Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Från klarhet till klarhet

Ipad Mini med Retinaskärm

Apple lanserade Ipad Mini utrustad med Retinaskärm och samma hårdvara som Ipad Air till mångas förtjusning. Den högre upplösningen på skärmen är precis vad som saknades, även om den inte är helt perfekt. 99mac har besök av den nya modellen i testlabbet.

Slutsats och omdöme

För mig är ett års väntan nu över. Retinaskärmen är precis som jag trodde pricken över i, det som saknades redan från början. Den stora snackisen om de sämre färgerna var inget jag märkte förrän 99mac:s skärmexpert Thomas Ytterberg visade mig och vi gjorde direkta jämförelser och så kommer det att vara för de allra flesta. Det är fotografer och andra som är beroende av "perfekta" färger som får titta på Apples Ipad Air istället.

För de allra flesta Ipad-användare finns nu två skärmalternativ att välja mellan, de två modellerna erbjuder likvärdig prestanda och batteritid, det handlar bara om vad du vill bära med dig. Utbudet av appar och tillbehör är också samma till båda. Ipad Mini som brukade vara den något sämre plattan är nu bara den mindre plattan, vilket är väldigt välkommet och kanske något oväntat.

Prisskillnaden mellan de två modellerna är 900 kronor och även om det är just precis nio hundralappar är det ändå tillräckligt lite för att göra det svårt att välja. Ta upp och känn på båda och låt magkänslan styra.

Ipad Mini blev min favorit för ett år sedan för att den erbjuder allt jag tycker om med min Iphone, men med en något större skärm, vilket underlättar vid exempelvis läsning. Den är smidig och går som ni ser ovan nästan ner i en jeansficka. Den väger just inget extra att bära med sig.

Dyrare än konkurrenterna

Ipad Mini med Retina börjar på 3 495 kronor, men 16 gigabyte räcker inte långt nu för tiden. Att gå på den största modellen med 128 gigabyte som vårt testexemplar är kanske inte heller är att rekommendera för den prismedvetne, men 32 gigabyte räknar jag nog som ett måste med tanke på hur stora flera av de populära apparna är nu för tiden.

Närmast till hands bland konkurrenterna finns Nexus 7. Den kommer med 32 gigabyte lagringsutrymme för omkring 2 700 kronor. Det gör Ipad Mini till ett klart dyrare alternativ, men för mig är valet enkelt. Det är för IOS-ekosystemet som jag betalar det där extra. Apple säger att det nu finns omkring 475 000 appar anpassade för Ipad och det verkar finnas en app för precis allt.

När vi testade Ipad Air anmärkte vi på att den större skärmytan inte utnyttjas i alla lägen. Ett exempel är mappar, det ryms samma antal appar som på Iphone, men ikonerna blir helt enkelt väldigt mycket större. De upplever jag inte på samma sätt i Ipad Mini, men IOS skulle helt enkelt kunna skalas bättre beroende på vilken skärmstorlek användaren har.

Fördelar
+ Retina
+ 4G/LTE-stöd
+ Mycket snabbare än föregångaren

Nackdelar
- En del färgnyanser är något för bleka
– Instegsmodellens lagringsutrymme i minsta laget

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.