Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
safir

safir

Medlem
  • Plats Uppsala
  • Registrerad 2001-12-20
  • Senast aktiv 2010-05-07
  • Antal inlägg 1193

Foruminlägg

De senaste inläggen safir har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-25 09:33

Tack, Kalle, jag väntade på det.

Det första man måste veta är om detta är en kommunal skola, då är det ju kommunen som är ägare av licenserna och då ska ärendet hanteras den vägen (dvs. med kommunens centrala IT-funktion och kommunens jurister).

När man ändå är inne på offentliga saker, kom ihåg offentlighetsprincipen vilket också innebär att vem som helst kan begära ut utdrag om tex. vilka licenser en skola äger. BSA (via någon svensk representant) skulle således begära ut detta enligt offentlighetsprincipen. Myndigheter har skyldighet att snarast lämnna ut offentlig information förutom sådant som är sekretess (vilket man knappast kan klassa detta som).

Det andra är att BSA brukar agera först efter tips där standardagerandet är att antingen skicka ut en begäran om redovisning av licenser. Visst kan man ju då vägra, men sannolikt kommer BSA då att stämma skolan/kommunen då i enlighet med Rickards beskrivning. Redan här börjar det bli lite jobbigt, för de flesta kommuner och företag vill inte ha någon "badwill".

Slutsats; Man måste ha järnkoll på sina licenser och alla klienter på företaget/skolan.

En liten brasklapp också, det är nog lika vanligt med "överlicensiering" som det är med "underlicensriering". Många företag köper in licenser i onödan när man inte har koll på vad man äger. Ofta kan det ju ligga kvar gamla outnyttjade licenser och skvalpa utan att någon riktigt vet det.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-19 09:32

Eftersom det funkar när ni inte kör kryptering tror jag att det är bandbredden som inte är tillräckligt. Man måste komma ihåg att en trådlös uppkoppling väldigt snabbt degenererar i hastighet om man inte har perfekt täckning. En 11 Mbit/s hamnar fort neråt 1-2 Mbit/s vid lite sämre mottagning. Lägger du sedan på kryptering så ryker ytterligare en hel del bandbredd, WPA drar nog lite mer än WEP. Detta kombinerat tror jag kan ge fenomen som ni beskriver med kortare avbrott. Nätet blir helt enkelt överlastat. Ett trådlöst nät har inte så fantastiskt bra prestanda som man tror...

Vad har du för täckning? Är det inte absolut max kan du räkna med en rejäl reducering i bandbredd, sen ska du dessutom kryptera överföringen vilket gör att det blir ännu mindre kvar för överföringen.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-19 09:24

Samma här, det funkade med SEB och Telia (i Firefox) men jag fick göra om det ett par gånger, installationen är inte riktigt bra. Men när man väl lyckats funkar det utmärkt sedan.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-17 11:40
Ursprungligen av Lm:

En IT-Policy kanske är ett bättre första steg?

Jo, det är alltid rätt att börja med tydlig information om vad det är som gäller.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-16 23:35
Ursprungligen av bossep:

Ekonomiskt vansinne, jag vet men jag är oerhört frestad att slänga in en 2x1.8GHz Sonnet processor i min G4 DA. Har redan ett ATI 9800Pro och 1.5GB RAM. Har förnärvarande ett Sonnet 1.2GHz kort.

Jag har sett en del utlåtanden där såna som "bytt upp sig" från typ 1.0-1.2 Ghz inte tyckt skillnaden varit astronomisk. Speciellt inte om man sitter på en modell med L3-cache och byter till 1,8 med bara L2-cache. Vill bara säga det. Däremot blev min QS som Mr Jekyll när den hoppade upp från 1 X 733 Mhz till 2 X 1,8 Ghz men det kanske inte är så konstigt. Skulle du byta upp dig och med tanke på ditt grafikkort och internminne skulle du nog matcha någon av den enklare G5:orna i prestanda, tror jag.

Att det går att få en gammal maskin att fortsätta leva några år till lockar en hel del, gillar inte att behöva skrota fullt funktionsdugliga grejer (dessutom får man mängder med skrot ståendes hemma...)

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-16 23:10
Ursprungligen av Anden:

Allt var ok utom lösenordet... De jag bor hos gav mig fel. Konstigt att jag stod som uppkopplad trots att lösenordet var fel... Jag gick in i adminverktyget för routern och hittade rätt lösenord. Nu funkar det utmärk.

