också den billigaste med ett startpris på 7 995 kronor. Priset och storleken kan i sig vara skälen till att det här blir den av de tre modellerna som säljer bäst. Det här är troligen modellen som många företag väljer att köpa in till medarbetare, gissningsvis är det också den här som finns i lager medan Apple kämpar på med efterfrågan av Iphone X – som också är betydligt dyrare.

Om den här mindre formfaktorn lockar finns det tre större skäl till att investera i Iphone 8 – Truetone-skärmen, trådlös laddning och kameran. Läs mer om det på kommande sidor.

Trots den nya baksidan av glas är det inte helt lätt att se skillnad på Iphone 7 och Iphone 8. Apples nya minsting är en läcker historia i glas och aluminium som ligger bra i min hand. Som vanligt känns telefonen rakt igenom lyxig och välbyggd.

Även om Apple säger att glaset är supertåligt kan jag tänka mig att många kommer att stoppa in Iphone 8 i ett fodral av rädsla för att spräcka någon av telefonens glassidor. Personligen tycker jag åtminstone så här långt att den ligger bra i min hand och att jag har ett bra grepp om den.

Jag har det senaste året använt en Iphone 7 Plus som min primära telefon och det är förstås rejäl skillnad att byta till en Iphone 8. Det finns både för- och nackdelar med bytet, mest glad är jag för att Iphone 8 är en enhandstelefon som faktiskt får plats i fickor.

Jag har ett silverfärgat testexemplar, men personligen fastnade jag mest för den nya guldfärgen. Den rymdgrå modellen påminner en del om den gagatsvarta Iphone 7 då glasbaksidan också gör den väldigt glansig.

Inför den här lanseringen ryktades det om att Apple skulle göra framsidorna mörka på sina Iphone-modeller den här gången. Tyvärr visade det sig inte stämma – både guld- och silver-modellen har vita framsidor. Det här stör lite grann när jag vill se på video och det stör definitivt när jag leker runt med AR-appar. Den vita ramen gör att apparna blir lite mindre uppslukande. Men kanske kan vi slippa de vita ramarna nästa år...

Hemknapp och hörlurar

Apple backar inte från besluten de fattade till Iphone 7. Hemknappen är ingen fysisk knapp, utan använder samma teknik som Force Touch-styrplattan på Mac-datorer där vibrationer simulerar rörelse. När telefonen är avstängd är det bara den lilla nedsäkningen som gör att man alls känner skillnad på knappen och övriga framsidan. För Iphone 7- eller 7 Plus-användare kommer det inte att märkas någon skillnad, men byter du från en äldre Iphone tar det kanske ett litet tag att vänja sig vid den nya känslan.

Iphone 8 saknar likt sina föregångare hörlurskontakt. Om man ändå vill använda ett par hörlurar med sladd blir man hänvisad till en kort Lightning-adapter som följer med på köpet.

Själv har jag inte använt några sladdbundna lurar alls sedan jag skaffade mig Iphone 7 Plus förra året och har inte saknat trasslet alls. Däremot har jag bytt mellan flera trådlösa lurar och har ännu inte hittat det perfekta paret. När det gäller att prata i telefon, lyssna på poddradio och kanske se på lite videoklipp är jag mer fäst än jag vill erkänna vid Apples Airpods (galet smidiga, men passformen/bekvämligheten är inte helt bra), men när det gäller musik tycker jag inte att några lurar jag testat så här långt lever upp till mina önskemål.

Prestanda i praktiken

A11 Bionic springer cirklar runt konkurrensen I Iphone 8 sitter Apples bästa systemkrets så här långt, A11 Bionic. Det är ett imponerande stycke teknik med sex kärnor, där två är högpresterande och fyra är energieffektiva kärnor. Med en smart processhanterare kan Iphone 8 använda sig av alla kärnorna samtidigt när behovet uppstår.

Enligt Geekbench-tester av kretsen är det ett riktigt prestandamonster som lätt ryms i fickan på dina jeans. Vi kommer att gå in mer på det här i vårt test av Iphone 8 Plus, här kommer jag istället att fokusera på hur Iphone 8 är att använda i praktiken.

Kort och gott är det svårt att under vanlig daglig användning notera någon enorm skillnad mot Iphone 7 Plus som jag använt mest innan den här, men det är kanske där storheten ligger – gränssnittet flyter på och det mesta känns blixtrande snabbt. Sociala medier och spel, videoredigering i Imovie och surf via Safari. Vad jag än vill göra går det utmärkt utan att telefonen stjäl mitt fokus med sega laddtider eller annat.

Förstärkt verklighet

Ett område som A11 Bionic kommer få flexa sina muskler inom framöver är förstärkt verklighet, AR. Jag har haft möjlighet att testa det i min favoritväderapp Carrot Weather, med Ikeas Place och med spelet The Machines (väldigt fränt och roligt). Det fungerar otroligt väl och då har vi ändå bara börjat utforska vad utvecklare kan göra med Apples ramverk AR Kit.

Klicka vidare till nästa sida för de tre främsta anledningarna att uppgradera sin nuvarande telefon till Iphone 8.

Om 4,7 tum och storleken på Iphone 8 lockar finns det främst tre anledningar att byta ut din nuvarande telefon till en Iphone 8. Den första är Truetone-skärmen, den andra möjligheten att ladda trådlöst och den tredje är den nya bättre kameran.

