Postnord bygger lager i Örebro för hantering av Kinapaket

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

För någon vecka sedan skrev vi om att Postnord skulle börja ta ut en administrationsavgift på minst 75 kronor för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Den främsta anledningen till att detta implementerades var för de så kallade Kinapaketen från näthandlare som Wish blivit mycket populära bland svenskarna.

Denna extra avgift är tänkt att täcka upp de kostnader som Tullverket anser statskassan går miste om då folk inte betalar moms för dessa varor.

Postnords nya system för dessa paket fungerar så att de lagrar paketen i ett tullager där de får ligga tills mottagaren betalar den avi som skickas ut i samband med att paketet når Sverige. När avi:n är betald kommer paketet lämna tullagret och skickas till mottagaren.

För att klara av att hantera denna nya lagring av paket kommer Postnord nu öppna upp ett nytt lager i Örebro. Postnord kommer att nyanställa runt 90 personer som ska se till att folk får sina paket så fort de betalar. Exakt när detta lager ska öppnas upp är oklart just nu.

Postnord har tidigare sagt att de räknar med att den extra avgiften ska leda till att färre svenskar kommer köpa varor från kinesiska näthandlare som Wish och Aliexpress. Detta främst för de billiga varorna nu genast blir avsevärt mycket dyrare och ej längre lönsamma att beställa från dessa näthandlare. Det talas även om att Kinapaketen kommer "paketeras om" i ett annat EU-land och sedan skeppas till Sverige för att komma runt dessa nya regler. Så hur länge Postnord behöver detta lager i dess planerade form återstår att se.

Källa: Sveriges Radio

Kommentarer
11 svar

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.