Guide: Konvertera HEIC-bilder till JPEG

Apples nya högeffektiva bildformat sparar dig utrymme, men är inte kompatibelt med allt och att konvertera stora mängder bilder tar tid. Denna snabbguide gör processen snabb och enkel.

I och med lanseringen av IOS 11 introducerade Apple två nya format, ett för bildlagring och ett för videolagring. Formatet som hanterar bilder kallas HEIC och är Apples namn på bildformatet HEIF, som faktiskt är baserat på videoformatet H.265.

Jämfört med det traditionella bildformatet JPEG används betydligt mindre utrymme med HEIC-bilder, vilket sparar en hel del utrymme på din telefon om du är en flitig fotograf. HEIC är dock inte detsamma som JPEG och enheten som ska öppna bilderna måste vara kompatibel med formatet. Om du använder annat än Apples mjukvara är det med andra ord inte alls säkert att HEIC-bilderna stöds, och på Windows-plattformen är det ännu mindre sannolikt.

I inställningsmenyn för kameran kan du välja mellan högeffektiv och kompatibelt bildformat, och väljer du det senare sparas alla bilder i det klassiska JPEG-formatet. Du kan även välja om du vill att alla bilder ska konverteras till kompatibelt format om du delar dem vidare från telefonen.

Men, om du började använda din IOS 11-utrustade enhet med HEIC-formatet valt kan det vara så att du har en telefon full av bilder i HEIC-formatet. Att dela alla dessa bilder för att konvertera dem till JPEG är inte direkt en smidig process, och vi tänkte därför gå igenom några metoder för att konvertera stora mängder HEIC-bilder till kompatibelt format.

Metod 1: Använd skrivbordsmjukvara

Om du vill använda dig av en dator finns det två alternativ du kan vända dig till. Om du vill överföra bilder eller video från telefonen till datorn kan du ställa in så att bilderna och videoklippen automatiskt konverteras till JPEG respektive H.264. Detta åstadkommer du genom att genom att gå in i Inställningar på din Iphone och väl där gå ner till menyalternativet Bilder. Längst ner i menyn kan du välja hur överföring av bilder till Mac eller pc ska gå till, och väljer du alternativet Automatiskt kommer bilderna konverteras till JPEG.

Om du redan har bilderna i HEIC-format på din dator är detta inte mycket till nytta, och då kan du istället använda dig av den kostnadsfria mjukvaran Imazing som finns tillgänglig för både Mac OS och Windows. Det är en kompakt och avskalad app där du helt enkelt bara drar över alla bilder i HEIC-format till mjukvarans lista varpå de konverteras till JPEG.

Metod 2: Använd molnlagringstjänster

Du som lever livet mer eller mindre helt i mobilen kanske inte vill leta upp en dator, och du som passar in på denna beskrivning kan istället dra nytta av molnlagringstjänster som Dropbox eller Onedrive. Båda dessa tjänster erbjuder faktiskt konvertering mellan HEIC och JPEG vid kamerauppladdning.

Om du går in i inställningsmenyn för de båda tjänsterna finns det en sektion för just kamerauppladdningar. Exakt vilka menyalternativ du väljer skiljer sig åt mellan de två apparna men valen du gör liknar varandra i stort.

För att hitta dessa inställningar i Dropbox-appen trycker du först på Konto-fliken längst ner till höger i gränssnittet, sedan trycker du på kugghjul-ikonen längst uppe till vänster. I den nya menyn trycker du på Kamerauppladdningar och voilá – valet mellan JPEG och HEIC finns längst ner i gränssnittet.

I Onedrive-appen trycker du på fliken Jag längst ner till höger i gränssnittet och i den nya menyn trycker du på Inställningar. I nästa meny trycker du på alternativet Avancerat och i den nya menyn aktiverar du alternativet Ladda upp mest kompatibla varpå uppladdningar kommer konvertera HEIC till JPEG.

Det här var tips för hur du kan se till att ett äldre HEIC-bibliotek snabbt kan konverteras till ett mer kompatibelt format. Om du har några frågor runt detta får du mer än gärna ställa dessa i kommentarerna nedan!

Kommentarer
9 svar

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.