Sverige kan också stänga ute Huawei

USA har redan satt stopp för Huawei i landet, Norge överväger att göra det när det gäller att bygga ut 5G-teknik och tydligen funderar också Sverige i samma banor.

Risken för spionage från Kina sätter käppar i hjulen för Huaweis internationella affärer, som är en av världens största tillverkare av bland annat 5G-teknik. USA och Storbritannien har redan stoppat företaget från att bygga 5G, och i onsdags sa Norge att man överväger att göra detsamma.

Norska staten är en storägare i teleoperatören Telenor som sedan tidigare använt sig av Huawei som leverantör av 4G-nät. Nu när 5G ska byggas ut har frågan om huruvida Huawei kan anlitas högsta prioritet enligt Norges justitieminister.

Även i Sverige utreds frågan enligt Dagens Industri. Regeringen och berörda myndigheter tittar på vilka aktörer som ska få tillstånd att bygga 5G-nätverk i här.

"Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)."

Läs också: Huaweis finanschef gripen i Kanada Trots att Sverige ännu inte fått någon regering på plats efter valet har den sittande regeringen som uppgift att bevaka och följa frågan. Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som delar ut tillstånd om utbyggnaden av bland annat 5G och enligt dem finns inga beslut om att stänga ute Huawei. Presschefen där säger bara att de vet att regeringen tittar på frågan.

I USA undertecknade president Trump förra sommaren ett förbud för regeringsanställda att använda Huaweis produkter, vilket samtidigt var ett steg i den handelskonflikt som pågår mellan landet och Kina. USA uppmanar också sina allierade att inte anlita det kinesiska bolaget när de bygger 5G-nät.

Källa: Dagens Industri

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
29 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.