Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Nyoni

Nyoni

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Mac sedan -84, de flesta modeller. Nu G5 + PowerBooks (G4 Titan)
  • Registrerad 2007-02-15
  • Senast aktiv 2013-06-19
  • Antal inlägg 8

Foruminlägg

De senaste inläggen Nyoni har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-19 12:51

Det finns ytterligare ett problem som inte har nämnts (tror jag), nämligen att så snart som en myndighet eller organisation har fått i uppdrag att fördela något, så dröjer det inte länge förrän någon börjar laborera med fördelningens proportioner.

Det kan gälla politiska hänsynstaganden, gynnande av vissa kulturgrupper, eller helt enkelt deras egna åsikter om vilka som bör få mest.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-19 05:27

Radiotjänst... ja, det är lika fel.
Att jag KAN se deras skit har ingen betydelse, utan jag skall aktivt välja att göra det för att det skall vara rätt att ta ut avgift.

Låt oss anta att jag trycker upp tusentals flygblad eller tidningar och kastar in dem i folks trädgårdar - skall jag då kunna tvinga till mig betalning för dem?
Samma sak gäller för den "elektroniska smog", radiovågor och annat som de öser över oss - om jag inte får titta vad det är, så vill jag inte att det driver in över min trädgård. Håll det borta från min tomt! Vill jag ha något, så kan jag fråga efter det och betala för det!

Tekniskt omöjligt... men vadå? Det är inte mitt problem. Det som kommer till mig är allmän egendom, dvs också mitt. Vill de inte att jag skall kunna tyda det så får de väl koda det, eller något. Som sagt, inte mitt problem.

Myndigheter är minsann snabba att ta betalt för vad som kommer UT från min tomt, t.ex. regnvatten, trots att det inte är så lätt att undvika (förresten regnar det ofta snett, så det regn som rinner ut från min tomt har jag bara lånat...).
Nästa steg är väl att vi skall tvingas att köpa alla de dyrbara tungmetaller vi andas in via luftföroreningarna.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-18 12:59
Ursprungligen av BlackSmp:

Jag blev nyfiken och googlade:

http://www.government.se/sb/d/6143

Ja BlackSmp (och elfstr0m), det var intressant läsning men ungefär som jag trodde.
På universiteten stökade elevers kopiering till det lite extra, för kursledning visste inte hur många böcker de skulle beställa, eftersom vissa "skaffade själv". En stor del av det problemet är dock löst genom Print-on-demand, så kursledningen kan vänta till sista stund. Ett slags "just-in-time".

Men utöver att jag tycker att det är orättvist att belägga alla lagringsmedia med avgift, är att det är otidsenligt och en "konstgjord andning" som bromsar utvecklingen. Ibland kan det bli dubbelbetalning - t.ex. om jag betalat för det som jag laddar ner, och sedan skall betala en gång till.
Proportionerna upphovsrättsligt material som lagras på detta sättet minskar genom lagring i cloud, streaming osv. Systemen ändrar sig över tiden med ny teknik, och de som lever på det får hitta nya vägar att ta betalt, inom tekniken.

Ölkuskar drabbades när bilar ersatte bryggerihästar, och många kommer ihåg när DN:s typografer gick ut i strejk för att hindra DN från att skaffa datorer. Typograferna ville fortsätta att förgiftas av bly, för det var deras yrke. Men datorer kom ändå och deras yrke mer eller mindre försvann. De kunde bara försöka bromsa.
Teknik suger ibland för de som lever av något. En känd matematiker som hade ägnat halva sitt liv åt att räkna fram nästa decimal i konstanten Pi, han blev gammal nog att se hur en billig miniräknare fick fram påföljande hundratals decimaler på någon bråkdels sekund.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-18 10:51
Ursprungligen av BlackSmp:

Så vitt som jag vet så får du inte göra kopior av böcker och foton för eget bruk så det finns ingen legal kopiering att kompensera för.
Dessutom undrar jag hur många av oss vill kopiera en bok på 300+ sidor i en kopieringsmaskin... Det görs inte på en kafferast precis;)

Däremot så finns det ganska intressanta gör-det-själv projekt för att skanna in böcker och automatisera så väl skanningen såsom bladbläddringen - men då är man troligen inte ute efter kopiering för eget bruk utan för distribution i någon form av större skala.

