Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Intel presenterar mobila 5G-modem

De nya modemen för mobila kretsar kan hantera både 4G och 5G, vilket gör uteslutande Intel-baserade modem i framtida Iphones mer troligt.

Den som har följt marknaden för mobiltelefoner länge minns säkert när branschen tog steget från 3G till 4G, eller LTE som den senare även kallas. Lägre latens, en digital standard och betydligt högre bandbredd var några av framstegen som erbjöds. Tiden går och nu har 4G faktiskt ett antal år på nacken, och introduktionen av 5G-generationen kommer allt närmare.

Ett företag som tillverkar mobila 4G-modem med stor framgång har varit Qualcomm som blev först med att integrera ett sådant modem i en systemkrets med Snapdragon 800-kretsen. Qualcomm var mer eller mindre helt dominerande på marknaden under flera år tack vare detta, och Intel som investerat stora resurser på den mobila kretstillverkningen har först på senare tid börjat komma ikapp.

Intel presenterar nu två nya mobila kretsar, en för 4G och en för 5G. Intel XMM 7660 heter kretsen som hanterar 4G och här slår sig Intel för brösten med en maximal nedladdningshastighet på hela 1,6 Gbit/s, vilket slår både Qualcomms kommande Snapdragon 845 och Huawei Kirin 970 på fingrarna med deras 1 Gbit/s respektive 1.2 Gbit/s.

Intel XMM 8060 5G heter kretsen som logiskt nog hanterar 5G-nätverk. Presentationen av modemet nämner inte mycket mer än att det ska kunna hantera 5G-nätverk som arbetar i frekvensband under 6 GHz och i millimetervågor, där det senare erbjuder väsentligt högre bandbredd och lägre latenstider men är mer känsligt för störningar i omgivande miljö.

Den som har varit uppmärksam på Apples förehavanden gällande modemteknik känner säkert till att företaget använt Intel-modem i Iphones som säljs i vissa amerikanska operatörers nätverk. Anledningen till att de inte används i samtliga telefoner är att Intels modem inte stöder vissa frekvensband som används av vissa operatörer, något det ska bli ändring på med 4G-modemet XMM 7660.

Om Apple byter till just XMM 7660 för kommande Iphone-modeller är det inte särskilt långsökt att gissa att de även väljer Intel när 5G-tekniken ska göra sitt intåg i företagets telefonutbud. Apples och Qualcomms rättsliga tvister gör det bara än mer troligt att ett sådant skifte kan ske. Den som väntar sig att bytet sker redan till nästa år blir dock besviken då Intel XMM 7660 kommer användas i kommersiella produkter först mot mitten av 2019.

Intel XMM 8060 5G ska bli färdig först under 2019 och sedan kommer det dröja ytterligare innan den faktiskt blir en del av kommersiella produkter. Detta är dock fullt rimligt då 5G-nätverken ska börja testköras först under 2018 och nå kommersiell utbredning under 2020.

Om Intels modem bedöms acceptabla av Apple och andra aktörer kan dessa alltså börja användas i mobiltelefoner runt år 2020 eller därefter. Den som väntar på något gott brukar det ju heta.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.