Tack alla för er hjälp. Är inte så haj på nätverk men jag lärde mig en del denna gången.

A

Bra att det fixade sig.

Det är inte konstigt att det ser ut som man är ansluten fastän man har fel nyckel. Möjligen skulle man önska en dialogruta som sa nåt i stil med "felaktig WEP-kryptonyckel".

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-16 13:14
Ursprungligen av frazze:

Fast förresten... När det gäller just BankID så behöver du inte plågas med Netscape och/eller Mozilla eller så. Det lirar bra med Safari. Jag har gjort detta sedan tidig 10.3-tid med Safari 1. Mitt BankID fick jag genom SEB - faktiskt utplockat med Safari då. När jag sedan skulle förnya det, eller rättare sagt plocka ut ett nytt för det gamla hade gått ut - ja, då gick det inte längre med Safari för jag hade bytt till SHB under tiden. Men Windows fixar genereringen och sedan flyttar du över mappen (med tre filer) och kör vidare med Safari.

Men du är fortfrande hänvisad till Netscape för inloggning med namn. Nöjer du dig med skraplotter fungerar Safari.

Det kan aldrig ha varit SEB för dom har aldrig använt Bank ID. Däremot kan man via SEB:s internetbank få en e-legitimation som faktiskt efter många om och men funkar i Firefox. SEB har annars som bekant använt dosor med engångslösenord.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-16 12:47
Ursprungligen av bollman:

Varför skall det vara så svårt att sätta priset på bredbandet efter hur mycket man använder? Jag menar, den som surfar normalt och tar hem lite systemuppdateringar kommer väl sällan över 2-3GB/månad. Sätt en gräns där och sätt en rejäl avgift per MB över gränsen, typ 1kr/MB.

De som inte fildelar behöver ju då inte betala något och de som fortsätter får betala för sig. Inte direkt ett kontroversiellt beslut enligt mitt tycke.

Är inte priset för olika bredbandslösningar satta efter hur mycket verklig bandbredd som kundkollektivet nyttjar, tror du? Om alla som har bredband på 8-10 Mbit/s eller mer skulle minska sin nyttjandegrad med 50% skulle inte priset minska på uppkopplingen då? Prismodellerna är ett sätt att trixa med siffror. Men jag kan stödja ditt förslag om man tar bort den fasta avgiften, då kommer avgiften för bredband att slå direkt mot dom personer som sitter och laddar ner flera DVD i veckan. Däremot vill inte jag ha en lösning med både fast pris och rörlig avgift. Det får vara antingen eller, enligt min mening.

Intressant reflektion i detta var att NetNode mätte upp en minskning i Internettrafiken i Sthlmsområdet med 8Mbit/s den första dagen efter att PirateBay stängdes. Räkna ut hur mycket data det blir per timme/dygn/månad/år så inser man att verksamheten har sjuka proportioner.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-15 07:41
Ursprungligen av PAW:

b- eller g-stöd? Lessen om jag verkar rudis, men jag är inte så säker på vad det innebär. Hursomhelst så är det ju alltså så att allt fungerade klockrent fram till att jag bytte hårddisk (skruvade i en större hårddisk) och gjorde en nyinstallation. Först därefter uppstod problemen med airport-inloggning...
Om jag byter tillbaka till den gamla hårddisken är allt igång igen som vanligt utan problem.

b syftar på 802.11b-standarden som ger max 11 Mbit/s trådlöst
g syftar på 802.11g-standarden som ger max 54 Mbit/s trådlöst

Det är nåt tjall med kryptonyckeln, byt lösenordet i basstationen till ett nytt och prova, alternativt döp om basstationen och gör en helt ny nätverksinstallation. På något sätt har kryptonyckeln du använder blivit korrumperad, eller också anger du fel nyckel. Du har gjort en ny installation vilket således innebär du blivit tvingad att knappa in WEP-nyckeln igen, rätt uppfattat? Har du kollat att du ställt in rätt typ av nyckel. När jag skrivit in nycklar i hex. så har jag också markerat att det är en tex. 128-bitars hexnyckel. Står det i fel läge kommer den inte att tolka din nyckel rätt. Vad anger du lösenord eller hex? Kolla att datorn förväntar sig en nyckel i det formatet!