Jag tror faktiskt att det är tillåtet att kopiera för eget bruk. Möjligen inte genom att en lag specifikt tillåter det, men åtminstone i praktiken. Som du säger, man kopierar inte frivilligt 300 sidor om det går att köpa ett alster på annat sätt. (Jag har dock gjort det, när jag hade köpt Mercedes service-pärmar för 1.600 kronor. Jag ville inte skita ner de dyra papperna, så jag hade bara kopior ute vid bilbyggandet).
Skolor och universitet har strikta regler vid kopiering av sidor ur böcker, t.ex. antalet på varandra följande sidor, max antal ur samma bok, osv.

Men det blir intressant då det gäller t.ex. www.issuu.com, där du gratis kan publicera dina alster. Det finns 11 miljoner publikationer, och 25.000 nya laddas upp per dag. Massor av dem är skannade kopior av copyrighted material, och de tillhandahålls sedan på Issuu:s servrar. Från början en dansk tjänst, men huvudverksamheten ligger numera i Palo Alto i Kalifornien. Jänkarna brukar vara snabba med stämningar, men såvitt jag vet har de hittills inte gjorts ansvariga för publicerat innehåll.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-18 10:15
Ursprungligen av BlackSmp:

Vad har högläsning med kopiering (digital såsom analog) att göra?

Alltså, jag gillar inte Copyswede mer än de flesta här men föredrar när man argumenterar på ett vettigt sätt med relevanta argument...

BlackSmp, då är det bäst att jag förklarar det för dig.

Relevansen ligger i bakgrunden till regeln. Här pratar vi om ett system, som motiveras med svårigheter att rättvist ta ut avgifter vid specifika tillfällen, ett system som drabbar alla eftersom man inte orkar lösa det problemet.

Ingen intressegrupp hade haft något emot kopiering om det inte handlade om spridning av copyright-material, oavsett hur spridningen går till och vilka media som används.
Lärarens högläsning må vara kuriosa men är ändå principiellt, ett litet exempel på att det alltid har förekommit sådan spridning även när man inte tänker på det. Och underförstått ett exempel på när det vore idiotiskt att jaga avgifter.
Jag kommer särskilt ihåg debatten som fördes i bandspelarnas barndom, och även om videobandspelare.

Men man "tänker på det" i många sammanhang, och tillverkar system som blandar in olika typer av rapport- och kontrollsystem som t.ex. STIM.
Jag kan för lite för att helt såga STIM, men delar av deras verksamhet har passerat gränsen för vad jag tycker är rimligt.

Det gäller bakgrundsmusik i affärer - det är "spridning" och därmed avgiftsbelagt. STIM har sina kontrollanter som reser runt och kollar.
Men man har inte bytt ut det mot en avgift vid etableringen av en butik, bara för att man KAN spela musik för kunderna.

Samma sak med "hissmusik", dvs bakgrundsmusik i hissar. Den är avgiftsbelagd, och STIM kollar.
Men man har inte bytt ut det mot en generell avgift på alla installationer av hissar, trots att en elak, snål och girig hissägare EVENTUELLT skulle kunna spela en låt för sina hissresenärer utan att betala provision till artisten.

