Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi testar dörrklockan Ring Video Doorbell 2

Ring Video Doorbell 2 är en dörrklocka med inbyggd kamera. Via en app får du full koll på vad som händer vid ytterdörren – utan att behöva resa dig från soffan, eller för den delen ens vara hemma. 99 har testat.

Har du någon gång suttit i soffan när det ringt på dörren, suckat lite, gått upp och insett att det var någon av grannungarna som busringt på klockan? Eller kanske var det bara någon försäljare? Hur som helst, med lite modern teknik kan du slippa gå till dörren i onödan. Samtidigt får du bättre koll på vilka som rör sig nära din dörr även när du inte är hemma.

Jag pratar förstås om dörrklockor med videokamera. Det finns flera alternativ att välja på, men vi har testat en variant från amerikanska Ring (numera ägs bolaget av giganten Amazon). De erbjuder tre dörrklockor med kameror och app-koppling för hemmet: Ring Video Doorbell, Video Doorbell 2 och Video Doorbell Pro. Den senare är minst sett till storlek, men kan inte köras med batterier så den kräver ström. Video Doorbell har lite lägre videoupplösning än Video Doorbell 2, men i övrigt är de mycket lika och drivs av batterier som ska räcka i upp till ett år innan du behöver ladda via micro-USB.

  • Ring Video Doorbell 2 monterades enkelt bredvid vår ytterdörr, den sitter faktiskt bra med endast tejp. Installationsguiden rekommenderar förstås att du skruvar upp den.

  • Inne har vi en Chime Pro som låter när någon närmar sig dörren och/eller ringer på.

Alla tre modellerna har högtalare och mikrofon så att du kan prata med dina besökare via Ring-appen. Du kan få notiser om enheterna upptäcker rörelse och givetvis om någon faktiskt ringer på.

Sammanfattning: Kort om Ring Video Doorbell 2

Dörrklockan Video Doorbell 2 har som namnet antyder en kamera, högtalare och mikrofon. Den passar för den late som inte vill gå till dörren och titta i kikhålet i onödan, men också den som vill känna sig trygg med att ingen är vid dörren och försöker bryta sig in när huset är tomt.

Den är enkel att komma igång med och använda, extra plus för batteridrift eftersom den därmed också är lätt att installera. Ring verkar dessutom vara mycket sugna på att växa på marknaden då priserna är mycket konkurrenskraftiga (åtminstone sedan Black Friday och nu kring jul).

Fördelar

+ Bra app
+ Enkel att installera och använda
+ Låter dig prata med besökare, även när du inte är hemma

Nackdelar

− För att spara videoklipp behöver du ett abonnemang
− Lite besvärligt att ladda enheten (batteriet håller upp till ett år)
− Ibland snabbare att gå till dörrens titthål än att öppna appen och koppla upp mot kameran

Ring Video Doorbell 2

Ring Video Doorbell 2 har landat i vårt testlabb. Den erbjuder 1080p-video, högtalare och mikrofon så att vi via Ring-appen kan se och prata med våra besökare (de ser inte oss dock). I lådan följer det med ett svart och ett silverfärgat lock till framsidan av enheten (batteriet finns bakom) så jag kan välja det jag tycker passar bäst till min dörr.

Det följer också med flera smarta saker till monteringen, en plastram för att sätta dörrklockan i lite mer vinkel mot väggen exempelvis. Bra om den kommer sitta nära ett hörn. Att filma mycket vägg finns det ju ingen större vits med.

Installationen var inte särskilt svår, batteriet skulle laddas fullt först och sedan följde jag några enkla steg i appen. Video Doorbell 2 ska bland annat kopplas upp på mitt Wifi-nätverk.

Ring Doorbell 2 kostar omkring 2 000 kronor, men verkar just nu gå att få via kampanjer för omkring 1 700 kronor. Den säljs också i paket med Chime (inte Chime Pro som det kommer mer om strax) för cirka 1 900 kronor.

