Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Freddyfena

Freddyfena

Medlem
  • Plats International user
  • Sysselsättning Fridyker och spelar uv-rugby Jobbar mycket med mail, dokument, egna tagna digital bilder och layoutprogram. Har då givetvis insett att jag behöver en riktig dator för ändamålet...
  • Registrerad 2005-02-24
  • Senast aktiv 2021-11-07
  • Antal inlägg 34

Foruminlägg

De senaste inläggen Freddyfena har skrivit i forumet.

Hei!
Tack för svar så långt
Min far har provat med tilldelad DNS og 8.8.8.8 utan att det hjälpte. Vid ping av 8.8.8.8 får han svar, så det är ju interessant.
VPN som används är Windscribe och Cyberghost, men de är som sagt avslagna.
Så det hela är fortfarande et mysterium. Ska fortsätta felsöka i morgon. Men det är inte lätt att guida en gammal person på distans...

Hei
Min far har en Mac min från 2014 med fusion disk.
Helt plötsligt kommer den inte ur på nätet, trots att den får en ip adress. Alla andra datorer, telefoner og paddor har nät. Mac mini använder vanligen nätverkskabel direkt till routern, men har också testat Wifi utan resultat. Har startat om modem, router och dator flera gånger. Samma problem uppkom för några veckor sedan men då hittade Mac minin ut på nätet själv til slut. Men denna gången har verkar det inte gå, har provat flera i dagar.
Antivirusprogram och vpn program är avstängda.
Någon som har nåt tips?
En sista utväg är ju förstås att formatera och installera om Big Sur

Ah, tänkte Macbook Pro...
På en 13" Macbook är det ju dunderenkelt...

Som sagt så rekommenderar jag inte en Seagate: ST9500420AS men det kan ju vara att jag misslyckades med dämningen om det nu går att göra det...
Däremot om du nu gör ett så stort ingrepp i den (tar typ 1-2 timmar att byta disk) så välj det bästa: en SSD alt en SSD hybrid. Seagate momentus XT är jag ganska nöjd med. Bra avvägning mellan prestanda och storlek...idag.

Ja, precis, har för mig att när jag bytte disk så låg det en flatkabel som så bra täcker hålet på den nya disken. lätt att missa men lätt att fixa.

Mig veterligen ska 2.5" diskarna vara kompatibla, så länge det är SATA. Vad som möjligen kan vara ett problem är det lilla "andningshålet" som inte får täckas över.

För övrigt är jag rätt missnöjd med min ST9500420AS Seagate Momentus (2.5" SATA 500GB 7200RPM, 16MB cache) som jag bytte till för ca 1 år sedan i min MBP 15", den låter så mycket att datorn måste stå helt plant på en gummimatta för att jag ska stå ut med den. Ställer jag den lite "fel" så blir det resonans. Jag trodde ett tag att grannen glömt sin bil på tomgång utanför...

Däremot köpte jag nydligen en Momentus XT | 7200 RPM | Seagate till min frus MBP 13" unibody och den är mycket trevligare, tyst och känns snabb (högst ovetenskaplig bedömning dock).

Jag kör Paragon och har alltid lidit av mycket långsam överföring, misstänker att den kör på USB 1.1.
Dessutom funkar USB-minnena dåligt på pece, eller som oftast inte alls.
Och det är ingen skillnad nu med SL

Om man kan köpa Applecare för 1/3 av priset på ebay så varför inte...
Jag köpte nydligen ett batteri till en MP och ett till en MPB för ca 400 kr/st på Ebay (av Uknextgen). MP-batteriet verkar helt ok, men har dålig passform. MPB-batteriet blev mycket snabbt dåligt, 50% kapacitet kvar efter 2 veckor, dessutom utlovades 5800 mA men det var bara 5500 mA. Jag skickade tillbaka det och hoppas nu på ett bättre. Kom sedan på att jag inte har en Apple originalladdare (köpte min MPB beg) utan det är en "replacement charger" på 85W, model A1172. Misstänker alltså att den laddaren tog kål på mitt nya batteri, då även mitt gamla gick en relativt kortlivad död till mötes. Återkommer ev med mer info.

