Google rekryterar ingenjörer för Pixel-processor

Google har rekryterat ingenjörer från både Qualcomm och Intel till en intern grupp som antas utveckla egna processorer för bärbara enheter.

Processorn är den nya mobilen verkar det som. Hack i häl på andra jättar som Apple, Samsung och Huawei har Google börjat investera resurser i utveckling av egna processorer. Att kunna skräddarsy mjukvaran för den egna hårdvaran börjar bli något av ett måste i den hårda kampen om konsumenternas gunst, och det verkar som att Google nu lägger i en extra växel i arbetet med att ta fram egna processorer.

Googles nya processorgrupp håller på att etableras i Bengaluru i Indien, och uppges bestå av 16 ingenjörer som väntas växa ytterligare framöver. Gruppen har nyligen fått tillskott av ingenjörer från stora processortillverkare som Qualcomm, Intel och Nvidia. Detta är dock inte de första kretsarna Google kommer tillverka själva. Sedan tidigare har företaget tagit fram processorer för maskininlärning, kallade Tensor Processing Units (TPU), som används i servrar.

Google har också inkluderat egna hjälpprocessorer i Pixel-telefonerna, där Pixel 2-familjen introducerade Visual Core-kretsar som hjälper till med bearbetning av bild-data. Det är inte känt exakt vilka typer av processorer den nya processorgruppen kommer fokusera på först.

De kan utveckla processorer för Pixel-telefonerna, som sedan expanderas till serverprocessorer för Googles massiva serverhallar, men de kan också utveckla för båda dessa användningsområden om de lyckas anställa tillräckligt mycket ingenjörstalang. På konsumentsidan kan processorerna utöver mobiler även komma att användas i bärbara datorer och 2-i-1-enheter som nyttjar Chrome OS eller det kommande operativsystemet Fuchsia OS.

Utöver att egna processorer låter Google skräddarsy mjukvaran för hårdvaran på bästa sätt är egna kretsar också ett sätt att undvika den problematik Apple just nu dras med i bråken med Qualcomm. Att förlita sig på andra företag för nyckelkomponenter är riskfyllt sett till både tillgång och kontroll över produkten, och detta har sannolikt spelat in i Googles val att satsa på egen processorutveckling.

Med tanke på att företaget fortfarande rekryterar talang till projektet lär det dröja bortom höstens förmodade Pixel 4-lansering innan vi ser Google-processorer i konsumentprodukter. Kanske sker det lagom till att Pixel-telefonerna lanseras i Sverige (nej jag är inte bitter)?

Källa: Reuters

Kommentarer
4 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.