Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ont i handlederna och underarmarna

Tråden skapades och har fått 48 svar. Det senaste inlägget skrevs .
  • Medlem
  • City
  • 2007-01-24 11:19

Haha byta jobb, nja kanske inte rätt melodi men tål att tänkas på

Jag har provat så många möss att jag tycker alla ser likadana ut.

Vänsterhanden börjar bli svårt att jobba med, högerhanden sugs mot musen hela tiden och det är som att sluta med ett nikotinberoende, får se om jag överlever till lunchen.
Ska flytta på stolen och skärmen för att få mer stöd för armbågen kanske hjälper det. Får försöka pallra mig ner till apoteket och kolla in handledsstöden där, vet att jag testade ett när jag spelade badminton men det hjälpte typ ingenting.
När jag jobbar sitter jag på windows och snabbkommandon är typ lika jobbigt som att jobba med fel mushand.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-01-24 13:52

Mmmm, men jag fick kronisk muskelinflammation, och medikamenter som diklofenak hade ingen verkan. Det enda som funkade mot min kroniska muskelvärk var att byta jobb. Har endast minimala problem nu.

Ursprungligen av Mondo:

Mmmm, men jag fick kronisk muskelinflammation, och medikamenter som diklofenak hade ingen verkan. Det enda som funkade mot min kroniska muskelvärk var att byta jobb. Har endast minimala problem nu.

Diklofenak (Voltaren?) är bra när inflammationer ska läkas, det påskyndar betydligt t.ex. efter operationer. Men om man tar det utan att orsaken är fixad så är det ungefär som att tejpa över rostfläckar på bilen.

Kan tillägga att man lyfte lite på ögonbrynen när jag inte nöjde mig med det standardtangentbord som följde med Dellburken jag har på mitt jobb.

FWIW placera musen framför dig och inte vid sidan av tangentbordet, så att du kan använda den med armbågen i bordet. Då är belastningen på armbågen och inte axeln, och man har inte så många muskler i armbågen som man har i axeln

Rollermouse är ett sätt att helt komma ifrån musen, används av många på jobbet.

http://www.inventia.se/prod_ergo_htm/prod_ergo_roller.htm

har inga problem... DÄRFÖR att:
- byter mellan tangentbordet (laptop och applewireless)
- kör med 4olika sättningar på pekaren (ritplatta, mus, mus i vänster hand samt musplattan på laptopen (vad en sån nu heter))...
- 300h om året tyngdlyftning (vet dock inte om det har något med saken att göra med något är det som funkar)...

så ett tips är att röra på er litegrann... jag tror det kan vara bra.

Ursprungligen av northernlight:

- 300h om året tyngdlyftning (vet dock inte om det har något med saken att göra med något är det som funkar)...

så ett tips är att röra på er litegrann... jag tror det kan vara bra.

Tyngdlyftning är nog bra, det tränar ju handleder och armbågar. Synd att det är så tråkigt.

Men Norrskenet har rätt, rör på er på något sätt så ni tränar handlederna.

Motion är bra, men musarm etc. ska behandlas med motsatsen eftersom senorna är överansträngda i armarna.

So, don't get it wrong!

Ursprungligen av Svante S:

Motion är bra, men musarm etc. ska behandlas med motsatsen eftersom senorna är överansträngda i armarna.

So, don't get it wrong!

Nej det handlar väl mest om de som ännu inte är drabbade. Är man vältränad och tränar regelbundet kan man nog undvika att få ont.

Ursprungligen av Svante S:

Motion är bra, men musarm etc.

Tog en stund innan jag fattade vad du menade med Motion, satt o tänkte vad programmet Apple Motion hade att göra med sammanhanget...

  • Medlem
  • International user
  • 2007-01-24 18:13

Jag har i ngt ar haft problem med en 'latt' vark i handlederna da jag sitter vid datorn. En arbetskamrat lanade ut sin musmatta med inbyggt handledsstod och sen aven ett liknande stod att ha vid tangentbordet. Verken forsvann pa 5 minuter.

http://www.amazon.com/Belkin-F8E262-BLU-WaveRest-Mouse-Blue/dp/B00006BB7Y

(exempel pa hur de kan se ut)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-01-24 19:01

Märkligt nog får jag mindre ont när jag arbetar på en Mac än på en PC. En annan bra grej är IceMat, en musmatta av matterat glas. Suveränt!

IceMat

(Finns i vitt också.)

