Sverige kan också stänga ute Huawei

USA har redan satt stopp för Huawei i landet, Norge överväger att göra det när det gäller att bygga ut 5G-teknik och tydligen funderar också Sverige i samma banor.

Risken för spionage från Kina sätter käppar i hjulen för Huaweis internationella affärer, som är en av världens största tillverkare av bland annat 5G-teknik. USA och Storbritannien har redan stoppat företaget från att bygga 5G, och i onsdags sa Norge att man överväger att göra detsamma.

Norska staten är en storägare i teleoperatören Telenor som sedan tidigare använt sig av Huawei som leverantör av 4G-nät. Nu när 5G ska byggas ut har frågan om huruvida Huawei kan anlitas högsta prioritet enligt Norges justitieminister.

Även i Sverige utreds frågan enligt Dagens Industri. Regeringen och berörda myndigheter tittar på vilka aktörer som ska få tillstånd att bygga 5G-nätverk i här.

"Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)."

Läs också: Huaweis finanschef gripen i Kanada Trots att Sverige ännu inte fått någon regering på plats efter valet har den sittande regeringen som uppgift att bevaka och följa frågan. Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som delar ut tillstånd om utbyggnaden av bland annat 5G och enligt dem finns inga beslut om att stänga ute Huawei. Presschefen där säger bara att de vet att regeringen tittar på frågan.

I USA undertecknade president Trump förra sommaren ett förbud för regeringsanställda att använda Huaweis produkter, vilket samtidigt var ett steg i den handelskonflikt som pågår mellan landet och Kina. USA uppmanar också sina allierade att inte anlita det kinesiska bolaget när de bygger 5G-nät.

Källa: Dagens Industri

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
29 svar

Ett nytt Netflix-abonnemang ska testas på några marknader, som begränsar användningen till mobila enheter i utbyte mot billigare prislapp.

Apple uppges arbeta på en prenumerationstjänst för spel, som kan visas upp ikväll jämte en nyhetstjänst och en strömmande tv-tjänst.

Apple bjuder in till ett livesänt event ikväll. Här samlar vi alla rykten om vad som kan tänkas presenteras.

På söndag drar Teknikhjälpen igång, den livesända episka finalen av En podd om teknik som efter 10 år beslutat sig för att sluta podda. Ida är en av gästerna som dyker upp under eftermiddagen för att prata om kroppsburen teknik.

Den här veckan har Apple bjudit på flera hårda nyheter. Kul! 99-teamet pratar om det ovanliga med detta så här dagar innan ett bokat pressevent. Missa inte det!

Internet-detektiver har grävt fram nya bilder på Airpower, och enligt källor ska nya förseningar inneburit att lanseringen sker först sent i mars.