Så gör vi med GDPR

Inom kort rullar den nya dataskyddsförordningen GDPR ut och så här kommer det att påverka dig som medlem på 99.

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Om du undrat varför du den senaste tiden blivit bombarderad med mail från en massa kända, bortglömda eller till och med okända företag med massa uppdaterade användarvillkor är detta svaret på din fråga.

Detta påverkar såklart även dig som medlem på 99. Andreas Dimestam har jobbat hårt de senaste veckorna med att ta reda på vad detta betyder för oss. Vi har passat på att ställa några frågor till honom!

Det här med GDPR, vad är det?

Dataskyddsförordningen (GDPR) är ny EU-lagstiftning som ersätter den äldre personuppgiftslagen (PUL). Den stora nyheten är att det inte längre går att hantera personuppgifter hursomhelst och att det nu finns kännbara straff för den som slarvar eller tummar på reglerna.

En annan viktigt skillnad är att var och en får större kontroll över sina egna personuppgifter och kan begära att bli raderad eller få ett utdrag över vilka uppgifter som faktiskt lagras.

Hur kommer det påverka 99?

Vi inför ett nytt användaravtal där det bland annat framgår vilka personuppgifter vi sparar, i vilket syfte och hur dessa hanteras. Egentligen handlar det inte om så mycket mer än så eftersom vi redan innan sett till att inte spara fler användaruppgifter än nödvändigt. Alla behöver uppge e-postadress och lösenord, men inte mycket mer än så.

Vad behöver jag som medlem göra?

Vid första inloggningen kommer alla att behöva godkänna det nya användaravtalet. Det behöver bara göras en gång och sedan är det klart!

Vad ska man göra om man har frågor?

Den som har frågor om hur vi hanterar personuppgifter kan alltid nå oss via kontaktformuläret. Vi svarar så snabbt vi kan! För mer generella frågeställningar om den nya lagstiftningen är det dock bättre snacka direkt med Datainspektionen.

Kommentarer
10 svar

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.