Google bekräftar att mörkt läge ger bäst batteritid

Under en utvecklarkonferens bekräftar företaget att mörkt läge ger klart bäst batteritid, och erkänner att de själva har en del att jobba på där.

Det är ingen hemlighet att mörka gränssnitt på telefoner som använder OLED-paneler är mer batterivänligt då OLED-panelernas pixlar inte behöver tändas när svarta färger visas. Under den pågående utvecklarkonferensen Google Dev Summit har företaget själva presenterat siffror för hur mycket batteribesparingar det ger när mörka färger används i de egna Pixel-telefonerna.

I ett antal bilder från en presentation demonstrerar Google hur energikonsumtionen för vita färger är många gånger högre än för svarta färger. Otippat nog synade Google sig själva och konstaterade att Android-plattformen fortfarande använder sig av vita färger i stor utsträckning, även om Android 9 Pie infört mörka färger för vissa delar av användarupplevelsen. Några av företagets appar stöder också mörka lägen, exempelvis Youtube och Meddelande-appen.

Google meddelar dock att mörka färger ska bli en större del i framtida versioner av Android-plattformen. Bland företag som använder Android i sina telefoner har mörka lägen blivit allt mer vanligt på senare år, och nyligen lanserade telefoner som Oneplus 6T och Huawei Mate 20 Pro stöder båda detta. Samsung har nyligen presenterat den nya designinriktningen Samsung One, där en av de nya egenskaperna är att ett mörkt läge erbjuds.

Här har vi alltså värdet i ett mörkt läge, ursäkta ordvitsen, svart på vitt. Upplever du att batteritiden i din OLED-bestyckade telefon inte är riktigt lika bra som du skulle önska kan det alltså vara väl värt att aktivera mörka lägen där de finns tillgängliga.

Källa: Slashgear

Kommentarer
13 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.