Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Stanford presenterar resultat från Apple Watch-studie om hjärthälsa

Över 400 000 personer deltog i en Apple-finansierad studie för att undersöka hur bra Apple Watch är på att upptäcka förmaksflimmer.

Historier om hur Apple Watch räddat livet på personer på olika vis har sedan klockan först lanserades lyfts fram av både Apple själva och media. Apple har bland annat med sitt ramverk Healthkit jobbat för att klockan inte bara ska kunna användas för att mäta aktivitet på olika sätt, utan också upptäcka medicinska åkommor som behöver behandlas inom vården. Hjärthälsa har varit ett fokusområde.

En del av Healthkit är möjligheten att genomföra medicinska studier med ett stort antal personer. Sedan november 2017 har universitetet Stanford genomfört en sådan studie, Apple Heart Study, som finansiellt stöttats helt av Apple. Målet var att undersöka huruvida en mobilapp som använder data från Apple Watch kan identifiera förmaksflimmer. Nu presenterar universitetet resultaten av studien. Värt att notera är att studien inte inkluderar den senaste versionen av Apple Watch med inbyggt EKG-stöd, utan den är gjord med Apple Watch Series 3.

Apple Heart Study har haft 419 093 deltagare från alla 50 amerikanska stater. Forskarna sammanfattar studien med att kroppsburen teknik på ett säkert sätt kan identifiera oregelbunden hjärtrytm som med uppföljande tester visade sig vara förmaksflimmer – en ledande orsak till stroke och sjukhusvistelser i USA.

Enligt Stanford fick 0,5 procent, omkring 2 000 personer, notiser om att deras hjärtrytm var oregelbunden under studiens gång. Personerna fick en digital konsultation med läkare och EKG-utrustning hemskickad för att följa upp hjärtrytmen under en vecka. Att det inte var fler personer än så som fick notiser, menar universitetet illustrerar funktionens förmåga att ge värdefull hälsoinformation till användaren – utan att ge för många notiser till användaren och skapa onödigt arbete för vården.

När Stanford jämfört Apple Watch-mätningarna med mätningarna från EKG-utrustningen visade det sig att 84 procent av gångerna som personer fick notiser av klockan om oregelbunden hjärtrytm hade de förmaksflimmer när notisen kom.

En tredjedel av studiens deltagare som fick en notis och som sedan följde upp med EKG-mätningar visade sig ha förmaksflimmer en vecka senare. Forskarna påpekar att eftersom förmaksflimmer är en periodisk åkomma som kommer och går, är det inte överraskande att det inte alltid upptäcks av ett konstant EKG som görs vid ett senare tillfälle.

Studien noterar också att 57 procent av de som fick en notis av Apple Watch valde att söka vård.

Källa: Apple | Stanford

Läs mer

Nyhet: Apples verktygslådor för hem och hälsa
Nyhet: Healthkit-appar dyker upp i App Store

Har du en Apple Watch Series 4? Diskutera dina erfarenheter i denna forumtråd:
Vi som köpt Apple Watch 4

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.