Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mattias H

Mattias H

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2005-05-17
  • Senast aktiv 2012-05-27
  • Antal inlägg 411

Foruminlägg

De senaste inläggen Mattias H har skrivit i forumet.

Smarta spellistor borde väl göra det du efterfrågar?

Jag har precis samma problem. Det dök upp från ingenstans. Råskumt. Me not like.

På tal om utbud så försvann plötsligt Tool från Spotify igår. Lite irriterande, tycker jag.

Sen är det lite skumt att varken Pink Floyd (ok, det finns två låtar) eller Led Zeppelin finns representerade på Spotify.

Men jag antar att de kommer...

Problemet numera löst genom GutenPrint.

Jag misstänkte att Applescript skulle föreslås, hade hoppats det fanns färdiga lösningar, men får krypa till korset och ta mig en titt på Applescript.

Är det möjligt att schemalägga en sändning av epost i Apple Mail? Med andra ord, jag vill kunna skriva ett mail idag och sen ställa in så att det skickas vid ett förutbestämt tillfälle, säg kl 15.30 14/11 2008 eller liknande.

Och om inte Mail klarar biffen finns det andra program som klarar det (utan alltför mycket tricksande)?

Det beror med största sannolikhet på dålig media, alltså de filer du laddat ner. Har haft liknande problem med taskigt rippade mp3or jag själv gjort. Det är alltid en chansning att ladda ner och man kan knappast begära mycket mer heller. Har man köpt dem, via itms eller liknande, blir det ju en annan sak. Då får man ju reklamera dem hos leverantören.

(Jag förutsätter att du inte laddat ner upphovsrättskyddat material utan tillstånd. För det är dels olagligt och dels mot forumreglerna att diskutera.)

Använder du artistläget i iPoden, Musik>Artister, kan du aldrig få samlingar samlade (det är ju liksom inte deras natur), du får antingen gå via albumläge Musik>Album, spellistor eller coverflow.

De senare alternativen förutsätter ju dock att du bockat i del av samling. I det första spelar det det ingen roll.

Man ska inte "importera" utan att "lägga till". Finns i samma meny. Sen väljer man att iTunes ska kopiera till iTunes-biblioteket (i preferences) et voila!

Ljudet är inte dåligt, känns bara överkomprimerat och lite dovt, lite dött. Själv ogillar jag vad jag kallar japanbas och hård komprimering då det skär sig med mer dynamisk musik, men funkar utmärkt för Rix FM/P3-artister som redan är överkomprimerade på skiva. Jag kör inte ens med equalizer i iTunes/iPod då jag tycker det förstör ljudet mer än det hjälper. Kör inte heller bass-boost funktioner på min bergsprängare av samma orsak. Till min stereo har jag en equalizer, men håller mig borta från loudness/bashöjande funktioner.

Så ljudet är tillfyllest för en strömmad musiktjänst i datorn, vilket är vad man kan begära. Mitt problem är att jag blir trött i huvudet av ljudet, då det är så komprimerat och japanbasigt, varför jag inte orkar lyssna i längre perioder, särskilt inte i hörlurar. Jag har svårt för reklamradio av samma skäl (plus att jag inte gillar musiken där) så det är ett mer generellt problem än bara Spotify.

Med det sagt, jag gillar Spotify och både programmet och konceptet är bra. Väldigt få drop-outs eller konstigheter i strömningen, ibland stannar dock uppspelningen av vissa låtar av. Och utbudet är helt ok om än lite haphazard. Sen om folk verkligen kommer betala och hur mycket är en annan fråga.

Jag ser Spotify som ett utmärkt komplement till iTunes, men ingen ersättning. Särskilt inte om man kör gratisvarianten, för reklam det tål jag bara inte mitt i en musikupplevelse. Där sitter man mitt och njuter av en Tom Waits-platta och så kommer det en sabla radioreklam för McDonalds med en snubbe som snackar världens stockholmska... nej tack, det går bara inte.

Får de dock in de på PDA:s och mobiler så tror jag det kan bli stort.

(Bara för att jag skrev att Spotify sällan hackar eller droppar så börjar det hacka friskt här... typiskt.)

För 99kr/mån får allt utbudet bli väsentligt mycket större.

Sen är det bara jag som tycker att ljudet i Spotify är konstigt? Det är liksom instängt och murrigt, lite som för mycket Japan-bas och väldigt hård kompression.

Har nu fått chansen att testa Spotify. I stort en glorifierad radio, där man kan välja fritt. Tyvärr är urvalet begränsat till ett par-tre skivor per artist och mycket av det är samlingsplattor a la Best of eller The [valfri artist] Box. Ljudet är lite skumt, låter murrigt (basigt och instängt) av någon anledning. Det hackar ibland men ytterst lite, och då bara vid hård belastning.

Så njae, sådär, någon iTunes-killer är det inte men ett hot mot last-fm/pandora/whatnot. För att bli riktig bra krävs mycket mer musik och bättre ljud. Återstår att se om jag använder det annat än som kuriosa. Ljudet är faktiskt rätt olidligt i längden och utbudet räcker inte för några större odysséer.

Och nej, jag har inga invites att ge bort. Tyvärr.

Inget hindrar dig från att köpa dyra guldpläterade monsterkablar om det gör dig glad. Lika lite som någon hindrar någon att betala 30 000 för en handväska för att det står ett visst namn på den.

Men empirisk forskning hindrar dig från att hävda att du får och upplever bättre ljudkvalité för att du använder dyra monsterkablar. Det hindrar inte en subjektiv upplevelse av bättre kvalitet, även om det självbedrägeri, men faktum är att kvalitén inte blir bättre hur mycket du än vill tro det.

Kort sagt, vill man så får man, men kom inte och hävda att man bör.

(Tänk så mycket musik du kunde köpt för alla pengar du lagt på monsterkablar, men alla prioriterar vi olika...)

För alla audiofiler därute som lägger stora pengar på guldpläterade monstersladdar finns det pengar att spara. Hur då? Genom att lyssna på denna podcast: Podcast #4 | Skeptech och inse det fåfänga i att lägga stora pengar på rent självbedrägeri.

Reunion är det enda som håller i längden. Dyrt men riktigt bra.