Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Surface Pro 6 är en imponerande proffsdator i surfplatte-kläder

Den sjätte utgåvan packar in imponerande mycket prestanda i ett snyggt och tystgående paket, men som proffsplatta lämnar den fortfarande en del att önska.

Microsoft har under de gångna åren arbetat hårt för att dels etablerat Windows Store som en marknadsplats för Windows-appar som kan användas på flera olika typer av produkter, och dels att etablera Surface-familjen som ett ekosystem av produkter likt Apples. En del av denna familj är 2-i-1-enheterna Surface Pro, för de proffsinriktade, och nu sist Surface Go för vanliga konsumenter. Med Surface Pro 6 har Microsoft förfinat sin proffshybrid i ett paket som onekligen imponerar design- och ingenjörsmässigt, men den råder inte bot på företagets största problem.

Sammanfattning – finslipad problematik

Surface Pro 6 må vara en finslipad version av föregångaren, men den är också en designmässigt lyckad produkt som erbjuder imponerande prestanda i ett nätt paket, som lyckas vara tyst även när fläktar används. Batteritiden hade dock gärna fått vara något bättre, särskilt när hybriden ska användas som surfplatta, och utbudet av appar i Windows-affären är fortfarande för glest inom för många användningsområden. Stället och tangentbordstillbehöret är dessutom för utrymmeskrävande för bekväm användning under resor.

Positivt

+ Imponerande prestanda
+ Nästan ljudlös även med fläktar
+ Låg vikt trots storlek
+ Läcker design

Negativt

- Godkänd batteritid som inte briljerar
- Ingen USB-C ... 2019
- Windows-affären begränsar fortfarande
- För utrymmeskrävande för resenären

Sexan är det nya svarta

Vid en första anblick kan Surface Pro 6 se ut att vara identisk med sin föregångare, och rent fysiskt och funktionsmässigt stämmer det bra. Den fysiska storleken är identisk med femte generationens Surface Pro, och detsamma gäller vikten som är imponerande låga 770 eller 784 gram (beroende på vilken processor du valt). Det är rent fysiskt en ganska stor enhet som ser ut att väga betydligt mer än den faktiskt gör, men byggkvaliteten har Microsoft inte tummat på heller.

Här finns också samma portar som tidigare, det vill säga den egna Surface Connector för laddning, en fullstor USB 3.0-port, en mini-Displayport för anslutning till externa skärmar och minneskortsläsare. Ja ni läste rätt, ingen USB-C den här gången heller. Den som har ett gäng gamla sladdar blir kanske glada över detta, men att inte kunna ansluta och ladda via USB-C i en proffsinriktad dator/proffsplatta under nådens år 2019 är mycket märkligt.

Något som däremot är nytt är den svarta färgen som kompletterar det tidigare platinum-grå alternativet. Microsoft säger själva att detta är mer än bara ett lager färg som kastats på, utan det ska istället vara noga applicerat i flera lager så att det ska tåla omild behandling utan att den riktiga metallen undertill ska lysa igenom skavanker. Huruvida det stämmer eller ej kan vi inte uttala oss om, men att det svarta färgalternativet ser mycket bra ut kan vi definitivt skriva under på.

En ingenjörsmässig triumf

Logiskt nog har Microsoft tagit steget till åttonde generationens Intel Core-processorer, men till skillnad från senast erbjuder de inte längre det enklare alternativet med de energieffektiva processorerna i Core m-familjen. Dessa gav förvisso bättre batteritid, men de var alldeles för klena för att driva ett fullständigt Windows 10-system med de arbetsuppgifter ett proffsinriktat datorsystem likt detta blir utsatt för. I Surface Pro 6 erbjuds bara Core i5 och Core i7 som alternativ, och prestandamässigt imponerar den stort.

I vårt testexemplar sitter det en Core i7-processor med 8 gigabyte primärminne. Denna kyls av en fläkt, men under mina veckor med enheten har jag varit tvungen att sätta örat mot fläktarnas utblås för att överhuvudtaget kunna höra fläktljud. Core i5-modellen använder inte ens fläktar, och här ska Microsoft ha en eloge för en ingenjörsmässigt lyckad produkt. Prestanda är inte heller ett problem, så om processorn måste klockas ner för att lyckas hålla temperaturerna nere är det inget som märks av under daglig användning.

Att Core m-alternativet offrades sätter högre press på batterieffektiv drift, och här lyckas Microsoft lite beroende på vilken typ av användare du är. Om du vill komma åt en proffsplatta som kan göra mer än en Ipad Pro kan göra är batteritiden en besvikelse. Cirka sex timmar har jag i regel uppnått med blandad användning, men mestadels webbsurfande och lättare bildredigering.

Om du däremot vill använda den primärt som en bärbar dator som kan användas som surfplatta när behovet uppstår är batteritiden mer acceptabel, men fortfarande inte exceptionell. Det finns gott om bärbara datorer som är tunna och konsekvent uppnår 8-12 timmars batteritid, och de är också i regel smidigare att använda i bärbart utförande.

