Postnord bygger lager i Örebro för hantering av Kinapaket

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

För någon vecka sedan skrev vi om att Postnord skulle börja ta ut en administrationsavgift på minst 75 kronor för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Den främsta anledningen till att detta implementerades var för de så kallade Kinapaketen från näthandlare som Wish blivit mycket populära bland svenskarna.

Denna extra avgift är tänkt att täcka upp de kostnader som Tullverket anser statskassan går miste om då folk inte betalar moms för dessa varor.

Postnords nya system för dessa paket fungerar så att de lagrar paketen i ett tullager där de får ligga tills mottagaren betalar den avi som skickas ut i samband med att paketet når Sverige. När avi:n är betald kommer paketet lämna tullagret och skickas till mottagaren.

För att klara av att hantera denna nya lagring av paket kommer Postnord nu öppna upp ett nytt lager i Örebro. Postnord kommer att nyanställa runt 90 personer som ska se till att folk får sina paket så fort de betalar. Exakt när detta lager ska öppnas upp är oklart just nu.

Postnord har tidigare sagt att de räknar med att den extra avgiften ska leda till att färre svenskar kommer köpa varor från kinesiska näthandlare som Wish och Aliexpress. Detta främst för de billiga varorna nu genast blir avsevärt mycket dyrare och ej längre lönsamma att beställa från dessa näthandlare. Det talas även om att Kinapaketen kommer "paketeras om" i ett annat EU-land och sedan skeppas till Sverige för att komma runt dessa nya regler. Så hur länge Postnord behöver detta lager i dess planerade form återstår att se.

Källa: Sveriges Radio

Kommentarer
11 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.