Därför älskar jag Apple Kartor

Få Apple-produkter har fått så mycket kritik som Kartor. Numera är tjänsten en stor anledning till varför jag fortsätter att välja Apple. Nu ska ni få höra varför jag älskar Apple Kartor.

Tim Cook bad om ursäkt.

Apple kastade ut Googles kartor ur IOS 2012 och lanserade istället en egen kartjänst. Få beslut företaget har fattat har skapat lika stor kritikstorm som det. Tim Cook fick gå ut med en ursäkt och Scott Forstall lämnade Apple i svallvågorna efter lanseringen.

Så här sex år senare älskar jag Apple Kartor och skulle gå så långt som att säga att karttjänsten är en av de största anledningarna till att jag fortsätter att välja Apple där jag kan. Det finns flera bra saker med Kartor, men en viktig del är förstås hur Apple hanterar den data som mina resor genererar. Ett ämne som är lite extra i ropet nu sedan Facebook-skandalen och nu när den europeiska dataskyddsförordningen GDPR träder i kraft.

Apple känner inte till hur jag rör mig – men min telefon gör det vilket är en viktig skillnad för mig. Min telefon känner till viktiga platser jag besöker ofta och använder dessa för att ge mig platsrelaterad information här och där. Information som när det är dags att bege sig för att komma i tid till en kalenderbokning genereras i min enhet.

Den data som jag generar genom att använda Kartor kopplas till slumpmässiga id-markörer som inte knyts till mitt Apple ID. Apple vet med andra ord att någon sökt efter en viss restaurang och navigerade dit, men inte att det var just jag. En annan trevlig sak att känna till: Apple sparar inte all data kring mina anonyma resor, utan klipper bort en bit från början och slutet. Deras grundinställning är sund tycker jag, att inte samla in data de inte behöver och göra sig av med sådan data de inte längre behöver.

Jag tycker också att Siri och Kartor fungerar ypperligt tillsammans. Jag fäster mobilen i en hållare i min vindruta och ber Siri hitta hem. Det har fungerat i stort sett felfritt under åren vi känt varann; Kartor och jag. Någon enstaka gång kände tjänsten inte till en nybyggd väggsnutt, men det gjorde jag så tillsammans hittade vi rätt ändå. Jag saknar inget som skulle göra det värt att byta tillbaka till exempelvis Googles kartor.

Kartor fungerar också otroligt bra med Apple Watch när jag är ute till fots och vill hitta någonstans. De där diskreta knackningarna på handleden fungerar så bra. Jag gillar att jag inte behöver gå runt med en karta eller mobilen i högsta hugg. Det kanske rent av ser ut som att jag vet vart jag är på väg.

När det gäller restauranger och liknande har Apple integrerat recensionssajten Yelp som jag gillar. De listar också om ställen tar Apple Pay eller inte (en funktion som förhoppningsvis inte behövs allt för länge till – i framtiden tar alla kontaktlösa betalningar hoppas jag).

Avfärdade du Apple Kartor då för länge sedan tycker jag absolut att du ska prova på att återvända. Integrationen med Apples övriga ekosystem och sättet de handskas med din data är de stora fördelarna.

Hurra för Apple Kartor!

Kommentarer
68 svar

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.