Synaptics massproducerar fingeravtrycksläsare som placeras under skärmen

Snart kan fingeravtrycksläsare i knappar vara ett minne blott. Företaget Synaptics går nu ut med att de har börjat massproducera sensorerna som monteras under skärmen på mobiltelefonen.

Den stora trenden bland mobiltelefoner under 2017 har varit allt mindre skärmkanter. Det har inneburit mindre utrymme på telefonens framsida för sensorer, högtalare och fingeravtrycksläsare. Utvecklingen har resulterat i att flera tillverkare flyttar läsaren till telefonens baksida, eller som Apple med Iphone x – slopat den helt.

Synaptics annonserar dock nu att de har färdigställt en sensor som kan bäddas in under en skärm. Företaget skriver i ett pressmeddelande att sensorn är designad för heltäckande skärmar och trycker på den höga säkerheten med tekniken.

Sensorn går under namnet Clear ID FS9500 och har enligt pressmeddelandet börjat massproduceras. Företaget slår också fast att det dels är en teknik som är snabbare än ansiktsavläsning, men också att konsumenter föredrar fingeravtrycksläsare på telefonens framsida.

Vidare framgår det att en av världens fem stora mobiltillverkare kommer står som kund för produkten. De benämner dessutom att sensorn är utvecklad med så kallade ”Infinity displays” i åtanke, vilket är den term Samsung använder för sina skärmar som täcker hela framsidan. Huruvida det är Samsung det rör sig om är dock inte bekräftat.

Ingen information finns ännu i vilken eller vilka telefoner tekniken kan tänkas återfinnas i, eller när det kommer att finnas tillgänglig för konsumenter. Men om sensorerna massproduceras nu, kan de tänkas finnas i nästa års flaggskepp.

Källa: Synaptics

Kommentarer
15 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?