Så dyra blir Google-apparna i EU

Ett hemligt dokument avslöjar nu vad Android-tillverkarna får betala för att ha Play Store förinstallerad, och det blir dyrt. Men rabatt ges om även Chrome och Googles sökmotor används.

Som vi tidigare skrivit om kommer Google införa licenskostnader för att sälja Android-mobiler med sökjättens appar förinstallerade i EU-området, detta efter en EU-dom som gav Google kraftiga böter för att deras appar förinstalleras på Android-enheter. Hemliga dokument avslöjar nu att detta kan bli en dyr historia för telefontillverkarna, enligt The Verge.

En taxa visar att kostnaden kan bli upp till 40 dollar, eller runt 360 kronor, per enhet. Detta för att installera Google-sviten som kallas "Google Mobile Services" som innehåller appbutiken Play Store. Taxan kommer omfatta alla enheter som aktiveras inom EU efter 1 februari 2019.

Kan kosta upp till 360 kronor per enhet Avgiften varierar dock beroende på land och vilken slags enhet det rör sig om. Till exempel blir avgifterna högre om det handlar om en dyrare telefon med högre pixeltäthet i skärmen. EU-länderna delas in i tre prisgrupper, och bland annat Sverige, Storbritannien och Tyskland hör till den dyraste gruppen. Så en Android-telefon som säljs i Sverige med en bildskärm på mer än 500 ppi (pixel per tum) skulle nå maxtaxan på 360 kronor. En pixeltäthet på 400–500 ppi hamnar på runt 180 kronor, och en sämre mobil med en skärm på under 400 ppi kan få Google-apparna för bara 90 kronor. En billig telefon i vissa länder kan få en avgift på så lite som 2,50 dollar eller cirka 25 kronor.

Det är lite oklart varför just bildskärmens pixeltäthet används som markör för licenskostnaderna. Mest troligt är väl att bättre skärm också brukar innebära en dyrare telefon i övrigt. För Android-surfplattor gäller helt andra regler, och där är maxtaxan 20 dollar eller runt 180 kronor per enhet.

Rabatt om du också installerar Chrome

Den som vill sälja premiumtelefoner i EU framöver kan alltså behöva betala en ganska saftig avgift till Google, men det verkar finnas möjligheter att få rabatt. Google erbjuder nämligen särskilda avtal för tillverkare som också förinstallerar Googles sökmotor och webbläsaren Chrome – apparna som EU tvingade Google att bryta loss från sitt app-paket.

Med Chrome och sökning på mobilen kan avgifterna för de övriga apparna sänkas ordentligt, eller rentav tas bort helt. Men Google ändrar också reglerna för intäkter från söktrafik. Tidigare har Google erbjudit tillverkaren en del av intäkterna genom att ha Googles sökmotor som förstahandsvalet. Framöver kommer detta bara att gälla om också Chrome ligger förinstallerad på mobilen, och placeras i dockan på hemskärmen.

Google vill hålla ihop sina appar

Betala, eller använd Chrome och Google Sök Vi kan alltså se hur Google med olika styrmedel försöker hålla sina appar samlade på andra tillverkares Android-mobiler. EU har nämligen inte tvingat Google att ta ut licensavgifter för sina appar, utan bara att erbjuda Chrome och sökmotorn separat från de övriga apparna. Avgifterna som nu införs kan snarare ses som ett sätt för Google att "uppmuntra" tillverkare att hålla sig kvar vid Chrome och Googles sökmotor även i framtiden.

Om du är en Android-tillverkare som vill sälja i EU-området kommer du helt enkelt få betala för att få använda Play Store och andra appar som Gmail. Men om du också tar med Chrome och Googles sökmotor kan du få kraftig rabatt på denna kostnad. Frågan är därför om saker och ting kommer att ändras särskilt mycket alls.

Målet med EU-domen var att bryta Googles monopol på Android-plattformen, och främja konkurrens och nya aktörer. Vilket skulle leda till fler alternativ för kunder och lägre kostnader. Det är dock svårt att tänka sig att många tillverkare skulle välja att vara utan Play Store, förmodligen världens största butik för appar. Det som gäller då är att betala avgiften, vilket förmodligen överförs till ett högre pris på telefonen, eller fortsätta använda Chrome och Google Sök precis som tidigare.

Källa: The Verge

Kommentarer
13 svar

Du kan nu använda Googles Assistent utan att först öppna appen, men det kräver en omväg via Siri och Genvägar-appen.

Ida har besökt Per Månad, en tjänst som leasar bland annat Apple-produkter till företag. Läs mer om hur det funkar här.

Det är dags att utse vilken Android-pryl som var årets bästa enligt oss på 99, så hoppa in i tråden och tyck till om vilken du tycker är bäst!

Huaweis senaste flaggskeppstelefon rapporteras ha problem med grön kantbelysning på skärmpanelerna. Huawei har ännu inte bekräftat problemet.

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

Samsungs flaggskeppstelefoner firar tio år, och rykten om en jubileumstelefon anger en bildskärm på 6,7 tum, sex kameror och 5G-anslutning.