Ring Chime Pro

Vi fick med en Chime Pro i vårt testpaket. Det är en hyfsat liten vit mojäng med antenner och högtalare som du sätter direkt i ett eluttag någonstans i hemmet för att höra när någon ringer på. Chime Pro kan också vid behov förlänga ditt Wifi-nätverk, men just den detaljen behövdes inte i min lägenhet då ytterdörren är nära routern.

Utan Chime Pro, eller den enklare Chime som också finns som alternativ, låter det i själva dörrklockan (hörs ju bäst för den som ringer på), men i övrigt får du bara notiser eller ljud i appen och telefonen. Det finns flera ljud att välja mellan. Så här i juletider finns flera toner på det temat, men det finns flera mer klassiska dörrklockeljud också.

Även Chime Pro ställdes rätt enkelt in via Ring-appen. Enheten kostar omkring 649 kronor.

Läs också: Airthings Wave Plus håller koll på din inomhusluft

Ring-appen

Som du kanske listat ut vid det här laget behöver du en app från Ring för att sköta den här dörrklockan (företaget har också övervakningskameror för utomhusbruk, men någon sådan har inte vi testat än). Appen finns till IOS och Android. Det finns också mjukvara till Mac OS och Windows om du vill använda en dator som komplement.

Upplägget är ganska enkelt, i appen ser du dina anslutna enheter. I mitt fall en Video Doorbell 2 och en Chime Pro. För bägge kan jag göra en rad inställningar.

Det går exempelvis att ställa in vilka zoner som dörrklockan ska reagera på och hur långt bort från kameran den ska reagera. Som jag varit inne på tidigare kan jag välja ljud för enheterna och också välja att "snooza" ljuden under någon eller några timmar.

Jag kan dela mina enheter med exempelvis familjemedlemmar, men min man verkade inte få lov att göra lika mycket inställningar som jag. Däremot kan han svara när någon ringer på och får notiser liksom jag.

I appen kan jag när som helst få en direktström från kameran för att se hur det ser ut där hemma utanför dörren, men det krävs en prenumeration om jag vill kunna spara eller dela videoklipp från kameran.

Prenumerera på Rings videotjänst

Efter att du köpt en Ring-produkt får du gratis utvärdera ett av företagets abonnemang, men efter att de dagarna löpt ut kan du – om du vill – fortsätta att använda dina Ring-produkter utan någon månadskostnad. Då får du notiser när någon enhet känner av rörelse eller när någon ringer på och du kan prata med personer och se dem "live". Däremot kan du inte spara några videoklipp.

För att få ut mesta möjliga av din Ring erbjuder företaget dig två prenumerationsalternativ. Ring Protect Plus ger dygnet runt-övervakning via din dörrklocka eller andra Ring-enheter, och sparar videoklipp i upp till 30 dagar. Prenumerationen kostar 10 dollar i månaden, motsvarande cirka 90 kronor, eller 100 dollar per år, motsvarande cirka 905 kronor. Du får också 10 procent rabatt på framtida Ring-inköp.

Det finns också ett billigare alternativ som kallas Ring Protect Basic. Det täcker endast en dörrklocka eller övervakningskamera och kostar 3 dollar per månad, motsvarande cirka 27 kronor, eller 30 dollar om året, motsvarande cirka 272 kronor.

Få julklappstips här

Behöver du tips på vad du kan ge bort i julklapp till nära och kära? Läs 99:s stora julklappsguide här.

Julafton nalkas och det finns säkert en och annan där ute som funderar på vad som ska ges bort i julklapp. Söker du inspiration till hårda julklappar med tekniskt innehåll har vi på 99 sammanställt våra favoriter.

Se mer av skägget

Det här var inte det första testet där lösskägget fått tjänstgöra. När Iphone X kom med Face ID användes skägget för att testa hur väl upplåsningstekniken fungerade.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
24 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.