Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Chromebook X2 vill döda Ipad Pro

Det är ont om potenta konkurrenter till Apples Ipad Pro, men nu visar HP upp en proffsig platta baserad på Chrome OS. Frågan är om det är en dator eller en platta?

När det kommer till riktigt kraftfulla surfplattor med stor skärm är Apple mer eller mindre ensamma på marknaden med 12,9 tums Ipad Pro. Den kostar däremot nästan 9 000 kronor, och ännu mer med tillbehör som Apple Pencil och Smart Keyboard. Här ser tillverkaren HP en chans att utmana, och presenterar proffsplattan Chromebook X2 som lägger sig på det betydligt mer överkomliga priset på 600 dollar, drygt 6 000 kronor med moms. Då ingår också ett löstagbart tangentbord och en penna.

Med en bildskärm på 12,3 tum är Chromebook X2 lite mindre än Ipad Pro, och drivs av en Kaby Lake Core m3-processor från Intel. Plattan erbjuder 4 eller 8 gigabyte primärminne, 32 gigabyte lagringsutrymme och stöd för externt minneskort på upp till 256 gigabyte.

Jämfört med huvudkonkurrenten Ipad Pro har Chromebook X2 en huvudkamera på 13 megapixel mot 12, men en frontkamera på 5 megapixel mot Apples 7. HP erbjuder också två stycken USB Type-C-portar för anslutning av olika tillbehör. Totalvikt med tangentbord är 1,4 kilo, inte jättetungt men betydligt mer än Ipad Pro + Smart Keyboard som väger in sig på dryga kilot.

Identitetskris

För den som bryr sig om ren prestanda och anslutningsmöjligheter har alltså nya Chromebook X2 några fördelar jämfört med Ipad, och några nackdelar. Frågan är dock om HP:s nya stridshingst kan locka de konsumenter som är spekulanter på en proffsigare platta. Precis som flera andra tillverkare har nämligen HP inte kunnat bestämma sig för om de ska bygga en surfplatta eller en bärbar dator, och därför försökt göra båda delarna.

Till att börja med kör produkten operativsystemet Chrome OS, som i första hand är avsett för traditionella bärbara datorer. Sedan en tid tillbaka har Chrome OS däremot stöd för Android-appar och det är dessa som HP nu hoppas på för att ge Chromebook X2 ett rimligt utbud av mobilappar för en bra plattupplevelse.

Priset är såklart produktens starkaste trumfkort. Det som återstår att se är om Chromebook X2 kan lyckas vara en bra surfplatta, en bra bärbar dator, båda delarna eller ingenting. 10 juni är det hursomhelst försäljningsstart, och då är det upp till bevis för HP. Veckan innan har Apple hunnit med sin utvecklarkonferens WWDC, och kanske då hunnit presentera en ny version av Ipad Pro som lär vilja försvara kronan som den proffsigaste plattan.

Läs mer:

Surfplattan måste hitta sig själv (krönika, 2018-03-25)
Nya Ipad blir billigare och stöder pennor (nyhet, 2018-03-28)
Vi surfar mest med våra plattor (omröstning, 2018-04-04)

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.