Samsung visar upp telefon med vikbar skärm

Efter veckor av retsamt snack har Samsung äntligen visat upp en prototyp av en telefon med vikbar skärm. Kan framtida mobiler erbjuda både en stor skärm och gå ner i vanliga fickor?

Samsungs egna utvecklarkonferens Samsung Developer Conference, SDC 2018, pågår nu i USA. Av det som det sydkoreanska företaget äntligen avtäckt finns bland annat en spännande koncepttelefon med en vikbar skärm, en teknik de kallar Infinity Flex Display.

Enligt Samsung ger en telefon med vikbar skärm användaren den bästa av två världar. En kompakt smart mobil som kan vikas ut till en större skärm bättre lämpad för att göra flera saker på en gång eller för att bättre uppleva bilder och video. Appar ska byta sömlöst mellan de två skärmarna och det ska gå att arbeta i tre aktiva appar på en gång.

– Den böjbara skärmen lägger grunden för en helt ny typ av mobila upplevelser. Det är spännande att arbeta med utvecklare på denna nya plattform för att skapa nytt värde för våra kunder. Vi ser fram emot att se var denna teknologi och samarbete kommer ta oss, säger DJ Koh, vd för Samsungs mobildivision.

Infinity Flex Display hör framtidens mobiler till, men Samsung vill börja samarbeta med utvecklare och Google och Android-communityt redan nu för att maximera den nya formfaktorns potential. Detta så att det inte bara är Samsungs egna mjukvara som leker snällt med det nya formatet.

Samsung visade upp sin protoyp med svag belysning för att inte avslöja alla designaspekter. Vad som kunde ses var dock en enhet med skärm i klass med en mindre surfplatta som gick att vika ihop till en telefon som ser ut att rymmas i en hand. Huvudskärmen är 7,3 tum.

Massproduktion av en nya skärmen kan börja inom några månader enligt Samsung, men när vi kan se något mer från det här i konceptform eller i kommersiella produkter är de däremot förtegna om.

Android stöder vikbara skärmar

Google har sagt att Android stöder vikbara skärmar och de har ett tätt samarbete med Samsung inför en lansering nästa år. Samsung är inte ensamma om att arbeta med vikbara enheter. Huawei har också planer på att släppa en sådan enhet nästa år. Lenovo och Xiaomi arbetar tydligen också på prototyper och LG har flexibla OLED-paneler och en tv som kan rullas ihop i en låda.

Nästa år kan vi med andra ord förvänta oss en uppsjö av enheter med vikbara skärmar. Vad tror du? Något du tror kan bli populärt och ta mobilen och hur vi använder den framåt?

Kommentarer
14 svar

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.