Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Sven-Erik

Sven-Erik

Medlem
  • Plats Järvsö
  • Registrerad 2005-03-07
  • Senast aktiv 2013-12-18
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen Sven-Erik har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Redaktionen:

Utvecklaren Jeff Keacher har med hjälp av en Raspberry Pi och väldigt mycket tålamod lyckats koppla upp sin Macintosh Plus på internet.

Läs hela artikeln här

Vad jag minns köpte jag min Macintosh Plus 1985 eller kanske tom 1984, dvs det år den introducerades på marknaden. Den startar fortfarande, men jag har tangentbordet någon annanstans så jag kan inte se när första dokumentet skrevs på den. Jag köpte den begagnad för 17000:- av en av de första Mac-ägarna i Sverige. Det var lite dyrt mtp den lilla skärmen, men lite kuriosa:
GraphiSoft kodade första versionen av ArchiCAD på plusen. Ganska mycket kod jämfört med MacWrite...

Ok, tack! Så FileMaker Go + mina FMP-dokument är det enda som användaren behöver? Du kanske också kan tipsa om hur man konverterar REALBasic-prgm till appar i iOS.

iPad är ju perfekt för en massa pedagogiska OCH psykologiska sammanhang. Nu undrar jag vad jag minimalt sett behöver för att överföra (om det går) några runtimer till paddan.

Jag använde FMP för en forskningsdatabas när jag var nybörjare. Men använder det det nu för några tester (s.k. MCI-test) och för resultathantering av tester. Då frångår jag Peters principer och använder repeterade fält. :">

Jag har inte varit på forumet på länge. Har sedan sist blivit pensionär, trots tio år kvar till FR:s idealålder och har egentligen hur mycket tid som helst att jobba med ett projekt som legat nere ett tag. Det handlar om paketering av mina tester för diagnostisering av MCI.

Vad är då det? MCI är ett förstadium till demens, men behöver inte leda till det. Det betyder Mild Cognitive Impairment och skiljer sig från diagnosen Subjective Cognitive Impairment.

När man diagnostiserar så betyder de neuropsykologiska testerna minst lika mycket som MRI-bilder, blodflödesmätning i hjärnan, EEG och dylika hjälpmedel. Psykologer har traditionellt varit skeptiska till användning av datorer, men intresset ökar. Alltför många psykologer är fortfarande teknikfientliga Freudanhängare...Själv har jag en inriktning som äör en vidareutveckling eller syntes av BB Murdock, Julius Kuhl och Anderson.

1995 utformade jag mitt första neuropsykologiska test, Male Faces. Som gammal Macentusiast använde jag HyperCard som språk. Mitt allra första program var ett grammatikspel. När jag var distributör för CAD-system, så behärskade jag endast GDL, HC och FileMaker. Några år senare skaffade jag REALBasic eftersom jag behövde kompilera för PC. Sedan utvecklade jag tillsammans med logoped Per Östberg ett antal "snurror", dvs test av semantiska, fonologiska och ortografiska förmågor.

Med iPad finns nu en lätthanterlig testapparat. Har tyvärr inte hunnit porta mina applikationer till iPad, men det är förstås hp. Mina program är så pass små, så det borde inte vara någon större grej. Väntar på den dag, då man kan trycka iPaden mot iMacen och ge ett muntligt kommando: "Konvertera!"

Tyvärr har jag haft lite för många järn i elden...

På forumet diskuterar jag också gärna musik, dvs allt utom _ _ _ och _ _ _, inte heller _ _ _-_ _ _ eller _ _ _ _ _ _ _ _ _ _.

Jag trodde i min enfald att REAL Software skulle ha stöd för FileMaker Pro, dvs en bra koppling mellan dem. Tyvärr...

Tänkte nu att jag nu som pensionär skulle ha lite mer tid för att få de här programmen att funka ihop både på Windows och OSX. Hur?

Eftersom jag efter en kurs konstaterade att SQL var ointressant, så vill jag inte ha några svar typ "Enkelt, exportera till SQL..."

Grejen är att det fungerar alldeles utmärkt att skicka resultat från RB-programmen till FMP-applikationerna , likaså att starta snurran inifrån FMP-applikationen. FMP-applikationen ska helst vara en runtime.

Behöver diskutera lite idéer med någon som pysslar med både RB och FMP. Jag kodar sällan.

Idag, eftersom jag har en G4 med gamla filer på ett skrivbord.

Hur överför man från keyboard (har CASIO CTK-731) till Logic?

Om du får napp, så meddela det här snarast. Skulle vara intressant att se hur man uppfattar den tid som gått i relation till den fysiska tidsåtgången.

I alla små program som jag gör ingår tidtagning. Den lilla rutinen borde man ju kunna lägga in i
ett idiotlitet program som dras igång av ett litet manus. Problemet är att jag är så rudis när det gäller system, annars skulle man ju vilja ha en sån liten manick...

Kolla in alla nya REALBasic program. I RB mäter man i mikrosekunder, ganska noga. Har själv inte TID med det här...då jag påpassligt nog försöker sätta mig in i Hannes Eislers teori om parallella klockor. Det tar verkligen TID, om man bara har ett gammalt AB i matte...

Tänkte börja med att visa mig från min lite mer missnöjda sida:

Läste idag i fackorganet Skolvärlden nr 5 att man efterlyser innovativa lärare. Förutsättningen var tyvärr att den innovative använt någon av Pyttemjuks produkter för sin innovation. Det gjorde ju att jag surnade till och skickade en riktigt gnällig insändare till tidningen ifråga. Nedan är ett litet utdrag ur min alltför vänliga insändare till Skolvärlden.

"Det är ju väl känt att Pyttemjuks hela affärsidé går ut på att köpa upp innovativa programföretag för att sedan lägga ner dem.

Så har det varit ända sedan den beramade starten för 25 år sedan då Bill G med hjälp av sin kompis kopierade CPM och fixade till det så att det blev IBM-kompatibelt och världsomspännande. Därefter har Pyttemjuks strategi gått ut på att tvinga in windowsanvändarna bland sina egna mediokra produkter, t ex Word. Enligt min uppfattning borde Pyttemjuk ställas inför rätta för allt det lidande (och dödsfall till följd av hjärtinfarkter) som detta ökenhack ställt till med. Det är ju också ett av få program som många människor verkligen hatar. Allvarligt."

Så långt mitt missnöje med Pyttemjuk. Orkar inte surna till mer på dom.

Annars är väl min första fråga på forumet: Hur kan det komma sig att Pages och Keynote går att köpa för 79$ tillsammans? Var är haken? Jag köpte iLife för c:a 400 kr? Då ingick fyra program. Är det inte lite väl billigt???

Det känns ju lite fel när man tvingas medge "Äh, jag har bara använt ett par 100-kronorsprogram!" Det ger ju inget affärsmässigt intryck precis, när någon kommer och frågar hur man burit sig åt.

Nej, program ska kosta det de är värda.

Varifrån kommer förresten den sjuka idén att program nödvändigtvis ska vara värda det de kostar? Så är det ju inte med Word.

1