Vi testar Sennheiser Memory Mic

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Om du filmar en del med din telefon har du säkert redan noterat att den inbyggda mikrofonen inte alltid räcker till, särskilt besvärligt blir det så fort ljudkällan hamnar en bit bort. Som tur är finns det flera alternativ. Vi på redaktionen har använt Røde Smartlav Plus under flera av våra resor, men den begränsar oss också något då sladden inte är längre än 118 centimeter. Dessutom har många telefoner numera inte något hörlursuttag.

Vi fick nyligen chansen att testa den trådlösa mikrofonen Sennheiser Memory Mic som inte har något närhetskrav till telefonen alls. Priset? 2 069 kronor vill Sennheiser själva ha med fri frakt. Låt oss berätta mer om hur den fungerar och vad du får för pengarna!

Läs också: Sennheiser Ambeo – hörlurar som spelar in 3D-ljud

Trådlös mikrofon som funkar på alla avstånd

Memory Mic är en vit ganska klumplig box med ett magnetfäste så du kan fästa den i exempelvis dina kläder. Storleken på enheten är både en fördel och en nackdel. Tänker vi på personlig integritet är storleken mest en fördel, den syns helt enkelt. Men tyngden kan göra att tunnare kläder viker sig och att den blir svårare att rikta in som man vill på den som ska prata. Storleken och den vita färgen gör den också ganska svår att dölja om man vill vara lite diskret.

Innan du börjar filma behöver mikrofonen och telefonen skaka hand med varandra (görs via Memory Mic-appen och Bluetooth) för att starta en gemensam tidräkning. När det är klart kan mikrofonen placeras var som helst och spelar in ljud i upp till fyra timmar lokalt i enheten.

Filmar gör du sedan direkt i Sennheisers app och när du är klar håller du mikrofonen nära telefonen och kan då sätta igång en synkronisering. En liten guide startas som leder dig genom stegen där du ska ansluta till ett Wifi som mikrofonen skapar och sedan gör appen ljud-synkroniseringen. Appen plockar bara över de ljudbitar från mikrofonen som matchar med inspelningen i appen, resten klipps bort.

Sennheisers app använder också mikrofonen i telefonen under inspelningen och när du är klar med synkroniseringen kan du välja hur mycket av det ljudet som du vill ha med med ett enkelt reglage. Enligt våra tester är det generellt bäst med ganska lite av telefonens ljud, men det beror säkert på vad du spelar in.

Inte helt bekymmersfritt

Vid några få tillfällen efter att vi spelat in något meddelar appen att det inte går att synkronisera ljudet, med det tråkiga resultatet att vi inte har något mer än inspelningen i telefonen att leka med. Det gör det svårt att helt lita på produkten tyvärr. Det är inte alltid det går att göra om inspelningen igen.

När vi råkade ut för problemet var det inget annat att göra än att göra om inspelningen igen. Vi gör oftast mest korta klipp här på redaktionen, men när det här väl hade hänt en gång tappade vi lite tilliten till produkten och började synkade över ljudet ofta för att vara på den säkra sidan.

Redigera vidare i annan app

När du känner dig nöjd med ljudmixen i Sennheisers app kan du spara ned dina videoklipp till din kamerarulle i telefonen och om du vill redigera vidare i någon lämplig app som exempelvis Imovie eller för den delen skicka filerna till en dator.

Sammanfattning: Sennheiser Memory Mic

För den på jakt efter en mikrofon att använda tillsammans med en telefon är Sennheisers alternativ klart intressant. Att det inte finns någon avståndsbegränsning ger roliga kreativa möjligheter. Ljudkvaliteten kan vi inte klaga på, men däremot känns det oroväckande att det inte alltid gick att synka myggan med appen. Vågar vi hoppas på en buggfix? Rekommendationen får helt enkelt vara att inte satsa på den här om du filmar mycket kritiskt material där det inte finns omtagningsmöjligheter.

Fördelar
+ God ljudkvalitet
+ Skönt att slippa sladd
+ Smart magnetfäste

Nackdelar
− Ganska dyr (ca 2 000 kr)
− Ganska klumpig
− Opålitlig

Hör mer av Sennheiser Memory Mic

För fler exempel där mikrofonen kommit till användning, se Idas VLOG från resan till Apple Park på vår Youtube-kanal.

Den fick också följa med Jakob i badet under ett test av UE Boom 3. Då satt den på väggen, och det var inte helt lätt för mikrofonen att fånga ljudet.

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.