Truetone

Apple introducerade Truetone-tekniken med Ipad Pro. Det är en av mina favoritfunktioner som jag är mycket glad över att nu hitta hos Iphone-familjen. Skärmen justerar automatiskt vitbalansen mot det omgivande ljuset. Det är helt enkelt mycket behagligare för ögonen och en sådan där grej man kanske inte kan uppskatta fullt ut förrän man fått se "magin" med egna ögon.

Batteritid och laddning

När det gäller batteritiden utlovar Apple ungefär lika lång batteritid som Iphone 7. Det är så väldigt olika hur vi använder våra mobiler och därmed blir den faktiska prestandan i vardagen väldigt olika. Jag använder min mobil flitigt under dagarna och upplever att Iphone 8 räcker längre eller lika länge som min 7 Plus. När jag går och lägger mig om kvällarna finns det ofta så pass mycket batteri kvar att jag antagligen skulle kunna låta bli att ladda och ändå ha batteri kvar en stund dagen efter.

Iphone 7 har ett batteri som erbjuder 1 960 mAh och Iphone 8 har ett mindre batteri med 1 821 mAh. Att batteriet ändå räcker lika länge eller längre har vi strömsnålare komponenter och A11 Bionic att tacka för.

Men något som är klart intressantare än batteriet i sig, är att vi äntligen kan ladda trådlöst. Det här är ingen nyhet i Android-världen och något jag helt klart varit lite avundsjuk på. Det är för att möjliggöra trådlös laddning som Apple bytt bort metallbaksidan mot den här nya i glas.

Apple har ännu ingen egen trådlös laddare, men rekommenderar två från Belkin eller Mophie. Dessutom fungerar befintliga Qi-laddare och exempelvis Ikeas möbler med inbyggda laddare.

Jag har numera en Ikea-lampa hemma med inbyggd trådlös laddning. Jag har haft den så kort tid att jag bara hunnit notera att telefonen måste läggas på rätt ställe för att börja ladda och att det laddar lite långsammare än med sladd, men det här är en av få större anledningar till att vilja byta upp sig till Iphone 8 från någon tidigare Iphone.

Det är smidigt att slippa fumla med en sladd och träffa rätt med kontakten, och med den trådlösa laddningen lägger du telefonen på laddplattan och får en vibrering som svar på att du lagt den rätt. Nu när också Apple gett sig in på trådlös laddning vågar jag hoppas på att det dyker upp trådlösa laddningstationer på allt fler ställen så att jag slipper att alltid bära med mig en Lightning-kabel (och ibland ett batteripack) var jag än går.

Det går också att snabbladda Iphone 8 om du investerar i Apples 29 W-laddare med USB Type-C. Också det är välkommet, även om det känns lite obegripligt att det inte är möjligt som standard direkt ur lådan. Att behöva lägga till ytterligare 595 kronor för en laddare (om du inte redan råkar ha en för att du äger en Macbook) svider lite.

Kameran

Om A11 Bionic inte gör något särskilt väsen av sig när det gäller vardagligt användande märks den desto mer när vi pratar om kameran i Iphone 8. Apple har stoppat in en 12 megapixel-sensor som tillsammans med övriga komponenter tar fantastiska bilder.

Det var länge sedan jag pensionerade min systemkamera och började ta alla mina bilder med mobilen. Kanske det allra bästa med Iphone 8 är hur mycket jag kan göra med en och samma enhet:

  • Filma slowmotion i 1080p

  • Filma 4K i 60 fps

  • Filma i 24 fps

  • Göra mer med Live-bilder (dra bilden uppåt för att hitta de nya alternativen Loopa, Studsa, Lång exponering

Den bakre kameran erbjuder en f/1.8-lins och optisk bildstabilisering. Apple bjuder också på ett nytt färgfilter som ger "bättre" färger än tidigare, lite mer dramatik som många troligen kommer att uppskatta. På framsidan sitter en 7-megapixelkamera som tar selfies jag inte behöver skämmas över.

Akilleshälen för Iphone 8 är att fota i mörkare miljöer, här tar flera av konkurrenterna bättre bilder, men i det stora hela är jag otroligt nöjd med bilderna jag tagit med den här telefonen.

Iphone 8 erbjuder alla förväntade förbättringar från förra årets modeller, det enda problemet är att jag tycker den känns tråkig jämfört med Iphone X. Det finns mer prestanda än vad du behöver (men det känns också bra och framtidssäkert), kameran är bland de bästa som går att få i en mobiltelefon och Truetone-skärmen och trådlös laddning är välkomna nyheter i Iphone-världen.

Men utöver att ha lanserat tre nya modeller i år har Apple också valt att behålla flera äldre modeller vilket torde kunna förvirra konsumenter – och gör mitt jobb så mycket svårare. Tidigare år har det varit enkelt, den senaste modellen har varit det bästa alternativet, medan mer prismedvetna kunder kunnat köpa förra årets modell till ett billigare pris än när den först lanserades.

Till vem lämpar sig Iphone 8? Till den som inte vill betala för, eller har lust att vänta på Iphone X. Till den som hellre tar 4,7 tumsskärmen och till den som inte bryr sig om porträttläget som Iphone 8 Plus erbjuder. Iphone 8 är också kraftpaketet som gör dig redo för den uppsjö av AR-appar som redan börjat fylla på App Store och som med A11 Bionic under glaset borde ha lång livslängd framför sig.

Fördelar
+ Trådlös laddning
+ Superkamera
+ IOS 11
+ Bäst i klassen-prestanda

Nackdelar
– Vita ramar runt skärmen på silver- och guld-modellerna
– Snabbladdare ingår inte