Vi skannar i 3D med Sony Xperia XZ1 Compact

Med Sonys nya Xperia-telefoner, XZ1 och XZ1 Compact, kan du skanna i 3D med appen 3D Creator och skapa roliga videoklipp. Vi testar!

Sony introducerade telefonerna XZ1 och XZ1 Compact på årets upplaga av den tyska mässan IFA. En av de coolaste grejerna med båda lurarna är appen 3D Creator som låter dig skanna personer eller andra objekt i 3D. Vi har fått låna en Xperia XZ1 Compact för att testa hur det här fungerar.

]Xperia XZ1 Compact är en intressant modell då den med sin 4,6-tumsskärm går lite stick i stäv med den rådande trenden med större och större telefoner. Den här ryms enkelt i en hand utan att Sony gjort avkall på prestandan. Förutom storleken skiljer bara lagringsutrymmet mellan den här och det större syskonet XZ1, Compact-modellen kommer med 32 gigabyte lagring medan den större telefonen kommer med 64 gigabyte. Tacksamt nog kommer båda telefonerna med Googles senaste Android-version Oreo.

3D Creator

Som sagt är en av de roligare nyheterna från Sonys mobildivision appen 3D Creator och möjligheterna däri. Appen ska passa både nybörjare (som får mycket vägledning så att skanningen ska bli så bra som möjligt) och användare med mer erfarenhet som kan stänga av guiderna och skanna efter eget huvud.

Appen ger några alternativ, jag kan skanna ett huvud framifrån, i 360 grader eller skanna mat eller andra objekt och sist finns det fria skanningsläget. Det ligger några objekt skannade redan som du kan kika på för inspiration, men snabbt blev jag varse om att det inte är helt enkelt att få lika bra resultat själv.

För att dina skannade objekt ska bli bra behöver du gott om utrymme, men framför allt riktigt bra och jämn belysning. För att skanna min kollega Amanda behövde jag cirka en halvmeter fritt runt henne för att komma runt och få med hela hennes huvud, men appen klagade på att belysningen var ojämn. Det blev dock ganska bra trots det när jag avslutat alla stegen.

Att skanna personer har gått helt okej, men mat eller andra mindre objekt var däremot riktigt svårt att få till. Jag har gjort flera försök med allt möjligt jag har kunnat komma över här på kontoret, men ännu inte fått till något jag skulle vilja spara. Jag får helt enkelt öva mera.

Allt som skannas kan sparas i telefonen för att delas med exempelvis vänner digitalt. Extra roligt blir det om du letar upp appen Shadow där du kan använda skannade ansikten till underhållande filmklipp.

Skriv ut

Du kan också beställa utskrifter direkt från telefonen, eller skriva ut dem på din egen 3D-skrivare om du har en sådan. Om du inte har en skrivare kan du välja mellan utskriftstjänsterna Shapeways eller Sculpteo.

När jag vill skriva ut mitt huvud får jag välja om jag vill ha färg, vitt eller en porslinsvit yta. Det finns tre storlekar; 5, 7 eller 10 centimeter på höjden. Den minsta storleken i färg kostar cirka 170 kronor hos Sculpteo. Då har jag valt mitt huvud som står på en rund bas. Vill jag ha den större storleken, sju centimeter, kostar det cirka 300 kronor och den största går loss på cirka 670 kronor.

Dela med andra

Det du har skannat kan du dela med andra oavsett om de har Xperia-telefoner eller inte. Sony löser det här genom att ladda upp objektet till en webbsida och du kan sedan sprida länken. Här finns exempelvis en skanning av mig.

Mest en kul grej?

Jag har haft mycket roligt med den här funktionen, men det känns mest som en kul grej utan någon större praktisk nytta än. Jag tänker på det här lite som jag gör med förstärkt verklighet, AR. Det kan bli riktigt användbart framöver, men just nu är det mest roligt att testa.

Jag tänker att det i framtiden kommer att gå att skanna in något som gått sönder där hemma och beställa hem en 3D-utskriven reservdel. Eller att jag kommer kunna ladda upp 3D-bilder av saker jag vill sälja på nätet.

Redan nu kan jag beställa hem 3D-byster av mig själv eller någon annan i familjen – kanske kan det bli årets julklapp? Förutom att jag kan göra roliga filmklipp och GIF-bilder att förgylla mina vänners vardag med, kan jag förstås också skanna in objekt eller personer som digitala minnen – men då gäller det förstås att få till det där med belysningen så skanningarna blir bra.

Kommentarer
2 svar

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.