Google visar farten i öppna nätverk

Att veta hastigheten på öppna Wifi-nätverk är inte alltid helt lätt och att koppla upp sig mot ett nätverk som bara är segt känns ju mest som förlorad tid. Men det ska det bli ändring på nu, i alla fall på Android.

En av de nya funktionerna som Google rullar ut för Android 8.1 ger användare möjlighet att se om ett öppet nätverk är snabbt eller ej innan man kopplar upp sig mot det. Denna nya funktion kommer nämligen visa om ett nätverk är Mycket snabbt, Snabbt, OK eller Långsamt direkt i Wifi-menyn.

Exakta siffror på hur grupperingen görs har man inte angivit men bedömningen "Mycket snabbt" kommer, enligt Google, motsvara ett nätverk som man kan se HD-videos på medan "Snabbt" ska duga gott och väl för vanliga videoklipp. Bedömningen "OK" ska duga till enkel slösurf medan "Långsamt" antagligen är motsvarigheten till helvetet på jorden.

Dessa etiketter kommer endast visas på öppna Wifi-nätverk, men nätverk som är skyddade bakom lösenord kan också få stöd för funktionen om nätverksadministratören väljer att lägga till dem manuellt.

En helt klart liten och enkel uppdatering men definitivt en välkommen sådan vi gärna ser att konkurrenterna väljer att ta efter.