Så här flyttar du bilder från Iphone och Ipad

Förmodligen fotograferar du en hel del med din Iphone och kanske också med din Ipad. Men hur du flyttar bilderna från enheten är inte helt självklart. Så här gör du!

Den bästa kameran är den du har med dig heter det ju, och det betyder i praktiken att du säkert fotar en hel del med din Iphone och kanske också med din Ipad. Eller också fyller du din Ipad med bilder från nätet eller andra källor – men fastnar ändå vid hur du får ut bilderna.

I den här guiden vill vi hjälpa till med handfasta råd om hur du bär dig åt för att dela med dig till andra på olika enheter och plattformar. Hoppa helt enkelt till den sektion som passar dig, eller skumma igenom alla i jakt på tips till framtiden.

Har du egna tips på smidiga sätt att dela bilder? Dela med dig i kommentarerna!

Se över dina inställningar

Det första steget innan du ger dig på att dela bilder är att undersöka vad du har för inställning i din IOS-enhet gällande filformat på det du fångar med kamera-appen. I och med lanseringen av IOS 11 introducerade Apple nämligen två nya format, ett för bildlagring och ett för videolagring. HEIC hanterar bilder och HEIF (baserat på standarden H.265) hanterar video. Fördelarna med dessa nya format är att de tar upp mindre plats, men nackdelen är att enheten du vill skicka bilderna eller videoklippen till måste vara kompatibla. Om de inte är det måste din IOS-enhet ge sig på att konvertera filerna du vill skicka och det kan ta tid eller inte fungera alls enligt vår erfarenhet.

  • Gå till Inställningar > Kamera

  • Klicka på Format

  • Välj Mest kompatibel (om det är viktigt att lätt kunna dela med andra)

  • Välj Högeffektiv (om det är viktigt att spara utrymme i din enhet)

Apples egna Airdrop är vårt förstahands val om du vill dela filer mellan IOS-enheter som befinner sig nära varandra. Delar du mellan två IOS 11-enheter behöver du inte fundera på vilket format du ställt in för bilder och videoklipp (som vi gick igenom på första sidan). Mottagarens enhet kan läsa de nya formaten. Delar du till en enhet med en äldre IOS-version måste filerna först konverteras på ett eller annat vis vilket kommer ta längre tid.

Om det inte är din egen (andra) IOS-enhet som du vill dela något med, kan du behöva se över Airdrop-inställningen så den fungerar med alla och inte bara dina kontakter.

  • Gå till Inställningar > Allmänt > Airdrop

  • Välj Alla

Airdrop använder Bluetooth LE för att bland annat hitta enheter att dela filer med och Wifi för att skicka filer så båda dessa måste vara aktiverade för att tjänsten ska fungera.

  • Leta upp en bild (du kan välja flera direkt) i din IOS-enhet du vill dela

  • Tryck på Dela-symbolen

  • Airdrop syns överst i menyn som öppnas

  • Välj den enhet du vill dela till (ibland tar det en liten stund innan tillgängliga alternativ dyker upp)

  • Vänta tills det är klart

Tips: Vill du byta namnet på din enhet som andra ser? Gå till Inställningar > Allmänt > Om > Namn och välj något annat. Har personen som du vill dela något med dig inlagd som kontakt kommer ditt namn från dennes Kontakt-app att synas istället.

Andra alternativ

Eftersom Airdrop kräver att enheterna befinner sig fysiskt nära varandra fungerar det inte i alla situationer. Du kan också dela filer via olika molntjänster som Icloud, Dropbox, Google Drive, Box eller Onedrive. Ofta kan du välja att dela en hel mapp eller ett album för att enkelt dela många filer eller skicka en länk till mottagaren som leder till en specifik fil.

Andra möjligheter är att skicka din bild direkt i ett meddelande eller via sociala nätverk eller mejl. Beroende på hur du delar bilden eller videoklippet ska du dock vara medveten om att filen kan komprimeras, så ska den skrivas ut eller något sådant kan det vara värt att ha i åtanke.

De flesta av dina delningsalternativ dyker upp direkt om du väljer en fil och trycker på dela-symbolen. Vill du dela på något sätt som inte syns i i menyn kan du trycka på "mer" (de tre prickarna) längst ut till höger och se om det är möjligt att lägga till alternativet du söker.

