Så gör vi med GDPR

Inom kort rullar den nya dataskyddsförordningen GDPR ut och så här kommer det att påverka dig som medlem på 99.

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Om du undrat varför du den senaste tiden blivit bombarderad med mail från en massa kända, bortglömda eller till och med okända företag med massa uppdaterade användarvillkor är detta svaret på din fråga.

Detta påverkar såklart även dig som medlem på 99. Andreas Dimestam har jobbat hårt de senaste veckorna med att ta reda på vad detta betyder för oss. Vi har passat på att ställa några frågor till honom!

Det här med GDPR, vad är det?

Dataskyddsförordningen (GDPR) är ny EU-lagstiftning som ersätter den äldre personuppgiftslagen (PUL). Den stora nyheten är att det inte längre går att hantera personuppgifter hursomhelst och att det nu finns kännbara straff för den som slarvar eller tummar på reglerna.

En annan viktigt skillnad är att var och en får större kontroll över sina egna personuppgifter och kan begära att bli raderad eller få ett utdrag över vilka uppgifter som faktiskt lagras.

Hur kommer det påverka 99?

Vi inför ett nytt användaravtal där det bland annat framgår vilka personuppgifter vi sparar, i vilket syfte och hur dessa hanteras. Egentligen handlar det inte om så mycket mer än så eftersom vi redan innan sett till att inte spara fler användaruppgifter än nödvändigt. Alla behöver uppge e-postadress och lösenord, men inte mycket mer än så.

Vad behöver jag som medlem göra?

Vid första inloggningen kommer alla att behöva godkänna det nya användaravtalet. Det behöver bara göras en gång och sedan är det klart!

Vad ska man göra om man har frågor?

Den som har frågor om hur vi hanterar personuppgifter kan alltid nå oss via kontaktformuläret. Vi svarar så snabbt vi kan! För mer generella frågeställningar om den nya lagstiftningen är det dock bättre snacka direkt med Datainspektionen.

Kommentarer
10 svar

Nu kommer en Spotify-app för smarta klockor med Googles operativsystem Wear OS. En populär funktion verkar tyvärr saknas från start, nämligen stöd för offline-listor.

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

I veckans quiz ställde vi frågor om Googles nya produkter, och det visade sig att många hade åtminstone ganska bra koll på sökjättens lanseringar.

Att sälja Android-mobiler med Googles appbutik Play kommer framöver att kosta pengar i EU, och både webbläsaren Chrome och Googles sökmotor får en fristående licens. Detta kan leda till en helt ändrad maktbalans framöver på Android-marknaden.

Tack till PaO för detta #nyhetstips!

Apple Watch Series 4 ser ut att bli en riktig succé, och många har redan kommit igång ordentligt med sina klockor. Vi är nyfikna – hur ser din urtavla ut? Vilka komplikationer och färger använder du? Dela din egen, och inspireras av andra!

Med kommande IOS 12.1 introduceras 70 nya emoji-symboler, en av dem en bagel. En första version av bageln dög inte enligt internet, men var bara lugn. Apple har redan filat på designen.