Ergonomi når högt och lågt

Surface-plattorna har sedan starten erbjudit en snygg lösning med ett stöd på plattans baksida som låter dig ställa den i en vinkel. Inledningsvis fanns det ett fåtal steg stödet kunde ställas i, men numera kan du fritt växla till den vinkel du vill komma åt. Det är en bra kombination av att vara smidig att fälla fram, men stabil nog för att du inte ska behöva oroa dig för att stödet glider undan vid minsta lilla tryck applicerat.

Tangentbordstillbehöret, som får köpas till, är också väldigt trevligt att skriva på. Med stabilt underlag tar det inte särskilt lång stund innan fingrarna kan valsa bekvämt över tangenterna. Det är inte lika bekvämt som på en ordentlig Lenovo Thinkpad eller liknande, men för att vara ett tunt och smidigt tillbehör är det väldigt trevligt att använda. Men, tillsammans med stödet blir Surface Pro 6 väldigt utrymmeskrävande om man vill kunna skriva bekvämt. På ytor där en bärbar dator eller en Ipad Pro med tangentbordstillbehör utan problem får plats tvingas jag till obekväma placeringar som går an för korta sejourer, men att försöka arbeta på en buss eller ett flygplan blir en övning i tålamod.

Att kasta upp enheten i knät för att riva loss lite arbete än inte heller optimalt här. Utöver att kravet på utrymme är besvärligt även här blir det löst hängande tangentbordstillbehöret ganska svajigt, vilket ökar andelen felaktiga tecken och ofrivilliga felmarkeringar med musplattan än om en bärbar dator eller Ipad Pro hade använts. Hur stort det här problemet är beror så klart mycket på hur du använder datorn, men om du jobbar en del på resande fot kan det bli ett problem. Jag minns ett gäng pressevent där jag knappt fick plats med en liten bärbar dator, och där hade Surface Pro 6 varit en olämplig lösning.

Appar ett bestående bekymmer

Till skillnad från Ipad Pro är detta inte en surfplatta som försöker agera dator utan en 2-i-1-enhet som kan agera platta när det behövs. Därför är det kanske inte helt rättvist att kritisera Surface Pro 6 så hårt för dess brist av appar för just surfplatte-formatet, men bristen av appar för detta användningsområde är fortfarande ett faktum. Situationen har blivit bättre än det var året efter Windows 10-plattformen lanserades, och systemets anpassningar för surfplatte-användning har helt klart blivit bättre, men det lämnar fortfarande en del att önska oavsett om du vill använda den som surfplatta för konsumtion eller professionella sysslor.

Att Windows-affären saknar mycket av det som finns i App Store eller Google Play Store är inte så konstigt då det är ett skrivbordssystem som anpassats för att stöda surfplattans format, medan de konkurrerande affärerna från början befolkats med appar för telefoner- och surfplattor. Problemet är att Windows-affären fortfarande saknar allt för mycket av det grundläggande utbudet av appar inom en rad olika kategorier, vilket tvingar dig att använda webbklienterna i en webbläsare.

Olika webbsidor är olika bra lämpade för att användas med surfplatte-läget, men det är allt för många lösningar som blir osmidiga att använda då en webbsida i en icke-mobil webbläsare inte är utformade för att styras med stora trubbiga fingrar. Hur stort problem detta är beror helt på hur du vill använda enheten. Jag föredrar att använda en surfplatta som är riktigt bra på det den gör, och som kan sköta vissa proffssysslor bra, i stil med Ipad Pro och sedan använda en bärbar dator när jag har behov som kräver detta. Men om detta inte stämmer in på dig är Surface Pro 6 helt klart den mest imponerande 2-i-1-lösningen jag testat på hittills.

Proffsplatta från ett annat perspektiv

Surface Pro 6 kan inte lösa det huvudsakliga problemet för Windows 10 som surfplatte-system, att utbudet helt enkelt inte räcker till för att användas som surfplatta. Det är lite en motsats till Ipad Pro, som har vissa appar som räcker till för proffsanvändare men för få för att verkligen klassas som ett proffsverktyg.

Det som i slutändan håller Surface Pro 6 borta från en bättre utmärkelse är att designen med stödet och tangentbordstillbehöret helt enkelt inte fungerar bra med begränsade ytor. Oavsett om jag använt den hemma, på jobbet eller på resande fot har obekväm ergonomi varit ett konstant bekymmer. Det är synd, för ingenjörsmässigt och prestandamässigt är det ett väldigt imponerande paket.

Kanske får vi en smidigare design i Surface Pro 7, kanske tillsammans med USB-C. En kan bara hoppas.

Microsoft Surface Pro 6 – specifikationer

Skärm

12,3 tum
2 736 x 1 824 pixel
LCD/IPS

Storlek

11,5 x 7,9 x 0,33 cm

Kretsuppsättning

Intel Core i5-8250U
Intel Core i7-8650U
Intel Graphics UHD 620

Primärminne

8/16 GB

Kamera – fram

5 megapixel
Windows Hello

Kamera - bakre

8 megapixel
Dubbla mikrofoner

Lagring

128/256/512/1000 GB (internt)

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1
NFC

Batteri

13,5 timmar (uppskattat)

Portar

1x Surface Connect
1 x USB 3.0
3.5 mm hörlursport
1x Mini DisplayPort
Surface Type Cover-port
MicroSDXC kortläsare

Vikt

770/784 gram (Core i5/Core i7)

Övrigt

TPM 2.0

Visa mer
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.