Facebook använder AI som metod för självmordsprevention

Sedan i mars har Facebook testat en mjukvara som letar efter indikatorer förknippade med självmord. Funktionen rullas nu ut världen över.

Det sociala nätverket Facebook har sedan i våras arbetat med en mjukvara som är integrerad i plattformen, med funktionen att leta efter tecken hos användare som är förknippade med självmord.

Företaget har inte gått ut med mycket information om hur mjukvaran fungerar, annat än att den söker igenom materialet på plattformen efter vissa nyckelord och meningar. Exempel sägs bland annat vara kommentarer i stil med ”Hur mår du?” och ”Är det något jag kan göra för dig?” .

Denna metod baseras på AI, artificiell intelligens, men de berättar nu att det finns människor som arbetar med att fånga upp och hantera tillfällen då systemet ger utslag. I första hand verkar det röra sig om att kontakta lokala myndigheter som åtgärd.

Facebook annonserar nu att de har börjat rulla ut funktionen även utanför USA, då testerna de senaste månaderna har visat sig framgångsrika. Det finns ännu ingen information om i vilka länder den släppts, men det står klart att den inte kommer att finnas i Sverige och resten av EU då det inte är förenligt med de lagar och regler som finns kring identitetsskydd.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.

Apple fortsätter sin marknadsföring av Iphone som kamera, och nu fokuserar företaget på den senaste telefonen Iphone XR.