Lika felaktig blir en generell avgift på hårddiskar.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-18 09:40
Ursprungligen av reboot81:

Dessutom, vari ligger logiken att avgiften för en 4TB hårddisk är den samma som en 80GB? Den förstnämnda kan i runda slängar användas för att privatkopiera 50ggr så många LP-skivor. Ett tecken på att det sköts av klåpare och inte av svenska politiker. Föreställ er att man bara betalar skatt/moms på de första 8 litrarna när man tankar bilen, eller moms endast på allt under 80kr?
Inte i konsumentledet ännu, men det är möjligt att lagra data i DNA, typ 700TB/g. Man kan duplicera en köpt bild/bok med sin skrivare, ska även den beläggas med avgift?

Nej det är dags att avveckla den här gamla stofilen. Vilket parti vill ha min röst nästa år?

Vadå "eller"? Jag förstår inte distinktionen mellan "klåpare" och "svenska politiker".
Svenska politiker ÄR klåpare, speciellt i det här sammanhanget, och dessutom styrda av sina egna snäva intressen.
Copyswede:s folk är förmodligen t.o.m. lite mindre "klåpare", men definitivt ännu mera styrda av intressen.
Ingetdera är någon garanti för att besluten blir rätt, snarare tvärtom.

Friheten att välja måste vara grundläggande. Friheten att göra rätt för sig, men också rätten att ha tillgång till teknologi.
Om den friheten samtidigt blir frihet att göra fel, så blir det ännu mera fel att åtgärda det genom att begränsa rätten till teknologin också för dem som som inte gör fel.
Undantag bör enligt min åsikt bara förekomma då det gäller säkerhetsfrågor, som t.ex. tillgången till skjutvapen.

Men här gäller det en grupps ekonomiska intressen, och en grupp som inte har monopol på ifrågavarande teknologi.
De får lösa sina problem på annat sätt.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2013-06-18 09:19

Detta tolkar jag som jag vill. Eftersom jag inte kan välja bort avgiften - den tvingas på mig - så tar jag den som ett "carte blanche" att kopiera så mycket som jag vill.
Att säga att detta täcker bara "tillåten privatkopiering" är bara löjligt, och dessutom oärligt eftersom det drabbar dom som inte kopierar alls.

Om privatkopieringen är "tillåten" - varför skall jag då betala på detta sättet? Det är väl lika tillåtet att skicka en hundring i ett kuvert, för de som till äventyrs skulle vilja göra det? Och om man tar något utan att betala, så är det väl INTE tillåtet?

Men den som tar betalt för något som inte levereras - den är en TJUV!
Lika mycket tjuv som den som tar utan att betala, till och med ännu mera eftersom det inte går att välja bort.
Har vi samma avgifter på kopieringsmaskiner?

Det första spridandet av copyright-material som jag personligen kommer ihåg, var från "roliga timmen" på lördagar i småskolan under femtiotalet - då satt min lärare och "spred material" genom högläsning ur en bok.
Inte fan fick författaren någon ersättning för det!
Det saknar relevans att det troligen var tillåtet enligt svensk lag - det gör det inte mera "rätt".
Nordkorea, Kina och Burma har också lagar där de ensidigt bestämmer vad som är tillåtet.
Det saknar också relevans att författarna troligen inte hade något emot högläsningen - det viktiga är i så fall om de var tillfrågade - och det var de inte.

Hur petig kan man bli? Enskilda måste själva få välja om de vill kopiera tillåtet material, och betala för vad som kostar.
Betalar de inte så är det inte tillåtet, och då skall de skyldiga ställas till svars - inte alla andra.
Det har heller ingen betydelse att det är svårt eller dyrt att få tag på de skyldiga.

För i så fall kan vi ju översätta det på andra fenomen, som t.ex. att en del politiker tar mutor.
Det är både svårt och dyrbart att bevisa vilka det gäller, men det fixar vi lätt genom att slänga alla politiker i fängelse, så är den saken klar!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2012-10-24 01:20

Jag fick det idag, och det berodde på Telenor.
Telenor suger, installationen håller mindre än en dag, så tappar den kontakt och felmeddelanden börjar komma.
Jag har ominstallerat minst 20-30 gånger per vecka.

1