Så gör vi med GDPR

Inom kort rullar den nya dataskyddsförordningen GDPR ut och så här kommer det att påverka dig som medlem på 99.

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Om du undrat varför du den senaste tiden blivit bombarderad med mail från en massa kända, bortglömda eller till och med okända företag med massa uppdaterade användarvillkor är detta svaret på din fråga.

Detta påverkar såklart även dig som medlem på 99. Andreas Dimestam har jobbat hårt de senaste veckorna med att ta reda på vad detta betyder för oss. Vi har passat på att ställa några frågor till honom!

Det här med GDPR, vad är det?

Dataskyddsförordningen (GDPR) är ny EU-lagstiftning som ersätter den äldre personuppgiftslagen (PUL). Den stora nyheten är att det inte längre går att hantera personuppgifter hursomhelst och att det nu finns kännbara straff för den som slarvar eller tummar på reglerna.

En annan viktigt skillnad är att var och en får större kontroll över sina egna personuppgifter och kan begära att bli raderad eller få ett utdrag över vilka uppgifter som faktiskt lagras.

Hur kommer det påverka 99?

Vi inför ett nytt användaravtal där det bland annat framgår vilka personuppgifter vi sparar, i vilket syfte och hur dessa hanteras. Egentligen handlar det inte om så mycket mer än så eftersom vi redan innan sett till att inte spara fler användaruppgifter än nödvändigt. Alla behöver uppge e-postadress och lösenord, men inte mycket mer än så.

Vad behöver jag som medlem göra?

Vid första inloggningen kommer alla att behöva godkänna det nya användaravtalet. Det behöver bara göras en gång och sedan är det klart!

Vad ska man göra om man har frågor?

Den som har frågor om hur vi hanterar personuppgifter kan alltid nå oss via kontaktformuläret. Vi svarar så snabbt vi kan! För mer generella frågeställningar om den nya lagstiftningen är det dock bättre snacka direkt med Datainspektionen.

Kommentarer
10 svar

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.