Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi åker till CES 2018 i Las Vegas!

Om några dagar åker redaktionens Ida Blix till Las Vegas för att täcka CES-mässan, där smarta ting förutspås bli de stora dragplåstren.

CES är en förkortning av Consumer Electronics Show, kort och gott världens största mässa för konsumentelektronik av alla de sorter. Mässan äger rum i Las Vegas och lockade i fjol över 180 000 besökare. Då besökte 99-redaktionens Andreas Eklöv mässgolven i syndens stad och reflektionen efter fjolårets mässa känns på förhand som att de kan gälla även i år, och kanske gå steget längre.

När Andreas summerade CES 2017 handlade tankarna mycket om dels en förvåning över hur frånvarande smarta klockor var under mässan, och den mängd intressanta nyheter som fanns för det smarta hemmet. Smarta klockor hade varit i ropet åren innan men i början av 2017 fick man anstränga sig för att hitta något matnyttigt i mässhallarna i Las Vegas.

Bättre var det med smarta hemmet. Allt från uppkopplade, men kanske aningens onödiga, prylar som uppkopplade hårtorkar samsades med nätverksroutrar som har inbyggda funktioner för antivirus och granskning av misstänksamma aktiviteter. Vi bjöds på framtidsspaning på bilar med avancerade och uppkopplade mjukvarusystem, och röststyrda prylar med Amazons Alexa fanns i överflöd.

En annan trend var att nästa generations mobila nätverk, 5G-generationen, lyftes fram rejält. Företag som tillverkar nätverksteknik lyfte fram alla tekniska möjligheter som öppnas upp med 5G-tekniken, och förbättrade versioner av nuvarande 4G-tekniken lyftes fram som en del i en ny generation av smarta uppkopplade prylar som ska kunna fungera på egen hand under lång tid, med lägre latens än föregående generationer.

Känslan inför årets upplaga av CES går mycket i samma hjulspår som detta. Vi tror inte att smarta klockor kommer ha någon särskild närvaro, och stora nyheter om mobiltelefoner lär sparas till Mobile World Congress i februari. Smarta hemmet och uppkopplade smarta prylar känns som en given trend, och smarta assistenter som Amazon Alexa och Google Assistant lär också vara överrepresenterade.

I och med att 2018 är året då mobiloperatörer världen runt drar igång sina pilotprojekt runt 5G lär vi få se en del presentationer runt detta område även i år, och kanske börjar det viskas om vilka telefontillverkare som kommer vara först ut med stöd för den femte generationens mobila nätverk?

Detta finns i Idas CES-väska

  • Macbook Pro 15" (mitten 2015)

  • Ipad Pro 10,5"

  • Iphone X

  • DJI Osmo Mobile med Røde Videomic

  • Røde Smartlav Plus

  • Sony A5000

  • Aputure Amaran AL-M9

  • Laddare, sladdar och adaptrar

  • Batteripack

99-redaktionen är mycket taggade på att titta på allt detta, och allt vi inte har kunnat föreställa oss. På måndag drar det igång och vi vill gärna veta vad ni vill att Ida ska hålla ett extra vaksamt öga på. Tyck gärna till i kommentarerna nedan!

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.