Ja, batteritiden har minskat något.
samtidigt som det i vissa fall är ändå rätt irriterande att ha en brummande 7200 varvare på med fullt ös när man surfar eller annat som inte kräver någon prestanda.
Någon som känner till något program för mac som kan justerar varvtalet på hårddisken, vet att det finns för pece? Har förstås googlat, men gett upp just nu.

Har gjort en liten koll på vad som finns på marknaden, kollade tester, läste på forumet här och mailade även WD och frågade om det fanns en 500 GB i black serien inom snar framtid, men icke...
så ...
I lördags kväll roade jag med att skruva isär min MPB och installera en Seagate Momentus 2.5" SATA 500GB 7200 rpm:-)
med hjälp av en guide på nätet tog det ca 1 timme och då passade jag även på att skruva åt gångjärnen till skämen!

På den nya Momentus-disken finns det ett hål som inte får lov att täppas till, och så klart går det en flatkabel precis ovanpå hålet! På den gamla disken är hålet placerat på andra sidan. Fick lägga en liten distans emellan så att hårddisken kan andas, antar att ni andra tänkte på detta ;-).

Jag bytte ut min powerbook G4 1.33 Ghz till en bättre beg. MBP 2.16 GHz i somras, som sedan fick SL och nu en ny hdd. Har då upplevt trevliga och distinkta prestandaökningssteg även om en ny hdd inte utgör den största skillnaden så är det en klart märkbar och välkommen kick.

Angående oljud, så kan jag klart höra att hårdisken spinner lite högre än den gamla. Dessutom om datorn inte står helt plant kan det gärna bli lite resonans. Upplevelsen är ju dock mycket beroende på omgivande ljud och hur den är placerad. För den känslige kan ett gummiunderlägg kanske vara en ide.

Efter en hel del övervägande så valde jag en c702 trots att tangenterna är det sämsta jag har varit med om sedan 1995, men jag har ju inte köpt telefon för att fingra på den såå mycket...

Fortfarande har iSunc inte stöd för c702. Det är märkligt att iSync ligger så mycket efter, c702 har ju funnits ett tag nu...
Dock kan man alltid ladda ner gratis från SE-sida:
http://www.sonyericsson.com/cws/support/softwaredownloads/detailed/sonyericssonisync/c702?lc=sv&cc=se

Förresten är det någon som vet hur man får bättre noggrannhet än ett par kilometer på GPS:en?
En vanlig väg-GPS har en noggrannhet på ett par meter alltså 1000 ggr bättre!!

Så, då har jag köpt en externt Antenn från Quickertek, kostar ca 1400 kr och installationen tog ca 1 timme.
Detta löste mitt problem med räckvidden och jag kan surfa från nästan var som helst i vårt betonghus :-).
Jag ansåg att jag inte hade mycket val då jag har ganska tjocka betongväggar + att jag har dålig erfarenhet med trådlösa "extenders" då detta ökar antalet felkällor vid problem.

Det är dock tveksamt om det är värt pengar + besvär för en sådan antenn eftersom man idag lätt får tag på en router med bättre räckvidd för under 1400 kr.
Om jag nu ska vara lite efterklok så skulle jag ha valt en annan router från början...

Jag hade samma problem.
Jag stängde ner antivirus + XP:s brandvägg.
Då helt plötsligt fick jag massa Apple uppdaterigar.
Efter omstart så funkade det, trots att brandvägg och antivirus var på...

På vilket sätt uppenbarar sig problem med en HDD med röreelsesensor som krockar med macbooken?
Jag har bytt till en Samsung SpinPoint 250GB 2.5" SATA och macbooken kan till och från kännas buggig och hackig, t.ex. så hackar uppspelning av film från hårddisken, men aldrig från ett USB-minne! Den känns som en peze helt enkelt!