Facebook använder AI som metod för självmordsprevention

Sedan i mars har Facebook testat en mjukvara som letar efter indikatorer förknippade med självmord. Funktionen rullas nu ut världen över.

Det sociala nätverket Facebook har sedan i våras arbetat med en mjukvara som är integrerad i plattformen, med funktionen att leta efter tecken hos användare som är förknippade med självmord.

Företaget har inte gått ut med mycket information om hur mjukvaran fungerar, annat än att den söker igenom materialet på plattformen efter vissa nyckelord och meningar. Exempel sägs bland annat vara kommentarer i stil med ”Hur mår du?” och ”Är det något jag kan göra för dig?” .

Denna metod baseras på AI, artificiell intelligens, men de berättar nu att det finns människor som arbetar med att fånga upp och hantera tillfällen då systemet ger utslag. I första hand verkar det röra sig om att kontakta lokala myndigheter som åtgärd.

Facebook annonserar nu att de har börjat rulla ut funktionen även utanför USA, då testerna de senaste månaderna har visat sig framgångsrika. Det finns ännu ingen information om i vilka länder den släppts, men det står klart att den inte kommer att finnas i Sverige och resten av EU då det inte är förenligt med de lagar och regler som finns kring identitetsskydd.

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.