Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kom igång med NAS-lagring

Som tekniskt nyfiken har du säkert kommit i kontakt med bokstavskombinationen NAS, men vad är det egentligen, vad har du för nytta av det och hur kommer du igång?

Installation och konfiguration

När du väl har din NAS och hårddiskarna på plats är själva installationen och konfigurationen relativt självklar. I fallet med Synology för du in hårddiskarna så att de ansluts till SATA-portarna och sedan skruvar du i skruvarna som håller lagringsenheterna på plats.

I fallet med QNAP avlägsnar du först två plasthållare som du placerar hårddiskarna i och sedan skruvar fast med tillhörande skruvar. Sedan är det bara att föra in plasthållarna till dess att plasthakarna på framsidan klickar i.

När detta är gjort kopplar du i strömsladden och ansluter NAS-enheten till din router via Ethernet-kabeln som ingår i paketet. Det sista steget för tillfället är att konfigurera NAS-enheten, något du kan göra genom att surfa in på den adress som anges på produkten eller i dokumentationen. Det är även möjligt att läsa in en QR-kod med mobilen eller surfplattan för att ta dig till konfigurationen på dessa enheter.

Konfiguration av NAS:en

Med allt inkopplat och förberett är det dags att konfigurera din NAS. Det kan göras på flera sätt. I fallet med Synology-NAS:en kan du antingen ladda ner applikationen Synology Assistant som hittar din NAS på nätverket och ansluter dig till den, eller så kan du surfa in på find.synology.com vilket ger samma resultat. När du hittat rätt klickar du på anslut vilket tar dig till inloggningssidan. När du ska konfigurera NAS:en kan du logga in som administratör, lösenordet är blankt första gången du loggar in, men det ska du ändra på pronto. I detta inledande steg får du även chansen att byta namn på systemet, där standardnamnet är Diskstation, i vårt fall ändrade vi till EkensNAS.

Väl inloggad möts du av ett skrivbord i stil med datorns gränssnitt, komplett med ikoner, fönster och småapplikationer (widgets). På skrivbordet hittar du bland annat ikonerna Pakethantering och Kontrollpanel. I Pakethantering lägger du till och uppdaterar nya funktioner i systemet, dit går du om om du vill lägga till en funktion som NAS:en för tillfället saknar. I Kontrollpanelen konfigurerar du systemet, och vi rekommenderar att din första åtgärd blir att öppna Kontrollpanelen för att konfigurera enkel extern åtkomst till din NAS via Quickconnect. Alternativet för detta hittar du med samma namn i Kontrollpanelen, och när du har aktiverat tjänster och registrerat ett Quickconnect-konto hos Synology kan du få åtkomst till innehållet på din NAS när som helst, var som helst. Processen är likartad om du väljer en NAS-lösning från QNAP.

Lägg till nätverksenheter

När du har installerat och konfigurerat din NAS-enhet är det dags att få åtkomst till den på dina olika enheter. Vi börjar med datorerna. Sannolikt så dyker NAS-enheten upp i Finder eller Utforskaren automatiskt då moderna NAS-operativsystem stöder nätverksprotokoll för OS X och Windows. Om det mot all förmodan inte skulle ske får du göra det manuellt.

I OS X Finder kan du snabbt få tillgång till menyn för att lägga till nätverksenheter genom att trycka in kommandot CMD+K. Du får då upp ett fönster där du kan skriva in en nätverksadress. Där ska du mata in namnet på din NAS-enhet samt eventuella underkataloger som du vill lägga till som separata nätverksenheter. Om du använder Windows är proceduren också enkel.

I Windows Utforskaren klickar du på Den här datorn och sedan Anslut nätverksenhet. Där får du sedan välja etikett för den nya nätverksenheten och till sist ska du skriva in samma nätverksadress som tidigare nämnts. När du har lagt till nätverksenheterna i filhanteraren kan du fritt flytta filer mellan datorerna och NAS:en efter eget tycke. Som exempel på hur nätverksadressen till en NAS-enhet ser ut tar vi vår NAS som exempel. Enhetens namn är satt till EkensNAS, och nätverksadressen till den blir då:

\\EKENSNAS\

Om du vill lägga till specifika underkataloger som separata nätverksenheter lägger du helt enkelt till katalogens namn i fönstret där du lägger till nätverksenheter. I vårt fall lade vi bland annat till följande underkataloger som separata nätverksenheter.

\\EKENSNAS\music\
\\EKENSNAS\video\
\\EKENSNAS\photos\
\\EKENSNAS\documents\

Med detta gjort kan du utforska innehållet i NAS:ens filsystem på samma sätt som du gör med innehållet på din dator.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.