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-15 07:34

Du menar väl Ghz och inte Mhz, eller?;)

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 20:16
Ursprungligen av MCarlsson:

Tack för alla tips. Jag har med VaCums hjälp konstaterat att jag har en Gigabit Ethernet.

Priset på en Powerlogix dual 1.0ghz ligger på ca. 300 dollar, medan en OWC singel 1.4 ghz kostar 259. Powerlogix kort kräver dessutom en ny firmware -> Os9...

Jag har inte hittat några direkta jämförelser mellan de här korten men 1.4:an känns rent spontant som det bättre alternativet.
Jag läste nånstans att dubbla processorer kräver anpassad mjukvara och att det inte nödvändigtvis betyder en dubbelt så snabb dator.

Dual vs. Single har förmodligen diskuterats förut och vi behöver inte älta mer för min skull.

Nu vet jag trots allt vad jag har för dator och vilken uppgradering jag ska köpa. Tack för hjälpen!

Ett kriteria man kan titta efter om man tittar efter satser som ligger mellan 1.0-1.4 Ghz är att kolla så att du får en där CPU-erna har L3-cache vilket påverkar prestandan mycket.

Angående nyttan av dubbla CPU så tycker jag det räcker med OS X i sig och Apples programvaror. Sen har vi ju Photoshop också. Multitaskingen blir också bättre även om inte alla program har direkt stöd för dubbelpropp.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 15:31

Kan du ha en konflikt med något annat nät i samma fastighet, som ligger på samma kanal? Har du ett unikt namn på nätverket (SSID) eller heter basststationen typ default. Om det sistnämnda kan det ju mycket väl finnas något annat nätverk i närheten som den hittar när du lämnar rummet och som den försöker gå via (men misslyckas). Dock borde du ju få kontakt med internet när du sätter i sladden när du kommer tillbaka.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 15:24

Om din router är DHCP-server så kommer det inte att funka att köra på manuella IP-ummer under airporten heller. Vad du behöver få Airporrten att fatta är att den inte ska etablera ett eget nät utan att den ska ligga under routerns DHCP. Nu vet inte jag om Airport stödjer sån teknik. Alternativet vore att göra tvärsom, att sätta airporten före routern och låta airporten dela ut IP-nummer och få routern att förstå att den inte ska dela ut IP utan bara kanalisera vidare. Frågan är om dina burkar klarar av sådana typer av inställningar.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 15:10

Helt klart har du problem med kryptonyckeln till trådlösa nätet.

För det första spelar Mac-adressfiltrering ingen roll då den går på den unika adressen på ditt trådlösa nätverkskort, och denna ändras inte vid byte av hårddisk.

Hur har du kopierat över systemet, har du "klonat" systemet med något verktyg?

Jag skulle kuna tänka mig två angreppssätt:

1. Kloningen av operativet har ställt operativet i fel språkläge (tex. US istället för SWE) och därmed blir ditt lösenord "fel" när du skriver in det. Kolla språkinställningarna.

2. Inställningsfilerna för trådlöst nätverk har blivit korrupta vid kloningen. Gör en helt ny installation av nätverket, döp om basstationen till något nytt (SSID) och ett nytt lösenord, anslut datorn till ett nytt nätverk med den nya SSID:en och det nya lösenordet. Ett alternativ är att kasta de filer som skulle kunna vara fel, men eftersom jag inte är hundra på vilka det är just nu och inte sitter så att jag har tillgång till en Mac skulle jag prova med en ny installation istället. Dessvärre innebär det att du även måste lägga om nätverksinställningarna i den bärbara också.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2006-06-14 14:50

Checklista:

1. Kolla om basstationen delar dynamisk IP (DHCP) eller fast IP. Om fast IP se till att välj ett unikt IP-nummer i rätt serie. Se till att datorn är inställd för att ligga i ett lokalt nät med DHCP-server.

2. Kolla säkerhetsinställningarna i basstationen. WEP kan köras med 40 eller 128 bitars krypto och kan anges med olika typer av nycklar, antingen lösenordsbaserade eller hexadecimalt. Om hex är längden olika beroende på om det är 40/128-bitar (tror det är typ 23 tecken i hex för 128 bitars nyckel).

3. Kolla om basstationen har filtrering på Mac-adresser (nätverkskortets adress) Om ja, se till att ta reda på din Macadress på det trådläsa kortet (Äpple-Om denna dator, titta på hårdvara) och se till att detta korts macadress läggs till i listan.