Bank ID rekommenderar alla att dela platsinformation

Bank ID har uppdaterats och använder nu platsinformation i ett försök att motverka bedrägerier. Just nu är det frivilligt men längre fram kan det komma att bli obligatoriskt.

Den elektroniska ID-handlingen Bank ID har blivit oerhört populär bland oss svenskar och det är lätt att förstå varför. Tjänsterna som stöder inloggning med hjälp av Bank ID är många, och i kombination med mobilernas fingeravtrycksläsning och ansiktsigenkänning går det snabbt att logga in på såväl Försäkringskassan som ens egen bank.

Nu har Bank ID-appen uppdaterats, och en ny funktion är att appen nu använder sig av platsinformation för att avgöra var någonstans inloggningen sker. Enligt appbeskrivningen är detta för att motverka bedrägerier. I dagsläget är det valfritt att använda sig av Platstjänster, men Bank ID skriver att det längre fram kan komma att bli obligatoriskt.

Bank ID berättar

Bank ID används mycket just för att det är smidigt, men de flesta upplever nog också tekniken som väldigt säker. Är verkligen bedrägerier ett stort problem? För att ta reda på det tog jag kontakt med Malin Wemnell som är administrativ chef på Finansiell ID-Teknik, företaget som utvecklar och ansvarar för Bank ID.

Malin berättar att ID-bedrägerier på internet har ökat de senaste åren, och det är något som även Bank ID-tjänsten kan drabbas av, även om problemet inte kan sägas vara utbrett. Hon säger:

– Nu är Bank ID en stor infrastruktur som vi använder över 3 miljarder gånger i år. Samtidigt finns det användare som blir lurade och här jobbar vi dagligen för att möta och mota de hot vi ser och vi gör det både med information och tekniska kontroller och lösningar.

Malin Wemnell vill inte uppge några djupare detaljer kring hur platsinformation används för att motverka bedrägerier, men rekommenderar alla användare att ha funktionen påslagen. Hon understryker också att platsinformationen enbart används när användaren hämtar ut ett Bank ID samt loggar in och skriver under med det.

Angående att insamlandet av platsinformation kan komma att bli obligatoriskt för att använda appen säger Malin att något beslut ännu inte är taget i frågan men att det handlar om att göra en samlad bedömning av säkerheten för tjänsten. Där ska krav från banker och myndigheter tas i åtanke, och självklart användarnas behov. Malin säger:

– Ytterst är det vårt ansvar att se till att infrastrukturen utvecklas och förvaltas för att den ska vara fortsatt säker i framtiden.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
92 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?