EU inför tak för mobilsamtal under 2019

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

I fjol trädde de nya reglerna för dataroaming inom EU i kraft. Med de nya reglerna kunde invånare då resa mellan medlemsländerna utan att råka på de höga avgifter för mobildata som varit gällande tidigare. Nu har EU-parlamentet röstat igenom en ny uppgörelse som ska underlätta för EU-invånare som reser mellan länderna.

Det hela bygger på ett förslag från i somras och gör gällande att telefonsamtal inom EU-länder ska kosta max två kronor, och sms ska kosta max 60 öre. Uppgörelsen bestämmer också att invånare i medlemsländerna måste kunna meddelas om större katastrofer och andra nödlägen via sms eller mobilappar.

Den svenske EU-ledamoten Olle Ludvigsson (S) säger följande om det nya beslutet:

"Kostnaden för telefonsamtal inom EU begränsas till ungefär två kronor per minut och sms till ungefär 60 öre. Tack vare EU-samarbetet har vi tidigare slopat roamingavgifterna och nu tas nästa steg med billigare samtal och sms inom EU"

De nya reglerna ska börja gälla från och med 15 maj 2019. Uppgörelsen beskriver även något luddigt att EU-länderna ska anstränga sig för att underlätta utbyggnaden av 5G-nät.

Källa: Uppsala Nya Tidning

Skriven av Andreas Eklöv

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.