Så bra batteri har Iphone XR

Hur bra batteritid har Iphone XR egentligen jämfört med sin lyxigare syskon Iphone XS och Iphone XS Max? Det har vi tagit reda på.

Iphone XR är Apple-telefonen som de passar de allra flesta. Det är inte någon budget-modell, men kostar en rejäl slant mindre än de lite lyxigare flaggskeppen Iphone XS och XS Max. Visst finns det några kompromisser jämfört med dessa, men de är förvånansvärt få, och i en alternativ värld där Iphone X aldrig släpptes är Iphone XR ett ordentligt kliv upp från förra årets Iphone 8-modeller i fråga om prestanda och funktionalitet.

På många sätt är Iphone XR helt enkelt en blandning av Iphone 8 och 8 Plus, men med teknik och funktioner lånade från Iphone X-familjen. Det är helt enkelt Apples nya "vanliga" Iphone, och som sådan klart imponerande.

En sak där Iphone XR faktiskt slår sina dyrare syskon på fingrarna är batteritiden, som enligt Apple är "upp till 1,5 timmar längre än Iphone 8 Plus". Det säger kanske inte så mycket, men en surftid på upp till 15 timmar är helt klart bättre än de tider på upp till 12 och 13 timmar som gäller för XS och XS Max.

Syntetiska tester och optimistiska max-tider är för all del bra, men vad vi är intresserade av är hur bra batteritiden är till vardags, vilket innebär blandade aktiviteter med allt från surf, chattande och att öppna Facebook-appen fyra gånger i timmen för att kolla "om det hänt något nytt". Därför har det återigen blivit dags för 99:s batteridagbok.

Förutsättningarna

Vad gäller ren kapacitet har Iphone XS Max det största batteriet. Det är inte så märkvärdigt, eftersom telefonen också är den fysiskt största Apple någonsin har gjort. Iphone XR ligger inte långt efter, och har ett relativt kraftigt batteri på 2 942 mAh. Det är faktiskt nästan lika mycket som batteriet i förra årets Iphone 8 Plus.

Så stora batterier har de olika Iphone-modellerna

Modell

Batterikapacitet

Iphone XS

2 658 mAh

Iphone XS Max

3 179 mAh

Iphone XR

2 942 mAh

Iphone 8 Plus

2 961 mAh

Iphone 8

1 821 mAh

Batteriet i sig är dock inte allt, utan det handlar också om hur mycket ström telefonens komponenter drar. Här är den största skillnaden att Iphone XR har en LCD-skärm medan Iphone XS och XS Max stoltserar med OLED-skärmar. Det cirkulerar en hel del påståenden att OLED som regel är mer strömsnål än LCD-tekniken, men riktigt så enkelt är det inte. OLED kan belysa enskilda pixlar, vilket innebär att om det är svart på skärmen kan pixlarna på den ytan vara helt släckta. LCD däremot belyser alla pixlarna och genererar ljus i olika färger.

Något förenklat kan vi säga att OLED-skärmar blir mer strömeffektiva när innehållet som visas är väldigt mörkt eller svart. Om innehållet som visas är väldigt ljust eller rentav vitt kan den däremot dra mer ström än en LCD-skärm. Att det blir alltmer populärt med så kallade mörka gränssnitt är inte bara en modenyck, det har faktiskt inverkan på batteritiden också.

Resultatet

Jag testade Iphone XR under två olika tillfällen. Under den första testdagen installerade jag mina vanligaste appar på den och på en Iphone XS Max, men fortsatte att använda min egen Iphone XS som huvudsakliga mobil. Jag försökte så långt det var möjligt att göra samma aktiviteter på de tre mobilerna – ville jag kolla Facebook fick jag göra det gånger tre.

Telefonerna var alla fulladdade på morgonen, och jag noterade batteritiden ungefär varannan timme. Jag mätte också upp batteritiden nästa morgon för att se hur batteriet påverkades av att ligga vilande under natten. Alla normala funktioner på telefonen var påslagna, så som Bluetooth, Wifi, Night Shift vid solnedgången och så vidare. Stör Ej-läget var också aktiverat mellan klockan 22 och klockan 07.

Jag skulle säga att Iphone XS tappade batteri i ungefär samma takt som jag är van vid till vardags. Både Iphone XS Max och Iphone XR behöll en högre laddning under längre tid. Detta är inte helt oväntat eftersom de bara innehöll ett mindre antal appar. Min vanliga telefon hade förmodligen mer saker att göra när den inte användes, så som att synkronisera mot Icloud och kommunicera genom diverse appar som jag inte ens minns att jag har. Det är helt enkelt så att telefoner som är nya drar mindre ström än de man flyttat in i ordentligt.

Jag gjorde därför testet en gång till, och den här gången gjorde jag en totalt överflyttning till Iphone XR med samtliga appar jag har installerade på min mobil, även sådana jag normalt inte använder. Jag synkroniserade mitt Icloud-konto, och loggade in på alla tjänster så som epost-konton, Instagram och annat. Under detta test använde jag bara Iphone XR under en hel dag, som om det vore min vanliga telefon.

Resultatet speglar mer de förväntade, vilket innebär att batteritiden absolut är längre hos Iphone XR än hos Iphone XS. Efter en hel dags användning låg batteritiden på 49 procent. Då hade jag använt telefonen normalt, men inte konstant. Det är betydligt bättre än hos min Iphone XS, som brukar ha en batterinivå på mellan 20 och 30 procent på morgonen.

Naturligtvis kommer batteriförbrukningen variera ganska ordentligt beroende på hur du använder din mobil, och hur mycket. Men den som väljer Iphone och prioriterar bra batteritid bör helt enkelt välja Iphone XS Max eller Iphone XR.

Läs mer:

Kommentarer
6 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.