Vad Apple kan göra med Shazam

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

I december bekräftade Apple att de köper Shazam, en tjänst som kan känna igen musik genom att lyssna på den. Nu är köpet genomfört, och Apple meddelar att appen inom kort kommer att vara reklamfri för alla användare.

Frågan att ställa sig nu är vad som kommer att hända med Shazam på längre sikt. Appen finns i dagsläget tillgänglig på alla Apples plattformar, men också Android och Android Wear. Apple har inte avslöjat vad de har för planer för Shazam, men det är inte säkert att de planerna inkluderar Android-plattformen.

Shazam finns redan integrerad i Apples röstassistent Siri, och en rimlig gissning är väl att Apple kommer att knyta tjänsten ännu tätare till assistenten, och sin strömmande musiktjänst Apple Music. Det är därför mycket möjligt att appen Shazam kommer att upphöra att existera helt, åtminstone i sin nuvarande form.

Apple kan göra mycket coolt med Shazam

För de som älskar och använder en app är det alltså inte nödvändigtvis goda nyheter när appen köps upp av ett stort företag. För de som är Apple-användare finns ändå mycket coolt företaget skulle kunna göra med Shazam.

En funktion vi gärna skulle vilja se är att Shazam integreras med TV OS, och de filmer och program vi tittar på i Apple TV. Till exempel skulle Apple Music kunna skapa automatiska spellistor baserade på den musik som spelas i de tv-program du tittat på. Spellistorna skulle inte ens behöva läggas i ditt eget bibliotek, utan bara presenteras som förslag från musiktjänsten. Till exempel "Musiken från gårdagens tv-maraton".

Siri skulle såklart också kunna göra häftiga saker med Shazam. Redan idag kan Siri i Homepod hitta musik utifrån låttexter – framöver kanske vi rentav kan nynna låtar till Homepod, som därefter hittar det vi är ute efter. Om detta synkas mellan olika enheter kan det också bli väldigt användbart. Kanske din Apple Watch fångar upp musik som spelas runtomkring dig, så att du när du kommer hem kan be Homepod att spela upp den där låten du hörde på gymmet igår?

Kommentarer
11 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.