Vad Apple kan göra med Shazam

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

I december bekräftade Apple att de köper Shazam, en tjänst som kan känna igen musik genom att lyssna på den. Nu är köpet genomfört, och Apple meddelar att appen inom kort kommer att vara reklamfri för alla användare.

Frågan att ställa sig nu är vad som kommer att hända med Shazam på längre sikt. Appen finns i dagsläget tillgänglig på alla Apples plattformar, men också Android och Android Wear. Apple har inte avslöjat vad de har för planer för Shazam, men det är inte säkert att de planerna inkluderar Android-plattformen.

Shazam finns redan integrerad i Apples röstassistent Siri, och en rimlig gissning är väl att Apple kommer att knyta tjänsten ännu tätare till assistenten, och sin strömmande musiktjänst Apple Music. Det är därför mycket möjligt att appen Shazam kommer att upphöra att existera helt, åtminstone i sin nuvarande form.

Apple kan göra mycket coolt med Shazam

För de som älskar och använder en app är det alltså inte nödvändigtvis goda nyheter när appen köps upp av ett stort företag. För de som är Apple-användare finns ändå mycket coolt företaget skulle kunna göra med Shazam.

En funktion vi gärna skulle vilja se är att Shazam integreras med TV OS, och de filmer och program vi tittar på i Apple TV. Till exempel skulle Apple Music kunna skapa automatiska spellistor baserade på den musik som spelas i de tv-program du tittat på. Spellistorna skulle inte ens behöva läggas i ditt eget bibliotek, utan bara presenteras som förslag från musiktjänsten. Till exempel "Musiken från gårdagens tv-maraton".

Siri skulle såklart också kunna göra häftiga saker med Shazam. Redan idag kan Siri i Homepod hitta musik utifrån låttexter – framöver kanske vi rentav kan nynna låtar till Homepod, som därefter hittar det vi är ute efter. Om detta synkas mellan olika enheter kan det också bli väldigt användbart. Kanske din Apple Watch fångar upp musik som spelas runtomkring dig, så att du när du kommer hem kan be Homepod att spela upp den där låten du hörde på gymmet igår?

Kommentarer
11 svar

Om det vardagliga slitet börjar kännas kämpigt kan robotkompisen Vector underlätta livet med både charm och praktisk assistans.

Rykten fortsätter påstå att kommande Ipad Pro-modeller byter Lightning-porten mot USB Type-C, och ska bland annat stöda 4K-video ut till externa skärmar.

Apple är inte klara för i år, utan håller ännu ett event 30 oktober, där vi säkerligen får se nya modeller av Ipad Pro.

Tack till Manne23 för detta #nyhetstips!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Betaversionen av Android 9 för Samsungs Galaxy S9-telefoner innehåller även nya användarmiljön Samsung Experience 10 med mörkare stilspråk.

Nu kommer en Spotify-app för smarta klockor med Googles operativsystem Wear OS. En populär funktion verkar tyvärr saknas från start, nämligen stöd för offline-listor.