Android och innovationer – meningarna går isär

Diskussionen har rasat den senaste veckan på 99 om huruvida Android-tillverkare har egna idéer, eller om de bara kopierar Apple. Vad tycker du?

I en krönika jag skrev nyligen kritiserade jag ett stort antal Android-tillverkare för att de skyndsamt kopierar ytliga funktioner från Apples Iphone och skyndar sig att infoga dessa. Ofta utan att bry sig om vad funktionen gör för nytta, eller vilken del den har i produkten som helhet. Mitt exempel var den numera berömda flärpen, som Iphone X visserligen inte var först ut med, men där det blev i det närmaste en tjurrusning bland många konkurrenter efter att Apple släppt sitt flaggskepp. Några tillverkare hann inte ens anpassa sin mjukvara för att inte dölja information bakom flärpen och de rundade hörnen.

Det här ledde inte helt överraskande till en mycket intressant diskussion i artikelns diskussionstråd, där förespråkare för både Apples IOS-system och de olika Android-versionerna presenterade argument, inte sällan med en viss ton av affekt givetvis. Helt klart är att många gärna tycker till om den plattform man själv valt, och att det valet ofta har skett just för att man uppfattar den plattformen som innovativ.

Jag passade också på att fråga mina kollegor på redaktionen vad de tycker ska läggas in i begreppet "innovation" och om det finns någon eller några tillverkare som verkligen kopierar notoriskt. Jag frågade också vilken mobilplattform de själva föredrar just nu, och naturligtvis var de står i den viktiga frågan "flärp eller inte flärp?"

Amanda: "Ingen flärp!"

– När jag tänker på innovation är jag väldigt praktiskt lagd. Företag behöver inte återuppfinna hjulet, det handlar snarare om en inställning där man inte hamnar i gamla hjulspår kring vad som går och inte går att göra utifrån existerande produkter och teknik. Det ska synas i produkterna att företagen gjort val för att göra användarupplevelsen bättre och som är baserade på behov och möjligheter, inte begränsningar. Jag ser hellre ett genomgående innovativt arbetssätt än en stor innovation var 15:e år.

– Det lånas friskt från alla håll och egentligen är det väldigt få företag som presenterar något helt nytt. Jag tycker inte att det är intressant vem som snor från vem – det är som är intressant är vem som löser ett problem på bästa sätt eller hur man implementerar den nya trenden.

– Jag är väldigt tvådelad när det gäller mobilplattform och det beror på övriga saker som vad jag har kopplat till tv:n, vilken dator jag har och så vidare. Apple är väldigt smidigt på många sätt men det finns saker jag stör mig på. Android kan vara rätt rörigt bitvis men det finns också riktigt bra telefoner i det lägret.

– Jag är en av de som tycker att flärpen är fruktansvärt ful. Om det finns en flärp vill jag inte att den ska synas. Det ska finnas en mjukvarukant som är svart. Den kan ha massa info och användas för notiser, men den ska inte störa i video, hemskärm och appar.

Ida: "Alla innovationer är inte stora"

– Innovationer är väl de där grejerna som blir milstolpar i historien, finesserna som ändrar hur vi använder vår telefon och som ytterligare flyttar gränserna framåt. Men inte alla innovationer är så stora som den första Iphone-modellen. De senaste innovationerna jag har uppskattat extra i mobilvärlden är Face ID och gesterna i Iphone X. De är så intuitiva att knappar inte behövs.

– När det kommet till att kopiera känns det som att alla är lika goda kålsupare, men de mindre asiatiska tillverkarna är väldigt snabba på att skapa Iphone-kopior med Android.

– Jag använder Iphone och IOS, och har inte haft anledning att byta än tycker jag. Flärpen kändes lite ny och fräsch när den först dök upp, men nu när den är lite överallt är det inte lika mycket ett särskiljande drag som förut. Det är kul med mobiler som vågar sticka ut tycker jag. Jag har inget emot flärpen alls på Iphone X som jag använder nu.

Andreas: "Android fortfarande min favoritplattform"

– För mig är innovation en funktion, hårdvarumässig eller mjukvarumässig, som fundamentalt förändrar hur vi använder produkten. Ett nytt sätt att använda en redan befintlig funktion skulle jag inte kalla innovation, snarare "vettiga förbättringar av produkten". När den första fingeravtrycksläsaren introducerades förändrades hur vi använde telefonen. När Samsung Pay introducerades blev mobila betalningar helt plötsligt ett alternativ, och det förändrade telefonens roll rejält.

– Jag tycker att det kopieras rätt friskt åt alla håll. Apple tenderar att vara vägvisaren på så sätt att deras stora fanbärar-funktion nästan blir en måste-funktion för alla konkurrenter som inte vill stå utan det som Apple får massa uppmärksamhet för. Men även Apple plockar in funktioner som funnits i Android-lägret, men de väntar tills de kan få till det riktigt bra. Att andra aktörer kommer plagiera Apple är väl den mest givna slutsatsen som kan göras i frågan.

– Min favoritplattform är egentligen fortfarande Android, trots att jag äger och använder en Iphone X just nu. Jag gillar flexibiliteten hos Android, att man får snabb åtkomst till vettiga funktioner och inte tvingas acceptera Apples ibland konstiga lösningar. Jag gillar verkligen min Iphone X och IOS 11 är ett steg framåt på flera punkter, men för mina behov och preferenser kan det inte matcha Android.

– Jag har helt ärligt ingen hård hållning när det gäller flärpen. Kameran och sensorerna ska sitta någonstans, och om de maskeras med en svart ram eller sticker ut i form av en flärp gör mig inte särskilt mycket. Jag föredrar Android-lägrets möjlighet till att välja mellan att visa flärpen eller dölja den med en ram, men Iphone X-flärpen stör mig inte det minsta.

Ja så här svarade alltså Amanda, Andreas och Ida, men vad tycker du själv? Vad är egentligen en "innovation", är det bara en förbättring eller krävs det något mer? Var går gränsen mellan att följa en trend, och när det blir det plagiering? Och självklart; vilken plattform använder du just nu och varför? Vad skulle kunna få dig att byta?

Vi ses i diskussionstråden!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
174 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!