Google bekräftar att mörkt läge ger bäst batteritid

Under en utvecklarkonferens bekräftar företaget att mörkt läge ger klart bäst batteritid, och erkänner att de själva har en del att jobba på där.

Det är ingen hemlighet att mörka gränssnitt på telefoner som använder OLED-paneler är mer batterivänligt då OLED-panelernas pixlar inte behöver tändas när svarta färger visas. Under den pågående utvecklarkonferensen Google Dev Summit har företaget själva presenterat siffror för hur mycket batteribesparingar det ger när mörka färger används i de egna Pixel-telefonerna.

I ett antal bilder från en presentation demonstrerar Google hur energikonsumtionen för vita färger är många gånger högre än för svarta färger. Otippat nog synade Google sig själva och konstaterade att Android-plattformen fortfarande använder sig av vita färger i stor utsträckning, även om Android 9 Pie infört mörka färger för vissa delar av användarupplevelsen. Några av företagets appar stöder också mörka lägen, exempelvis Youtube och Meddelande-appen.

Google meddelar dock att mörka färger ska bli en större del i framtida versioner av Android-plattformen. Bland företag som använder Android i sina telefoner har mörka lägen blivit allt mer vanligt på senare år, och nyligen lanserade telefoner som Oneplus 6T och Huawei Mate 20 Pro stöder båda detta. Samsung har nyligen presenterat den nya designinriktningen Samsung One, där en av de nya egenskaperna är att ett mörkt läge erbjuds.

Här har vi alltså värdet i ett mörkt läge, ursäkta ordvitsen, svart på vitt. Upplever du att batteritiden i din OLED-bestyckade telefon inte är riktigt lika bra som du skulle önska kan det alltså vara väl värt att aktivera mörka lägen där de finns tillgängliga.

Källa: Slashgear

Kommentarer
13 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.