Postnord bygger lager i Örebro för hantering av Kinapaket

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

För någon vecka sedan skrev vi om att Postnord skulle börja ta ut en administrationsavgift på minst 75 kronor för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Den främsta anledningen till att detta implementerades var för de så kallade Kinapaketen från näthandlare som Wish blivit mycket populära bland svenskarna.

Denna extra avgift är tänkt att täcka upp de kostnader som Tullverket anser statskassan går miste om då folk inte betalar moms för dessa varor.

Postnords nya system för dessa paket fungerar så att de lagrar paketen i ett tullager där de får ligga tills mottagaren betalar den avi som skickas ut i samband med att paketet når Sverige. När avi:n är betald kommer paketet lämna tullagret och skickas till mottagaren.

För att klara av att hantera denna nya lagring av paket kommer Postnord nu öppna upp ett nytt lager i Örebro. Postnord kommer att nyanställa runt 90 personer som ska se till att folk får sina paket så fort de betalar. Exakt när detta lager ska öppnas upp är oklart just nu.

Postnord har tidigare sagt att de räknar med att den extra avgiften ska leda till att färre svenskar kommer köpa varor från kinesiska näthandlare som Wish och Aliexpress. Detta främst för de billiga varorna nu genast blir avsevärt mycket dyrare och ej längre lönsamma att beställa från dessa näthandlare. Det talas även om att Kinapaketen kommer "paketeras om" i ett annat EU-land och sedan skeppas till Sverige för att komma runt dessa nya regler. Så hur länge Postnord behöver detta lager i dess planerade form återstår att se.

Källa: Sveriges Radio

Kommentarer
11 svar

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.