  • Medlem
  • Värmdö
  • 2007-01-24 21:34
Ursprungligen av Mondo:

Märkligt nog får jag mindre ont när jag arbetar på en Mac än på en PC. En annan bra grej är IceMat, en musmatta av matterat glas. Suveränt!

IceMat

(Finns i vitt också.)

OT: En av de bästa musmattorna som finns! MEN den ska ju se ut så här, customiserad av mig:

  • Oregistrerad
  • 2007-02-01 02:39

Har två tips:

* Radital Hästliniment
* Radital Isbalsam

...Funkar hur bra som helst hehe Dövar all smärta, och ja, även jag har denna idiotiska smärta (26 år gammal). Men inte fan tänker jag spela mindre. Får väl köpa vikter till min skivstång

Nu kommer jag och förstör, har själv RSI-problem och en sambo som är sjukgymnast så jag har fått en ganska bra genomgång om vad som fungerar och inte fungerar.

Liniment: Glöm. Liniment tränger in en knapp millimeter om ens det. I flera undersökningar har det visat sig vara helt effektlöst, även om det ger en mysko känsla på huden. Voltaren-gel och liknande fungerar bättre men lindrar bara symtomen.

Träning: Bra och förebyggande innan man trillat dit. Men har man inflammerade senor eller senskidor är det direkt olämpligt och kan förvärra problemen. Det gäller särskilt underarmarna. Börjar man ha lite ont bör man rådgöra med en ortoped, alternativt en sjukgymnast eftersom det är lättare att få tid där.

I övrigt är det jätteviktigt att man sitter rätt och ofta tar pauser för att stretcha och mjuka upp. Tänk dessutom på att det inte bara är RSI man kan drabbas av, ryggproblem är ännu vanligare och blir inte direkt bättre med tiden om man sitter som en ostkrok.

  • Oregistrerad
  • 2007-02-02 14:34
Ursprungligen av Samuel K:

Liniment: Glöm. Liniment tränger in en knapp millimeter om ens det. I flera undersökningar har det visat sig vara helt effektlöst, även om det ger en mysko känsla på huden. Voltaren-gel och liknande fungerar bättre men lindrar bara

Det funkar utmärkt på mig. Det dövar bra. Man får ju ta ordentligt hhee

Om det bara bedöver så kan det vara så att det förvärrar situationen eftersom du nu inte känner att det gör ont när du gör fel. Kan inte vara bra.

Själv så bytte jag till MS Natural Keyboard, vilket hjälpte mycket. Den gamla stilen som man kunde höja framkanten på (kanten mot mig) så att handleden blir rakare. De säljs vad jag vet inte mer, så jag köpte ett gäng. Har säkert 4-5 stycken ligger här. Men de strular med USB /PS2 bryggan jag använde så att det var lite svårt att använda på min Mac Pro.

Ursprungligen av bjelkeman:

OSjälv så bytte jag till MS Natural Keyboard

Det bästa tangentbord jag någonsin använt. Tyvärr skickade jag med mitt när jag sålde Windows-burken 2001 och blev Swticher. Köpte sedan efterföljaren, men blev besviken.

Det nya tangentbordet jag fick med en Windows-burk här på jobbet kunde jag inte använda. Alls.

Jag fick en Mighty Mouse och var glad att kunna scrolla på Mac-musen. Jocke varnade mig dock högljutt men jag bara fnyste. Nu har jag slängt bort den. Efter ungefär 7 månader så fick jag känninar i underarmen. De försvann efter jobbet, men tillbaka direkt på morgonen igen.

Nu är enkapps-musen utan scroll tillbaka och efter bara några dagar känns det bättre. Jobbar både vid Mac och PC och har två olika möss. Desstuom kör jag Windows-musen i andra handen.

***

Sitt- och ståbord borde vara obligatoriskt. På företaget där jag jobbar i dag går det att få, om man besöker sjukgymnasten och får ett intyg. Men det knorras ändå hos inköpsavdelningen varje gång ett ståbord är på ingående.

Samma sak är det med IT-avdelningen som har sin "standard" på prylar. Det finns helt sonika bara ett tangentbord att få. Passar det inte så är det privatköp som gäller. Eller att övertala sin chef.

/c, som om en månad byter arbetsgivare och är orolig att ståbord blir till ett minne

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-03-07 19:03

Apple hade ett ergonomiskt tangentbord också en gång i tiden. Kolla längst ner på den här sidan. Märkligt att tangentbordet, en av datorns viktigaste delar vid sidan av skärmen och musen, inte utvecklats mer på mer än 100 år. Vi är fortfarande kvar på skrivmaskinsstadiet.

Bevaka tråden