Så gör vi med GDPR

Inom kort rullar den nya dataskyddsförordningen GDPR ut och så här kommer det att påverka dig som medlem på 99.

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Om du undrat varför du den senaste tiden blivit bombarderad med mail från en massa kända, bortglömda eller till och med okända företag med massa uppdaterade användarvillkor är detta svaret på din fråga.

Detta påverkar såklart även dig som medlem på 99. Andreas Dimestam har jobbat hårt de senaste veckorna med att ta reda på vad detta betyder för oss. Vi har passat på att ställa några frågor till honom!

Det här med GDPR, vad är det?

Dataskyddsförordningen (GDPR) är ny EU-lagstiftning som ersätter den äldre personuppgiftslagen (PUL). Den stora nyheten är att det inte längre går att hantera personuppgifter hursomhelst och att det nu finns kännbara straff för den som slarvar eller tummar på reglerna.

En annan viktigt skillnad är att var och en får större kontroll över sina egna personuppgifter och kan begära att bli raderad eller få ett utdrag över vilka uppgifter som faktiskt lagras.

Hur kommer det påverka 99?

Vi inför ett nytt användaravtal där det bland annat framgår vilka personuppgifter vi sparar, i vilket syfte och hur dessa hanteras. Egentligen handlar det inte om så mycket mer än så eftersom vi redan innan sett till att inte spara fler användaruppgifter än nödvändigt. Alla behöver uppge e-postadress och lösenord, men inte mycket mer än så.

Vad behöver jag som medlem göra?

Vid första inloggningen kommer alla att behöva godkänna det nya användaravtalet. Det behöver bara göras en gång och sedan är det klart!

Vad ska man göra om man har frågor?

Den som har frågor om hur vi hanterar personuppgifter kan alltid nå oss via kontaktformuläret. Vi svarar så snabbt vi kan! För mer generella frågeställningar om den nya lagstiftningen är det dock bättre snacka direkt med Datainspektionen.

Kommentarer
10 svar

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.