Ipad Pro: batteri och användning tre månader senare

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

Ipad Pro fick fina recensioner från flera håll och kanter när Apple släppte den i slutet av oktober förra året (inklusive från oss). Det mesta av kritiken mot plattan har gällt begränsningarna i IOS 12 snarare än något med själva enheten. Ida har flitigt använt vårt testexemplar av Ipad Pro 12,9 tum sedan lanseringen, medan Andreas slog till och köpte en Ipad Pro med 11-tums skärm kort därefter.

Läs också: Ipad Pro – så bra är den Det finns så mycket potential med hårdvaran Apple har satt samman i sin senaste generation av Ipad Pro, och nu efter några månader tänkte vi passa på att sammanfatta hur vi funnit nytta av plattan i vardagen och kika lite närmare på batteritiden.

Ida: Ipad Pro nästan lika bra på nytta som nöje

Jag har burit med mig Ipad Pro nästan över allt hela tiden – trots mina initiala invändningar mot storleken. Apples tangentbord och pennan är också med. Den används istället för dator, men också för rent nöje i form av spel eller slösurfande på nätet.

Hemma får plattan jobba mest som en ersättare till en dator. Jag skriver en hel del på den privat, men använder den också ofta när jag jobbar hemma. Hemmajobb inkluderar bildredigering och klippning av filmklipp utöver det givna skrivandet. Till det använder jag oftast Lightroom eller Affinity Photo och Premiere Rush.

Men självklart får jag tid till lite nöjen ibland och då uppskattar jag storleken extra mycket när det gäller att se på serier eller så medan tv:n är upptagen med annat (försöker hänga med i Star Trek Discovery för närvarande).

Det är också mestadels ett nöje att få den större skärmen till spel. Min tvååring älskar också att rita på plattan med pennan. Min man har gjort ett tåg som sonen färglägger med glädje i ett nytt lager i Procreate.

Jag läser också en del. Lånar e-böcker via biblioteket och läser i plattan. Det är inte särskilt smidigt på bussen eller tunnelbanan till jobbet, men funkar bra i min läshörna hemma.

Batteritiden då? Jag laddar någon gång i veckan, men ibland så ofta som efter 2–3 dagar om jag använt den extra flitigt. Upplever att det räcker till. Den blir sällan eller aldrig liggande tillräckligt länge för att hinna ladda ur, och laddningen med USB-C går riktigt snabbt.

Andreas: Underbar men batterisvag

Läs också: Ipad Pro som arbetsverktyg Efter några månader med min Ipad Pro 11-tum är jag till största del oförskämt nöjd. Prestanda är så bra att jag inte är i närheten av att utnyttja den till fullo, den nya pennan är så smidig att använda och ladda att jag nu faktiskt kan tänka mig att använda den (till skillnad från första pennan med min Ipad Pro 9,7-tum) och IOS och apparna på denna plattform har vuxit så pass mycket att jag varit snubblande nära att kunna ersätta min bärbara dator på jobbet.

Som jag skrev i min rapport om att använda Ipad Pro som arbetsverktyg överraskade den rejält i vad den kan göra, och då skrevs den artikeln före jag köpte appar som Luma Fusion för videoredigering och Raw Power för fotoredigering. Jag ägde sedan tidigare Pixelmator och Procreate för grafikskapande, och dessa är fortsatt lysande även på min nya Ipad Pro. Att redigera video var något jag drog mig för att göra tidigare, till och med korta sådana, eftersom det är ett område jag inte är så bevandrad i och som därför tar lång tid. Men med Ipad Pro och Luma Fusion har det varit lekande lätt och jag har numera inga som helst tveksamheter om att ta mig an videoprojekt.

Jag har också lärt mig att älska e-böcker och serietidningar i digital form betydligt mer med nya Ipad Pro. Jag läste även en del med min gamla Pro, men den nya skärmen och storleken gör faktiskt en hel del för helhetskänslan. Ett rikt bibliotek av böcker i Kindle-appen, e-böcker och serietidningar i pdf-form fyller flera gigabyte i Adobe Acrobat-appen och Marvel Comics-appen har fått alldeles för många slantar från mig de senaste tre månaderna. Att utforska nyheternas värld i Feedly-appen är lika snyggt som det är smidigt med delad skärm-funktionen i IOS.

Något som däremot inte är ett steg framåt är batteritiden. Jag använder plattan intensivt i perioder, men eftersom jag en majoritet av tiden testar andra produkter händer det ofta att min Ipad Pro blir liggande i väskan hela dagen, och ibland flera dagar utan att den används. Min Ipad Pro 9,7-tum kunde ligga inaktiv i 3-4 dagar och tappa kanske 10 procents laddning eller däromkring, men min nya Ipad Pro tappar många gånger detta under samma tid.

När jag hade besök av familjen blev plattan liggande i väskan i kanske 2,5 dagar med ungefär 35 procent laddning, och när jag på måndagen skulle kolla upp något på den hade den helt laddats ut. Vad som hade resulterat i kanske 5-7 procent med min gamla Ipad Pro blev sex gånger så mycket med den nya. Det är inte så att 2018 års Ipad Pro har dålig batteritid, men det är tillräckligt stor skillnad för att jag ska bli direkt medveten om att jag bör hålla koll på batteriladdningen när den understiger 40 procent. Men överraskande och trevligt nog är videoredigering inte en av arbetsuppgifterna som dränerat batteriladdningen snabbast.

Vad säger ni som också ägt er Ipad Pro i några månader nu? Oförskämt nöjda? Problem med batteritiden? Dela mer er i kommentarerna!

Kommentarer
2 svar

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.