Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Huawei P20 Pro når nästan toppen

Huawei har med P20 Pro lyckats lansera ett riktigt tungt flaggskepp som kan ta upp striden på allvar med Galaxy S9 och Iphone X. Hårdvaran imponerar, men hur långt når helhetsupplevelsen? Jakob har testat!

Mjukvaran och helhetsintryck

P20 Pro levereras med Android Oreo 8.1 installerad, som Huawei sedan lagt sin egna miljö EMUI ovanpå. Det här innebär att både de som kommer från en annan mer ren Android-version eller som jag från IOS måste vänja sig vid ett delvis nytt gränssnitt. EMUI har kritiserats av vissa för att vara ett klumpigt försök att efterapa IOS i Android-miljö, men har på senare tid i högre grad hittat sin egen identitet.

Jag föredrar vanligtvis IOS för sin gedigna design, men gillar också den rena Android-miljöns möjligheter till inställningar och meckande. För mig är tyvärr EMUI inte det bästa av två världar, utan ett mellanting som inte lyckas ge mig vad jag behöver.

Till att börja med finns här den vanligt förekommande Android-förvirringen där appbutiken Google Play Store trängs med Huaweis egna butik App Gallery, och Googles appar för exempelvis epost och bilder finns förinstallerade jämsides Huaweis egna motsvarigheter. Det är rörigt och även om det mesta går att ta bort blir helhetsintrycket ett operativsystem som ger användaren motstridiga signaler. Eftersom jag sedan tidigare har en närvaro i Googles ekosystem har jag dock valt att fortsätta använda sökjättens appar och tjänster där det är möjligt.

Samtidigt är EMUI-gränssnittet tydligt inspirerat av IOS, men lyckas inte matcha dess unisona helhetsupplevelse. Det ligger också lite i sakens natur; ett system som i grunden består av två miljöer – Android Oreo och EMUI – kan knappast förväntas erbjuda en enda helhet. Nej, istället blir resultatet ett system som verkar ha plockat lite här och lite där.

På vissa platser verkar Huawei ha lyft utseende och ikoner direkt från konkurrenten Apple, på andra ligger det i linje med ett rent Android Oreo och på vissa ställen verkar en praktikant ha fått försöka sig på att designa ikoner och knappar. Runda appikoner blandas med fyrkantiga, bjärta kulörer blandas med mer jordnära färgtoner. Sammantaget är det en verklig blandning av högt och lågt, och jag älskar det inte.

Något jag däremot älskar är stödet för ljuduppspelning av olika slag. Precis som övriga telefoner med Android Oreo har P20 Pro stöd för formatet LDAC vid trådlös uppspelning, och med rätt slags lurar ger det utmärkta förutsättningar att njut av musik. Hörlursport saknas, men jag bryr mig inte i praktiken då jag helt omfamnat Bluetooth. Om jag däremot hade velat lyssna via sladd skulle jag stöta på problem, eftersom det fortfarande saknas riktigt bra och prisvärda alternativ för USB Type-C.

Sammanfattning

Genom att dammsuga inställningarna finns det rikligt med alternativ som kan användas för att anpassa telefonens miljö, och precis som för kameran är antalet val smått överväldigande. Jag gillar till exempel möjligheten att visa information som datum och tid på den släckta bildskärmen, men gillar inte att behöva gräva djupt och leta länge i menyerna för att lyckas aktivera den (den ligger gömd i inställningen: Säkerhet & sekretess). Huawei skulle behöva göra en ordentlig storstädning i systemet, och samla alla funktioner på mer logiska ställen.

Men när inställningarna väl är gjorda, och vilsenheten för en stackars IOS-användare har lagt sig, kvarstår en otroligt välbyggd telefon med massor av bra funktioner som till största delen är en fröjd att använda. Kameran är suverän, AI:n som vill styra kameran inte lika suverän. Prestandan känns hög och batteritiden är bäst.

Om bara Huawei lagt lika mycket energi på sin mjukvara som de gjort med hårdvaran hade detta sannerligen varit en fantastisk telefon. Som det är nu hänger den rungande rekommendationen på vilket operativsystem du känner dig mest bekväm i. Älskar du IOS eller en ren Android-miljö är nog den röriga EMUI-miljön svår att omfamna, och kanske även om du trivs i Samsungs ekosystem. De som inte har någon preferens kommer säkert med tiden lära sig hitta rätt i Huaweis system, och kanske även gilla det.

Oavsett plattform har däremot alla användare skäl att avundsjukt blicka mot Huawei P20 Pro för dess överlägsna batteritid. Hatten av för det Huawei!

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.