Guide: Så konverterar du HEIC-bilder till JPG Mac OS High Sierra kan läsa HEIC/HEIF-format, så du kan med fördel använda Apples egna Airdrop för att dela filer (oavsett format-inställningen ovan) med din Mac om den är uppdaterad till den versionen och befinner sig i närheten. Bäst fungerar det här för enstaka filer. Vill du dela många på en gång finns det andra alternativ vi kommer till längre ned.

Även om du ställt in din IOS-enhet för att spara JPG-bilder istället fungerar Airdrop riktigt smidigt för att överföra bilder eller videoklipp till en Mac. Något som inte fungerar smidigt är att skicka HEIC/HEIF till en Mac med en äldre version än High Sierra. Då måste filen först konverteras vilket tar tid och kan va krångligt om det är många filer. Se vår tidigare guide på området (länk här till höger).

Om det inte är din egen Mac, kan du behöva se över Airdrop-inställningen så den fungerar med alla och inte bara dina kontakter.

  • Gå till Inställningar > Allmänt > Airdrop

  • Välj Alla

Airdrop använder Bluetooth LE för att bland annat hitta enheter att dela filer med och Wifi för att skicka filer så båda dessa måste vara aktiverade för att Airdrop ska fungera.

  • Leta upp en bild (du kan välja flera direkt) i din IOS-enhet du vill dela

  • Tryck på Dela-symbolen

  • Airdrop syns överst i menyn som öppnas

  • Välj den enhet du vill dela till (ibland tar det en liten stund innan tillgängliga alternativ dyker upp)

  • Vänta tills det är klart

Tips: Vill du byta namnet på din enhet som andra ser? Gå till Inställningar > Allmänt > Om > Namn och välj något annat. Har personen som du vill dela något med dig inlagd som kontakt kommer ditt namn från dennes Kontakt-app att synas istället.

Andra alternativ

Om inte Airdrop fungerar (eller om du vill skicka många filer samtidigt), kan du använda en molntjänst som exempelvis Icloud (tjänsten kan exempelvis synkronisera hela ditt bildbibliotek till dina andra enheter om du önskar), eller Dropbox, Google Drive, Box eller Onedrive. Med de senare laddar du ned respektive app och kan via den ladda upp flera eller enstaka bilder som du sedan når från andra enheter.

Du har förstås också det klassiska, plugga in sladden i din Mac och för över dina bilder. Du kan då antingen importera dem i programmet Bilder, eller använda det superfiffiga enkla verktyget Bildinsamling som finns inbyggt i Mac OS.

Ska du dela bilder från en IOS-enhet till en pc har du inte Airdrop som alternativ. Istället är det troligen smidigast att antingen använda en molntjänst så som Dropbox, Google Drive, Box eller Onedrive. Du kan också mejla bilder till dig själv eller liknande mer eller mindre smidiga lösningar.

Vill du inte blanda in internet är det dags att leta fram sladden igen och plugga in din enhet. I Windows kan du använda Windows Photos (ska fungera från Windows 7 och framåt) för att importera bilder. För att göra det behöver du ha den senaste versionen av Itunes installerat.

  • Plugga in din telefon

  • Om det behövs, lås upp din IOS-enhet och välj att lita på datorn du anslutit till

  • Öppna Bilder-programmet

  • Välj Importera och Från en USB-enhet

  • Följ instruktionerna, välj de filer du vill ha och var de ska sparas

Du kan också gå via Utforskaren och hitta din IOS-enhet och där se bilder och videoklipp om du inte vill använda just programmet Foton.

När du vill dela bilder med Android-användare är det kanske enklast att använda internet på ett eller annat sätt. Det finns appar som du kan använda för att skicka bilder, Whatsapp, Facebook Messenger eller den inbyggda Meddelanden exempelvis. Du kan också förlita dig på molntjänster som Dropbox, Google Drive (finns också Google Photos), Box och Onedrive. Det finns också dedikerade appar som exempelvis Sendanywhere att utforska. Appen behövs i båda enheterna för att fungera.

Du kan också använda Wifi för att skicka filer och då finns det appar som exempelvis Shareit att prova. Appen finns för en rad plattformar och kan skicka filer mellan enheter som är uppkopplade på samma trådlösa nätverk.

Finns inget nätverk där ni befinner er kan Android-enheten skapa ett Wifi-nätverk du kan ansluta din IOS-enhet till och sedan prova Shareit som nämns här ovan.