Facebook använder AI som metod för självmordsprevention

Sedan i mars har Facebook testat en mjukvara som letar efter indikatorer förknippade med självmord. Funktionen rullas nu ut världen över.

Det sociala nätverket Facebook har sedan i våras arbetat med en mjukvara som är integrerad i plattformen, med funktionen att leta efter tecken hos användare som är förknippade med självmord.

Företaget har inte gått ut med mycket information om hur mjukvaran fungerar, annat än att den söker igenom materialet på plattformen efter vissa nyckelord och meningar. Exempel sägs bland annat vara kommentarer i stil med ”Hur mår du?” och ”Är det något jag kan göra för dig?” .

Denna metod baseras på AI, artificiell intelligens, men de berättar nu att det finns människor som arbetar med att fånga upp och hantera tillfällen då systemet ger utslag. I första hand verkar det röra sig om att kontakta lokala myndigheter som åtgärd.

Facebook annonserar nu att de har börjat rulla ut funktionen även utanför USA, då testerna de senaste månaderna har visat sig framgångsrika. Det finns ännu ingen information om i vilka länder den släppts, men det står klart att den inte kommer att finnas i Sverige och resten av EU då det inte är förenligt med de lagar och regler som finns kring identitetsskydd.

Hur gick det i förra veckans quiz? Här kan du jämföra dig med de andra som gjorde testet.

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

Nästa vecka kommer Sony visa upp sin nya Android-telefon på Mobile World Congress och i dag släppte de en kryptiskt video för telefonen.

Nyligen valde Google att plocka bort direktlänkar till bilder bland sökresultaten. En klart irriterande grej men något som nu går att fixa genom ett enkelt tillägg.

Ett speciellt indiskt tecken fick appar på IOS-enheter att krascha vilket gjorde livet surt för folk med trollande kompisar. Nu har Apple löst den irriterande buggen med nyligen släppta IOS 11.2.6.