Postnord bygger lager i Örebro för hantering av Kinapaket

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

För någon vecka sedan skrev vi om att Postnord skulle börja ta ut en administrationsavgift på minst 75 kronor för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Den främsta anledningen till att detta implementerades var för de så kallade Kinapaketen från näthandlare som Wish blivit mycket populära bland svenskarna.

Denna extra avgift är tänkt att täcka upp de kostnader som Tullverket anser statskassan går miste om då folk inte betalar moms för dessa varor.

Postnords nya system för dessa paket fungerar så att de lagrar paketen i ett tullager där de får ligga tills mottagaren betalar den avi som skickas ut i samband med att paketet når Sverige. När avi:n är betald kommer paketet lämna tullagret och skickas till mottagaren.

För att klara av att hantera denna nya lagring av paket kommer Postnord nu öppna upp ett nytt lager i Örebro. Postnord kommer att nyanställa runt 90 personer som ska se till att folk får sina paket så fort de betalar. Exakt när detta lager ska öppnas upp är oklart just nu.

Postnord har tidigare sagt att de räknar med att den extra avgiften ska leda till att färre svenskar kommer köpa varor från kinesiska näthandlare som Wish och Aliexpress. Detta främst för de billiga varorna nu genast blir avsevärt mycket dyrare och ej längre lönsamma att beställa från dessa näthandlare. Det talas även om att Kinapaketen kommer "paketeras om" i ett annat EU-land och sedan skeppas till Sverige för att komma runt dessa nya regler. Så hur länge Postnord behöver detta lager i dess planerade form återstår att se.

Källa: Sveriges Radio

Kommentarer
11 svar

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!