Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide

Allt du behöver veta om USB‑C

USB-C börjar nu dyka upp lite varstans, både på datorer, tillbehör och även plattor. Vi går igenom och berättar allt du behöver veta om den nya tekniken. Nu uppdaterad med den senaste informationen!

Portar och protokoll

När ett företag skryter med att datorn är utrustad med Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen 2 och USB-C kan det vara svårt att förstå vad som är vad. Som vi beskrev är USB-C alltså själva porten, och övriga nämnda tekniker är olika typer av kommunikationsprotokoll. Ett protokoll är en teknisk standard för hur en viss typ av kommunikation ska ske och implementeras i hårdvaran.

Vilka protokoll som kontakten har stöd för avgör alltså vad den kan göra, som till exempel överföring av bild, data eller ström. En fördel med USB-C är att kontakten redan från början utformats för att kunna ha stöd för ett stort antal olika protokoll.

Ett exempel är kommunikationsprotokollet USB 3.1, som USB-C har stöd för som standard. Men USB 3.1 kan också finnas hos den äldre kontakten USB Type-A, och båda anslutningarna kan finnas på en och samma dator. En port av typen USB 3.1 Type-A brukar kännas igen på den blåfärgade klassiska USB-porten medan USB 3.1 Type-C är den mindre porten med rundade kanter.

USB-C-portar kan också användas tillsammans med äldre protokoll som USB 2.0, även om detta är ganska ovanligt. USB 3.1 Gen 2 är en senare version av USB-protokollet med ännu snabbare dataöverföring; upp till 10 Gbps.

Allt det här betyder att vad du kan göra med en USB-C-kontakt beror på enheten som har porten och vilka protokoll dess hårdvara har stöd för. Dessutom måste själva sladden ha stöd för dessa protokoll. Det är alltså möjligt att köpa en USB-C-kabel som inte har stöd för exempelvis Thunderbolt 3, fastän enheten du ansluter till har det.

Vad är Thunderbolt 3?

USB-C kan alltså användas med de olika USB-protokollen, som USB 2.0, USB 3.1 och USB 3.1 Gen 2, men också med andra typer av protokoll. Vi har redan nämnt Thunderbolt 3, men vad är då det?

Thunderbolt är ett hårdvarugränssnitt för anslutning av externa enheter som utvecklades av Intel. Thunderbolt förenade en snabb dataöverföring med överföring av bild genom stöd för protokollen PCI Express och Displayport. Thunderbolt 1 och Thunderbolt 2 använde båda Mini Display-anslutningen som kontakt, men Thunderbolt 3 har helt anammat USB-C som anslutning och utformats för den kontakten.

Thunderbolt 3 är alltså ingenting som finns automatiskt hos USB-C, utan måste vara inbyggt i hårdvaran. Gränssnittet består av kretsar på moderkortet som ger stöd för en rad olika protokoll över USB-C. En pryl som är utrustad med Thunderbolt 3 kan bland annat med PCI Express överföra data i hastigheter upp till 40 Gbps.

Många protokoll att hålla reda på

Något som ytterligare spär på förvirringen är den mycket röriga namngivningen som olika generationer av USB-tekniken har fått. Förutom att själva kontakterna heter olika saker verkar USB-standardens tre generationer ha döpts i syfte att skapa maximal förvirring. Se här bara.

Vi lämnar båda de gamla standarderna USB 1.0 och USB 2.0 därhän, och börjar med USB 3.0 som lanserades 2008. Överföringshastigheten var upp till 5 Gbps och kallades Superspeed. USB 3.1 lanserades 2013 och gav en överföringshastighet på upp till 10 Gbps, eller Superspeed+. Den lägre överföringshastigheten från USB 3.0 behölls och kallades då retroaktivt USB 3.1 Gen 1. Den nya snabbare överföringen fick namnet USB 3.1 Gen 2.

Slutligen 2017 lanserades USB 3.2 specifikt för USB-C-porten. Intressant nog är USB 3.2 bakåtkompatibel, och gör att kablar med USB 3.1 Gen 1 och USB 3.1 Gen 2 får en snabbare överföringshastighet på 10 och 20 Gbps, det vill säga dubbelt upp från 5 Gbps (gen 1) och 10 Gbps (gen 2). Enheter med stöd för USB 3.2 har börjat dyka upp, men är fortfarande inte särskilt vanligt.

Specifikationer över generationer

Generation

Hastighet

Port-typ

USB 3.1 Gen 1

5 Gbps (0,625 GB/s)

USB Type-A/USB-C

USB 3.1 Gen 2

10 Gbps (1,25 GB/s)

USB Type-A/USB-C

USB 3.2

16 Gbps (2,0 GB/s)

USB-C

Thunderbolt

10 Gbps (1,25 GB/s)

Mini-Displayport

Thunderbolt 2

20 Gbps (2,5 GB/s)

Mini-Displayport

Thunderbolt 3

40 Gbps (5 GB/s)

USB-C

Snabb och kraftfull laddning med USB-PD

Standarden USB Power Delivery, eller USB-PD, låter enheter få ström över USB-C på 100 watt, upp från maximalt 7,5 watt i tidigare USB-portar. Laddning kan också ske från en värdenhet till mottagarenhet oavsett typ. Exempelvis kan en telefon ladda en dator och vice versa. USB-PD innehåller även balanserad strömfördelning vilket innebär att de sammanlänkade enheterna bara drar så mycket ström som behövs.

Även här är det viktigt att tänka på att det inte finns något krav på att utrustning med USB-C ska ha stöd för USB-PD, eller att en USB-C-kabel ska ha det.

Att koppla till bildskärmar

När det gäller bildöverföring till externa skärmar måste vi konstatera att det inte heller här finns några krav på att USB-C-utrustning ska ha stöd för detta, så en billig USB-C-kabel kanske inte fungerar med video överhuvudtaget. USB-C-tillverkare kan använda standarder som HDMI och Displayport. Bäst att kontrollera utrustning och kabel innan köp alltså!

Om USB-C-kabeln har stöd för Thunderbolt 3 ingår däremot stöd för Displayport i det gränssnittet. Sett till upplösningar och bilduppdatering har Thunderbolt 3 stöd för anslutning av en 5K-skärm som uppdateras i 120 Hz eller två externa 4K-skärmar samtidigt som uppdateras i 60 Hz. Vad detta innebär är att en enda USB-C-port med stöd för Thunderbolt 3 kan hantera funktioner som att ladda datorn, överföra data till och från externa enheter samt skicka ljud och video till externa skärmar. Alltihopa samtidigt.

Kommentarer
41 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.