Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Värt att uppgradera från Iphone X till Iphone XS?

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

Apple har gjort om en del i sitt telefonutbud i och med lanseringen av Iphone XS, XS Max och kommande Iphone XR. Iphone 6S, SE och X har tagits bort och kvar finns Iphone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus samt nykomlingarna. XR kommer dock först i oktober.

Iphone 7-serien kostar från 5 795 kronor, kommer med aluminiumbaksida och saknar därför trådlös laddning men är i övrigt en bra telefon. Iphone 8-serien kostar från 7 595 kronor och är inte mycket sämre än de nya flaggskeppen – men är rimligare prissatt med något år på nacken.

Byta upp från Iphone X?

I den här guiden fokuserar vi på skillnaderna mellan Iphone X och de nya XS och XS Max. Har du en äldre Iphone än så finns det förstås mer att hämta i de nya telefonerna om du känner att du har råd.

Årets flaggskepp är en så kallad S-uppdatering, och har samma design som förra årets Iphone X. Apple bjuder mest på prestandaförbättringar och det nya färgalternativet guld. Med det sagt är förstås XS Max i sig en nyhet som kan locka en del Iphone X-ägare till att uppgradera.

Flera likheter

Om vi jämför Iphone X med XS finns det flera likheter. Båda har OLED, med samma upplösning. HDR10, Dolby Vision och Super Retina finns på båda. 3D Touch, Face ID och trådlös laddning lika så.

Apple säger dock att XS har snabbare trådlös laddning och att Face ID har blivit snabbare tack vare bättre algoritmer och att den säkra enklaven är snabbare nu. Men hur stor skillnaden är i praktiken återstår att se.

Läs också: Allt du vill veta om Iphone XS och XS Max XS och XS Max är de första Iphone-modellerna med dubbla sim-kortsplatser. Det här är stort för alla som bär runt på två telefoner, en för jobbet och en privat. Nu kan båda telefonnumren samsas i samma enhet. Det är också en välkommen nyhet för alla som reser mycket. Nu går det att köpa till mobildata lokalt i det land man är, men ändå finnas nåbar via sitt vanliga nummer.

En annan skillnad i år är förstås den nya systemkretsen A12 Bionic som ska erbjuda 15 procent bättre prestanda än A11 Bionic, och upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Främst har det här betydelse vid mer krävande spel eller till AR-appar. När det kommer till vanliga användning tas inte några gigantiska kliv framåt för Iphone X-användare.

Andra förbättringar i år är bättre mobilnätsprestanda med 4x4 mimo, förbättrad vattentålighet (de nya är klassade IP68 vilket betyder att de ska klara att sänkas ned i 2 meter djupt vatten i upp till 30 min) och inspelning av video ger nu stereoljud.

Också batteritiden är något bättre i årets modeller. XS Max ger omkring 90 minuter extra batteritid och den mindre XS uppåt 30 minuter längre än Iphone X.

Bättre kamera

Apple har också förbättrat kameran i årets modeller. True Tone-blixten har blivit bättre, sensorn har blivit snabbare, HDR-funktionen bättre och nu kan du ändra skärpedjupet i porträttbilder i efterhand. Det ska också bli mindre brus när du fotar i sämre ljusförhållanden.

Ett stort skäl att köpa nytt

Alla de här förbättringarna är inte skäl nog att uppgradera från Iphone X, men det finns en anledning som kanske lockar en del och det är XS Max med sin 6,5-tumsskärm. Rent fysiskt är den något lägre och smalare än Iphone 8 Plus, men lite tyngre. De Plus-användare som köpte Iphone X förra året fick på några sätt byta ner sig. Plus-telefonerna rymmer mycket innehåll på skärmen och i liggande läge kunde de få två kolumner i exempelvis Mail eller Meddelanden. I år kommer allt det tillbaka i XS Max.

Vänta på Iphone XR?

Läs också: Allt du vill veta om Iphone XR I oktober kommer Apples Iphone XR. En telefon med 6,1-tumsskärm som fysisk placerar sig mellan XS och XS Max. Den har många likheter med XS, inklusive A12 Bionic och Face ID, men kommer med en LCD-skärm. Glasbaksidan kan fås i någon av sex glada färger.

För 3D Touch-älskare går XR kanske bort, för den har inte funktionen. Istället kan man använda något Apple kallar för "haptic touch", vilket ger ett klick som svar när du trycker länge på något. Men medan 3D Touch fungerar på en lång rad ställen genom IOS fungerar den haptiska varianten på XR på låsskärmen, i kontrollcenter och på ett fåtal andra ställen. Hur du använder 3D Touch idag (eller inte använder) kommer vara en del av avgörandet hur du känner kring XR.

LCD-skärmen ger lite sämre svärta jämfört med OLED-versionerna i X, XS eller XS Max, men har i alla fall True Tone och såg mycket fin ut när jag tittade på den efter eventet i USA. Den har samma pixeltäthet som Iphone 8, men att det är lägre än XS och XS Max är inget man tänker på om man inte direkt håller på och jämför.

En annan skillnad mellan XS och XR är kameran. På baksidan av XR sitter en ensam kamera, men du kan ändå ta porträttbilder. Skillnaden mot XS är att den här luren använder enbart smarta algoritmer för att få till skärpedjupet istället för att få hjälp av två linser.

Att den kommer i flera färger kan vara ett skäl att vänta på den, många lär uppskatta varianterna som släpps. Ett annat tungt skäl att invänta den här är batteritiden. Det här är luren med bäst batteritid. Dessutom kostar den "bara" från 9 495 kronor.

Modell

Samtalstid (trådlöst)

Surftid

Videouppspelning

Iphone 8

14h

13h

13h

Iphone 8 Plus

21h

13h

14h

Iphone X

21h

12h

13h

Iphone XS

20h

12h

14h

Iphone XS Max

25h

13h

15h

Iphone XR

25h

15h

16h

Summering

För de flesta Iphone X-användare finns det få skäl att byta redan i år, men kanske är den större XS Max det enda skälet du behöver. Du får mer innehåll på skärmen och bättre batteritid samt alla de prestandaförbättringar som vi gått igenom. Men du måste förstås vara beredd att hosta upp från 13 995 kronor för 64 gigabyte lagring. Mer rimliga 256 gigabyte kostar 15 895 kronor och behöver du det nya största alternativet 512 gigabyte kostar det otroliga 18 395 kronor.

Iphone X är fortfarande en grym telefon, och huruvida du vill uppdatera kokas ner till ett antal rätt nischade funktioner.

  • Nya Max-versionen

  • Kameraförbättringar

  • Guld-färg

  • 512 GB lagring

  • Dubbla sim-kort

Alla ni med äldre telefoner än Iphone X har förstås större skillnader att vänta er om ni vill byta upp er i år; snabbare telefoner, bättre kameror, trådlös laddning och Face ID. Berätta gärna hur ni tänker i kommentarerna.

Vi kommer att återvända till dessa köpråd och uppdatera dem när vi fått chansen att testa de nya Iphone-modellerna.

Kommentarer
35 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.