Så får du ut mest av din Apple TV 4K

Vi följer upp testet av Apple TV 4K och konstaterar att det idag är en av de bästa källorna för att strömma film och tv-serier. Men det kan kräva att du själv korrigerar en del av Apples inställningar.

Apple TV 4K, år 2019

Mediaspelaren Apple TV 4K släpptes i september 2017, och är därmed redan ett och ett halvt år gammal. Eftersom Apple har släppt en del uppdateringar av mjukvaran under den tiden har det hänt en del vad gäller möjligheten att få ut maximalt av den svarta lådan. Vi bad därför Geeks skärmnestor Thomas Ytterberg att guida oss igenom inställningarna för att få bästa resultat med Apple TV 4K.

Uppföljning och bildinställningar

När Apple TV 4K för första gången ansluter mot din tv kommer den att föredra en bildsignal ställd till 50 Hz. Detta är möjligtvis ett lämpligt val för dig som i första hand tar till dig ett europeiskt utbud byggt för 25 bilder i sekunden. Till exempel SVT Play. Men mindre lämpligt och rent av direkt olämpligt ifall du främst slukar filmtjänster som bygger på 24 bilder i sekunden, likt Netflix och Itunes. Men också mycket av Youtube som bygger på material i 30 eller 60 bilder/s. Risken är då stor för ryckig bild.

Är din TV kapabel att återge HDR, High Dynamic Range, kommer Apple TV 4K också aktivera HDR som standard. Då kommer allt annat material, det vill säga SDR, Standard Dynamic Range, alltid att genomgå en omvandling till HDR. Något som är mindre önskvärt av flera skäl, inte minst då att många TV-apparater inte är särskilt bra ihop med HDR och reproducerar bilden godtyckligt.

Detta var en den mest grundläggande kritiken mot Apple TV 4K när vi testade den hösten 2017. Matchar inte frekvenserna mellan HDMI-bildsignal och videon eller filmer riskerar bilden hacka och rycka. Omvandlas vanlig bild i SDR-format till HDR-format återges det med högst varierande kvalitet och ofta för mörk bild. Enda lösningen är då att manuellt ändra om videoinställningarna varje gång du växlar app eller tjänst. Vilket förstås är allt annat än idealiskt.

Apple var tack och lov oväntat snabba med att uppdatera Apple TV 4K med funktioner för att åstadkomma det som eftersträvas, det vill säga att låta bildsignalen matcha innehållet. Ändra frekvensen i bildsignalen efter frekvensen i materialet som ska visas. Aktivera HDR endast när materialet är skapat för HDR.

Starkt alternativ för filmtjänster

I efterhand kan vi konstatera att det var en bra ändring. Vi det bästa av båda världar. När matchning av innehåll väl fungerar gör det Apple TV 4K till ett av de starkaste alternativen för strömmande videotjänster. Inbyggda smart-TV-system fungerar är som regel låsta i frekvens och dynamiskt omfång, till exempel att de alltid kör i 60 Hz. Alternativa lösningar och produkter kommer mer eller mindre att tvinga dig till globala och manuella ändringar av frekvens och format. Eller inte ge några alternativ alls.

Däremot fungerar matchning av innehåll hos Apple TV 4K endast ifall apparna faktiskt utnyttjar funktionen vilket då långt ifrån alla gör. Netflix och Itunes gör detta och matchar bildsignalen efter innehållet. SVT Play och Youtube gör det inte. Därför måste du välja vilken grundläggande frekvens du vill köra för att minimera problemen med de tjänster som inte använder Apple TV 4K:s funktion för att matcha innehåll.

Exakt vilka tjänster som gör vad och fungerar på rätt sätt är en öppen fråga. Vi har här tittat på Netflix, Youtube, SVT Play och förstås film köpt och hyrd via Itunes. Vilka av de dussintals eller fler tjänster som finns och hur de gör är en öppen fråga men också en föränderlig fråga. Tjänste- och innehållsleverantörerna skulle kunna förbättra sina tjänster med den här funktionen.

Kommentarer
31 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.