Spotify – Jag ger mig av till grönare betesmarker

Jag ger upp, jag har tröttnat på spellistor som inte förstår min smak. Jag ger mig av för att testa grönare betesmarker! Men bli inte arg Spotify, jag kanske inser att du är grönast och kommer tillbaka.

Jag hoppade tidigt på Spotify-tåget när det anlände till station. Att köpa musik på nätet var verkligen inte något jag var bekant med. Jag skaffade min musik genom reahögar eller begagnade skivor, lånade av kompisar eller skaffade musik på andra sätt.

Till en början kändes det helt orimligt att betala för tjänsten när jag kunde lyssna på den gratis, vem kan inte stå ut med lite reklam här och där för att kunna lyssna gratis? När jag sedan fick en smart telefon försattes jag i allt fler situationer där det var irriterande att inte kunna ta med mig min gratismusik – på väg till jobbet, på långa resor, i bilköer med mera.

Hur kunde Spotifys smarta algoritmer tro att jag skulle gilla detta?

Det gick att lyssna på gratisversionen av Spotify i mobilen men jag kunde bara lyssna på spellistor i slumpad ordning. Men trägen vinner tänkte jag. Det visade sig dock att jag inte är så trägen som jag trodde. Jag skaffade till slut Spotify Premium och har inte ångrat mig en dag, det har varit fantastiskt att ha ett nästan oändligt musikbibliotek endast ett knapptryck bort.

Till en början lade jag ner mycket tid på spellistor, jag skapade mina egna omsorgsfullt men ju äldre jag blev ju mindre tid fick jag över. Spotify började introducera självgenererade listor baserade på min beräknade smak. Fantastiskt tänkte jag!

Första gången jag lyssnade på Discover Weekly blev jag rent ut sagt förnärmad. Jag lyssnar inte på Lena Philipsson, eller gamla mossiga schlagergubbar! Hur kunde Spotifys smarta algoritmer tro att jag skulle gilla detta? Jag lyssnar ju på indiepop. Emellanåt har jag kommit bättre överens med Spotifys spellistor men oftast lämnar de en bismak av missnöje efter sig.

Discover Weekly har jag sedan länge slutat lyssna på för jag får lägga mer tid på att byta till nästa låt än att lyssna. Några av de dagliga spellistorna är okej men det letar sig alltid in några låtar som inte alls passar med de andra. Tidskapseln som kom nyligen har nästan helt missförstått vad jag lyssnade på när jag var ung, och om jag ska vara ärlig jag har tröttnat.

Jag ska ge mig ut på musikäventyr! Jag ska leta efter grönare betesmarker och upptäcka nya strömmande musiktjänster. Jag börjar först med Apple Music och sedan får jag se var jag hamnar. Du kan följa med på resan genom taggen amandas-musikäventyr som kommer att späckas med tester, reflektioner och jämförelser av både tekniska detaljer och användarupplevelser.

Kommentarer
13 svar

Google Home Hub har ännu inte stöd för svenska, men om man kan acceptera det kan den smarta skärmen ändå en hel del. Vad kan och kan den inte göra? Andreas avlägger rapport om livet med Home Hub.

Medlemmen Wickard funderar på att byta från Iphone till Huawei P20 Pro och söker tips och råd om bytet. Har du tips, råd och egna erfarenheter får du gärna dela med dig i hans tråd!

Idag uppdaterade Apple sin webb-butik med en Ipad Air på 10,5 tum samt introducerade en ny Ipad mini, där båda får uppgraderade kretsar och stöd för Apple Pencil.

Över 400 000 personer deltog i en Apple-finansierad studie för att undersöka hur bra Apple Watch är på att upptäcka förmaksflimmer.

I höst vet vi vad Google bjuder på med Pixel 4, men i väntan på avtäckandet kan vi dregla över de här skisserna på hur den kan komma att se ut.

De båda företagen ska visa upp nyheter på ett event i Italien under namnet Symfonisk. Någon form av högtalare och belysning lär vara att vänta.