EU inför tak för mobilsamtal under 2019

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

I fjol trädde de nya reglerna för dataroaming inom EU i kraft. Med de nya reglerna kunde invånare då resa mellan medlemsländerna utan att råka på de höga avgifter för mobildata som varit gällande tidigare. Nu har EU-parlamentet röstat igenom en ny uppgörelse som ska underlätta för EU-invånare som reser mellan länderna.

Det hela bygger på ett förslag från i somras och gör gällande att telefonsamtal inom EU-länder ska kosta max två kronor, och sms ska kosta max 60 öre. Uppgörelsen bestämmer också att invånare i medlemsländerna måste kunna meddelas om större katastrofer och andra nödlägen via sms eller mobilappar.

Den svenske EU-ledamoten Olle Ludvigsson (S) säger följande om det nya beslutet:

"Kostnaden för telefonsamtal inom EU begränsas till ungefär två kronor per minut och sms till ungefär 60 öre. Tack vare EU-samarbetet har vi tidigare slopat roamingavgifterna och nu tas nästa steg med billigare samtal och sms inom EU"

De nya reglerna ska börja gälla från och med 15 maj 2019. Uppgörelsen beskriver även något luddigt att EU-länderna ska anstränga sig för att underlätta utbyggnaden av 5G-nät.

Källa: Uppsala Nya Tidning

Skriven av Andreas Eklöv

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.